ČUDESNA ITALIJA/ČAROBNA SLOVENIJA 11.-14.11.2021.godine

ČUDESNA ITALIJA/ČAROBNA SLOVENIJA 11.-14.11.2021.godine

 

ČUDESNA ITALIJA/ ČAROBNA SLOVENIJA

11.-14.11.2021.godine

 Alfa Aktiv organizuje rekreativnu planinarsku akciju za svoje registrovane članove u izuzetnom ambijentu Julijskih Alpa u Italiji i Sloveniji. Akcija je originalna i tako osmišljenja da boravak i kretanje u prirodi ima brojne pozitivne psihosomatske aspekte. Akcija je prihvatljiva za sve koji su u standardnoj fizičkoj kondiciji. Poklonite sebi četiri izuzetna dana u posebno lepoj prirodi i sa pozitivnom ekipom.

Plan i program akcije:

 11.11. – četvrtak

 Polazak prevozom u 06.00h sa ugla Sarajevske i Drinske (kod Mostarske petlje). Putovanje autoputem Beograd-Zagreb. Pauza na NIS BS „ Adaševci“ neposredno pre graničnog prelaza „ Batrovci“. Prelazak srpsko-hrvatske granice. Putovanje kroz Hrvatsku i Sloveniju. Ulazak u Sloveniju na graničnom prelazu „ Obrežje“. Pauza za toalet na prvoj benzinskoj stanici “ Mokrice”. Za toalet vam je potreban sitan novac – kovanica od 0,50 euro/centi. Na benzinskoj stanici je restoran lanca Marche gde se može okrepiti.Nastavak putovanja kroz Sloveniju preko Ljubljane, Kranja i Kranjske gore do parking na jezeru Lagi di Fusine. Projektovano vreme dolaska na jezero je oko 12.30h.

HIKING – LAGO SUPERIORE – DOM RIFUGIO ZACCHI – LAGO SUPERIORE 4,0h

Ova rekreativna hiking tura se realizuje u PARKO NATURALE DI FUSINE.

Opis staze i detalji:

Staza je alpska u četinarskim šumama na obroncima planinskog venca Ponce, sa stabilnom utabanom zemljano – kamenom podlogom. Sve vreme je u blagom usponu, a u završnom delu je nešto strmija. Usled guste šume, vidici su ograničeni, ali izlaskom u rejon doma zastaje dah od impozantnih litica Mangarta, Vevnice, Struga, Ponci. Dom je kao iz najlepših Grimovih bajki. Svakog trenutka očekujete da se pojavi neki patuljak.

Polazna tačka : Parking na jezeru Lago Superiore 929m. Pravac kretanja : Polazna tačka – raskrsnica staza 1053m – Dom Rifugio Zacchi 1380m. Povratak obrnutim smerom.

Laka planinarska tura.

Staza je dužine oko 6km sa usponom od 451m i isto toliko spuštanja. Vreme trajanja hikinga, sa dužom pauzom kod doma, je oko 4h.

Ukoliko neko ne želi na opisanu turu može napraviti šetnju oko jezera Lago Superiore od oko 2 sata.

Nakon povratka na parking delimično obilazimo Lago Superiore, a zatim se prevozimo do granice sa Slovenijom i posećujemo free shop Kompas. Prevozimo se do smeštaja u Hostel Lukna u Mojstrani. Razmeštaj po grupnim sobama. Večera u Pizzeriji Kot. Druženje u smeštaju i noćni odmor od 22.00h.

ALTERNATIVA: Ukoliko ne bude moguć ulazak u Italiju idemo na treking turu od Rateča do Tromeđe.

12.11. – petak

 TREKING -NC PLANICA-DOM TAMAR – NC PLANICA 4,0h

Ova rekreativna treking tura se realizuje u REZERVAT PRIRODE PIŠNICA.

Opis staze i detalji:

U 08.00h polazimo prevozom do Nordijskog Centra Planica. Staza je u ledničkoj dolini Planica oivičena impozantnim planinskim masivima Ponce, Struga, Vevnica, Jalovec, Travnik, Mojstrovke, Slemenove špice, Ciprnika. Staza kojom ćemo se kretati je u neposrednoj blizini kolskog puta kojim se stizalo do Doma v Tamarju pre zabrane auto saobraćaja od 2012.godine. Podloga je stabilna i utabana. Staza u najvećem delu vodi kroz četinarsku šumu.

Polazna tačka : Parking na Planici 934m.

Pravac kretanja : Polazna tačka – kota 1041 – kota 1047 – Dom v Tamarju 1106m.

Laka planinarska tura.

Staza je dužine ukupno oko 9 km, sa usponom od 172m. Vreme trajanja hikinga sa pauzama je oko 4h. Kod doma Tamar je moguće opuštanje i osveženje.

U rejonu doma Tamar imamo dve aktivnosti po želji učesnika-nisu obavezne. Prva aktivnost je pešačenje do slapa Černe vode koji dostižemo za 20-ak minuta.

Druga aktivnost je doživljaj izvora Nadidže, njegovim obilaskom. Predstavlja jedan od glavnih izvora Save dolinke. Voda bukvalno kulja iz sredine stena masiva Ponce.  Za ovu aktivnost nam je potrebno oko pola sata.

Prevozimo se do Kranjske Gore. Zadržavanje do 2h radi ručka. Razgledanja mesta. Posete odlično snabdevenoj prodavnici sportske opreme. Prevozimo se do jezera Jasna u neposrednoj blizini Kranjske Gore. Obilazak i zadržavanje na jezeru do 1h.

Povratak u smeštaj u Mojstrani. Slobodno vreme i druženje do 22.00h.

Noćni odmor od 22.00h do 07.00h.

