ČUDESNA ITALIJA/ ČAROBNA SLOVENIJA 23.-26.6.2022. godine

ČUDESNA ITALIJA/ ČAROBNA SLOVENIJA 23.-26.6.2022. godine

 

U razmišljanju gde provesti produženi vikend, u junu – a da to bude izuzetan prirodni ambijent, sa jedinstvenim lepotama, i da obuhvati rekreativno planinarenje, opredelili smo se za posebno atraktivnu lokaciju Julijskih Alpa. Idemo tamo gde srce kuca brže a život je lepši. Tamo gde su geografske i sve druge prirodne lepote toliko izuzetne da poželite da ostanete tu do kraja života. Akcija Alfa Aktiv Beograd je organizovana za svoje registrovane članove. Samo 14 srećnika će imati priliku da uživa na ovoj akciji.

Ova akcija finansira se sredstvima Alfa Aktiv.

 Plan i program akcije:

 23.6. -Četvrtak

Polazak prevozom u 15.00h sa ugla Sarajevske i Drinske (kod Mostarske petlje). Putovanje autoputem Beograd-Zagreb. Pauza na NIS pumpi „ Adaševci“ neposredno pre graničnog prelaza „ Batrovci“. Prelazak srpsko-hrvatske granice. Putovanje autoputem kroz Hrvatsku. U Sloveniju ulazimo na Međunarodnom GP Bregana. Na BP Petrol u Obrežju pravimo pauzu od oko pola sata za večeru. Individualno, ishrana iz ranca. Nastavljamo putovanje autoputem preko Ljubljane i Kranja do Mojstrane i našeg smeštaja. Smeštaj i noćni odmor.

Tajming: –

– polazak 15.00h

– putovanje do BP Adaševci – 15.00-16.00h

– pauza BP Adaševci – 16.00-16.30h

– putovanje do GP Batrovci prelazak uz granične formalnosti – 16.30-17.00h

– putovanje kroz Hrvatsku do GP Bregana – 17.00-20.00h

– granične formalnosti i pauza na BP Petrol Obrežje – 20.00-21.00h

– putovanje do Mojstrane 21.00-22.30h

– noćni odmor 23.00-07.00h

 

24.6. – Petak

Nakon doručka, u 08.00h, polazimo prevozom za Italiju.

Kod Rateča ulazimo u Italiju i nakon dvadesetak kilometara stižemo na Lago Superiore-Gornje jezero. Razgledanje uz fotografisanje i jutarnju Italijansku esspreso kafu.

 

HIKING  – LAGO SUPERIORE – DOM RIFUGIO ZACCHI – 3,0h

Ovaj hiking se realizuje u PARKO NATURALE DI FUSINE.

Opis staze i detalji:

Staza je alpska u četinarskim šumama na obroncima planinskog venca Ponce, sa stabilnom utabanom zemljano – kamenom podlogom. Sve vreme je u blagom usponu, a u završnom delu oko 150m je nešto strmija. Usled guste šume, vidici su ograničeni, ali izlaskom u rejon doma zastaje dah od impozantnih litica Mangarta, Vevnice, Struga, Ponci. Dom je kao iz najlepših Grimovih bajki. Svakog trenutka očekujete da se pojavi neki patuljak.

Polazna tačka : Parking na jezeru Lago Superiore 929m.

Pravac kretanja : Polazna tačka – raskrsnica staza 1053m – Dom Rifugio Zacchi 1380m. Povratak obrnutim smerom.

Laka planinarska tura.

Staza je dužine oko 6km sa usponom od 451m i isto toliko spuštanja. Vreme trajanja hikinga, sa dužom pauzom kod doma, je oko 3h.

 

TREKING – LAGI DI FUSSINE  – 2,5h

Napravićemo laki treking oko jezera Lago Superiore . Radi se o relax  pešačenju u prelepom ambijentu jezera okruženim visokim stenovitim planinama. Obilazimo pun krug oko Lago Superiore. Nesvakidašnji foto doživljaji. U restoranu Edelwise, na obali Lago Inferiore, se zadržavamo na kafi.

 

Prevozimo se u Sloveniju. Usputno zadržavanje u Free shopu Kompas na bivšoj granici Slovenije i Italije.

Zaustavljamo se na velikom parkingu kraj puta. Obilazak izvora Save Dolinke – Zelenci.

Zaustavljamo se u Kranjskoj gori. Slobodno vreme za šetnju i šoping oko 2h.

Snabdevanje u Mercatoru. Poseta prodavnice planinarske opreme.

Prevozimo se do smeštaja u Mojstrani.

Slobodno vreme za večeru i druženje.

Noćni odmor od 22.00h do 07.00h.

 

25.6. – Subota

U 08.00h polazak prevozom do prevoja Vršič. Zadržavanje na lokalitetu i izlazak na vrh Vršič. Geografska i topografska orijentacija. Razgledanje Ajdovske deklice. Spuštamo se prevozom u živopisnu dolinu Trente. Parkiramo kod Doma pri izviru Soče.

 

TREKING – IZVOR SOČE – KUGIJEV SPOMENIK – TRENTA  2,0h

Ova rekreativna trekking tura realizuje se u DOLINA TRENTA.