13.11. – subota

 U 08.00h polazak prevozom do prevoja Vršič. Zadržavanje na lokalitetu i izlazak na vrh Vršič. Geografska i topografska orijentacija. Razgledanje Ajdovske deklice. Spuštamo se prevozom u živopisnu dolinu Trente. Parkiramo kod Doma pri izviru Soče.

TREKING – IZVOR SOČE – KUGIJEV SPOMENIK – TRENTA  2,0h

Ova rekreativna trekking tura realizuje se u DOLINA TRENTA.

Opis staze i detalji:

Markiranom planinskom stazom se krećemo, od Doma pri izviru Soče, do samog izvora Soče u stenama Mojstrovki. U završnom delu je postavljeno trajno osiguranje u vidu čelične sajle. Potrebno nam je oko 15’ kretanja do izvora. Povratkom do parkinga se organizujemo za trekking. Kretaćemo se u koloni po jedan na odstojanju od 3-4 koraka, markiranom stazom koja sve vreme prati korito reke Soče. Soča je najčistija reka Evrope. Fascinantne boje vode, čistoća, bistrina, brojni virovi i mostići i ukupni planinski ambijent će nas ostaviti bez daha. Kod spomenika Julijusu Kugiju planiramo kratku pauzu. Nastavak kretanja stazom u zahvatu Soče sve do mesta Trenta. Poseta planinarske postavke u muzeju u Trenti. Pauza.

Laka planinarska tura.

Staza je dužine oko 6km sa zanemarljivim usponom i spuštanjem. Prelazi se za oko 2h umerenog hoda.

Povratak prevozom iz Trente, preko Vršiča uz zadržavanje kod Mihov dom na okrepljenje.

Povratak u smeštaj u Mojstrani.

Druženje i zajednička večera u Pizzerija Kot.

ALTERNATIVA: Ukoliko put preko Vršiča bude zatvoren napravićemo trekking dolinom Triglavske Bistrice od Mojstrane do slapa Peričnik.

14.11.- nedelja

 Oko 08.00h, nakon doručka, napuštamo smeštaj sa svim stvarima i prevozimo se do parkinga u Gozd Martuljak radi pripreme za hiking.

TREKING –GOZD MARTULJEK-BRUNARICA– 3,0h

Ova rekreativna treking tura se realizuje na padinama Martuljških Gora i u zahvatu Martuljškog potoka. Na parkingu je grafički info pano gde ćemo pokazati sve što je za našu turu interesantno i značajno.

Opis staze i detalji:

Staza je u početnom delu prilično položena, da bi prelaskom mostića od info panoa počeo blagi uspon. Staza vodi živopisnim kanjonom sa izraženim stenovitim vertikalama. Na delu blizu Donjeg Martuljškog slapa, staza je ojačana metalnim stepeništem i mostićem. U rejonu samog slapa, staza je prilično vlažna i zahteva oprezno hodanje. Pored slapa visine od oko 50m, posebnu atrakciju čini brdo pored slapa iz kojeg teča voda u sitnim mlazevima i stvara vodenu zavesu širine oko 60m. Izlaskom na šumski put nailazimo na izvor mladosti. Legenda kaže da umivanje vodom sa ovog izvora podmlađuje. Prelazimo mostić i dolazimo do Brunarice pri Ingotu. To je nekada služilo za čuvanje sena a sada je pretvoreno u etno restoran. Ambijent kod Brunarice sa vidicima na Špik i Martuljške gore je nestvarno lep. Pripremite se za značajno fotkanje na toj poziciji.

Polazna tačka : Parking u Gozd Martuljek 743m.

Pravac kretanja : Polazna tačka – raskrsnica 760m – Donji slap 900m – Brunarica 930m.

Laka planinarska tura.

Staza je dužine oko 5,0 km, sa usponom od 182m i spuštanjem od 184m. Vreme trajanja hikinga sa pauzama je oko 3h.

Prevoz do Mojstrane. Ručak u Pizzeriji Kot. Razgledanje ferrate Mojstrana kod Slovenskog planinskog muzeja. Putovanje za Beograd. Pauze po potrebi.
Dolazak u Beograd oko 23.30h.

 

Akcija se finansira sredstvima Alfa Aktiv.

Troškovi tri noćenja u smeštaju se plaćaju lično na licu mesta.

OPREMA: Spisak neophodne lične planinarske opreme će biti dostavljen učesnicima akcije.

Važeća lična dokumenta (pasoš, zdravstvena i članska kartica).

U zavisnosti od mera protiv virusa u tom periodu, blagovremeno ćemo dostaviti informaciju o neophodnoj dokumentaciji.

HRANA: Iz ranca. U smeštaju je na raspolaganju kompletna kuhinja za pripremu i konzumiranje obroka. Obavezno poneti minimum 1,5l vode u rancu, čokoladice, manji sendvič. Preporučuje se korišćenje 1 kesice magnezijum direkt u prahu pre započinjanja aktivnosti. U Mojstrani nam je Merkator market u neposrednoj blizini radi snabdevanja.

NAPOMENA: Vođa akcije zadržava pravo da u slučaju nepredviđenih okolnosti ili više sile izmeni plan akcije.Plan realizacije je okviran i u zavisnosti je od vremenskih uslova na zemljištu u vreme izvođenja.

Svaki učesnik ide ide po svojoj volji i na sopstvenu odgovornost u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije.

 

Organizacija i vođene na akciji :

 

Duško Popović, Alfa Aktiv, Beograd

Licencirani vodič Via Ferrata 493

Planinski vodič Ib kategorije UIAA MB 583

Tel./mob: +381 60 684 51 71

e-mail:dusko.popovic060@gmail.com

www.alfaactiv.com

Print Friendly, PDF & Email