Opis staze i detalji:

Markiranom planinskom stazom se krećemo, od Doma pri izviru Soče, do samog izvora Soče u stenama Mojstrovki. U završnom delu je postavljeno trajno osiguranje u vidu čelične sajle. Potrebno nam je oko 15’ kretanja do izvora. Povratkom do parkinga se organizujemo za trekking. Kretaćemo se u koloni po jedan na odstojanju od 3-4 koraka, markiranom stazom koja sve vreme prati korito reke Soče. Soča je najčistija reka Evrope. Fascinantne boje vode, čistoća, bistrina, brojni virovi i mostići i ukupni planinski ambijent će nas ostaviti bez daha. Kod spomenika Julijusu Kugiju planiramo kratku pauzu. Nastavak kretanja stazom u zahvatu Soče sve do mesta Trenta. Poseta planinarske postavke u muzeju u Trenti. Pauza.

Laka planinarska tura.

Staza je dužine oko 6km sa zanemarljivim usponom i spuštanjem. Prelazi se za oko 2h umerenog hoda.

Povratak prevozom iz Trente, preko Vršiča uz zadržavanje kod Mihov dom na okrepljenje.

Povratak u smeštaj u Mojstrani.

Druženje u Pizzerija Kot u Mojstrani.

26.6. – Nedelja

Nakon doručka, pakujemo sve stvari u prevoz i napuštamo smeštaj. Prevozimo se do parkinga u mestu Gozd Martuljak. Pripremamo se za hiking.

HIKING – GOZD MARTULJEK-BRUNARICA– 2,5h

Ovaj hiking se realizuje na padinama Martuljških Gora i u zahvatu Martuljškog potoka. Na parkingu je grafički info pano gde ćemo pokazati sve što je za našu turu interesantno i značajno.

Opis staze i detalji:

Staza je u početnom delu prilično položena, da bi prelaskom mostića od info panoa počeo blagi uspon. Staza vodi živopisnim kanjonom sa izraženim stenovitim vertikalama. Na delu, blizu Donjeg Martuljškog slapa, staza je ojačana metalnim stepeništem i mostićem. U rejonu samog slapa, staza je prilično vlažna i zahteva oprezno hodanje. Pored slapa visine od oko 50m, posebnu atrakciju čini brdo pored slapa iz kojeg teča voda u sitnim mlazevima i stvara vodenu zavesu širine oko 60m. Izlaskom na šumski put iznad slapa dolazimo do jednog lepog vidikovca. Prelazimo mostić i dolazimo do Brunarice pri Ingotu. To je ranije korišćeno za čuvanje sena, a sada je  etno restoran sa autentičnim jelima. Ambijent kod Brunarice sa vidicima na Špik i Martuljške gore je nestvarno lep. Pripremite se za značajno fotkanje na toj poziciji.

Polazna tačka : Parking u Gozd Martuljek 743m.

Pravac kretanja : Polazna tačka – raskrsnica 760m – Donji slap 900m – Brunarica 930m.

Laka planinarska tura.

Staza je dužine oko 5,0 km, sa usponom od 182m i spuštanjem od 184m. Vreme trajanja hikinga sa pauzama je oko 2h i 30 minuta.

Putovanje za Beograd.

Pauza za ručak je na BP Starine kod Novog Mesta
Dolazak u Beograd oko 23.30h.

 

OPREMA: Spisak neophodne lične planinarske opreme će biti dostavljen učesnicima akcije.

Važeća lična dokumenta (pasoš, zdravstvena i overena članska kartica).

VAŽNO !!! Trenutno je moguć ulazak u Italiju u tranzitu, a u Sloveniju se može ući slobodno bez dokumenata o vakcinaciji ili drugog zdravstvenog dokumenta. Realno je očekivati da se od 01.5.2022. godine neće primenjivati bilo kakva Covid ograničenja.

Organizator ne snosi odgovornost za tačnost i verodostojnost ličnih dokumenata. U slučaju nemogućnosti ulaska na planiranu lokaciju, smatraće se da je pojedinac odustao od aktivnosti i organizator ne snosi bilo kakvu odgovornost, niti je u obavezi da rešava nastalu situaciju.

 

HRANA: Iz ranca. Obavezno poneti minimum 1,5l vode u rancu, čokoladice, manji sendvič. Preporučuje se korišćenje 1 kesice magnezijum direkt u prahu pre započinjanja aktivnosti.

 

NAPOMENA: Vođa akcije zadržava pravo da u slučaju nepredviđenih okolnosti ili više sile izmeni plan akcije. Plan realizacije je okviran i u zavisnosti je od vremenskih uslova na zemljištu u vreme izvođenja aktivnosti.

Svaki učesnik ide na sopstvenu odgovornost.

Obavezno pridržavanje mera bezbednosti propisanih od strane Alfa Aktiv.

Na 2-3 dana pre polaska na akciju, prijavljeni učesnici će dobiti dopunski info mejl.

 

ORGANIZACIJA AKTIVNOSTI : Alfa Aktiv

 

REALIZACIJA NA TERENU :

Glavni vodič na stazama:

Duško Popović, Alfa Aktiv, Beograd

Licencirani vodič Via Ferrata 493

Planinarski vodič  MB 583

Ski instruktor MB 430

Sportski vodič i operativni trener planinarstva

Tel./mob: +381 60 684 51 71

e-mail:dusko.popovic060@gmail.com

www.alfaactiv.com

 

Pomoćni vodič na stazama:

Nenad Krstić – licencirani vodič

Print Friendly, PDF & Email