DIVČIBARE U PROLEĆE 28.3.2021. godine

DIVČIBARE U PROLEĆE 28.3.2021. godine

Alfa Aktiv u saradnji sa PSD Kopaonik Beograd, organizuje jednodnevnu rekreativnu planinarsku akciju na Divčibare. Na ovoj aktivnosti mogu učestvovati registrovani članovi Alfa Aktiv i članovi PSD Kopaonik sa plaćenom članarinom za 2021. Godinu. Obavezna je pisana prijava do 18.3.2021. godine. Poznato je da se šume i livade, u proleće, bude i predstavljaju u najlepšem cvetu mladosti. Uključite se na ovaj poseban doživljaj i provedite nezaboravan dan na jedinstvenoj planinskoj lepotici, gde se ukrštaju tri klime, a koje su blagodet za naš organizam nakon dugog zimskog sna.
Planina: Maljen
Najviši vrh: Kraljev sto 1.104 m
Odlike: Vazdušna banja;
Udaljenost od Beograda 110km.

Plan i program akcije:
28.3.2021. godine – Nedelja
Polazak organizovanim prevozom u 07.00h sa parkinga na uglu Sarajevske i Drinske kod Mostarske petlje. Ograničen broj učesnika na 20. Popuna po redosledu prijava.
Putovanje pravcem : Beograd- Stepojevac -Mionica-Divčibare i obratno.
Na OMV BP pravimo petnaesto minutnu pauzu za kafu i toalet.
Dolazak na Divčibare do 09.30h.
Kratka pauza radi osveženja i pripreme za treking.
Polazak na stazu u 10.00h. Polazna tačka je kod crkve Svetog Pantelejmona u centru Divčibara. Završetak trekinga do 17.00h.
Opis staze i detalji:
Ovog puta smo se odlučili da naša prva tačka za pauzu bude Golubac 1.056m. Vidikovac sa kojeg se pruža izuzetan pogled na mesto Divčibare kao i na ostale dominantne tačke i vrhove Divčibara. Nakon orijentacije na vrhu Golubac, spuštamo se nekih dvadesetak metara na obližnji vidikovac odakle se jasno i upečatljivo vidi vododelnica i Bukovska reka. Staza je planinska-šumska. Stabilna zemljana podloga, a na nekim mestima zemljana sa mešavinom sitnog kamena.
Nakon ove tačke spuštamo se do brezove šume i nakon toga penjemo na Stražaru 1.061m. Vidikovac na centar Divčibara, kao i na Crni Vrh, ski stazu i Kraljev sto.
Spuštamo se do puta, a zatim penjemo preko livada do vrha Kraljev sto 1.104m. To je najviši vrh Maljena. Vidikovac je zaklonjen jer je na samom vrhu vojni objekat. Na objektu gde je izgrađena crkvica u čast poginule posade raketne odbrane u vreme bombardovanje snaga NATO pakta, napravićemo pauzu za užinu.
Nakon ravnog dela staze spuštamo se do lokaliteta Čalački potok i nastavljamo duž Crne kamenice do mostića. Prelaskom drvenog mostića očekuje nas uspon do sedla gde skrećemo levo do vidikovcu Velika Pleća 1.050m. Na ovoj deonici nailazimo na izvor pitke vode gde možemo dopuniti svoje lične rezerve. Dolaskom na vidikovac pucaju pogledi ka Tometinom polju, Kosjeriću i vrhu Subjel. Tu pravimo kraću pauzu.
Nastavljamo ka Crnom vrhu 1.096m. Dolaskom na Crni vrh vidici su izuzetni prema Kozomoru, Požegi, Zlatiboru, Ovčaru i Kablaru, pa čak i Kopaoniku i Durmitoru. Nakon kraćeg zadržavanje uz fotkanje i orijentaciju, nastavljamo kretanje do “ drveta ljubavi”. Tu se zadržavamo zbog fotkanja i rituala traženja ljubavi. Spuštamo se stazom do polazne tačke.
Celokupna tura je umerene težine. Uspona oko 650m kao i spuštanja. Dužina staze je oko 16km. Na pravcu kretanja ima jedan izvor pitke vode.
Na svakom vrhu/vidikovcu pauza za razgledanje i fotografisanje do 15’.
Kasni ručak u ličnoj organizaciji u nekom od restorana kod pijace u centru Divčibara.
Alternative:
– Proći delimično stazu i vratiti se individualno do centra,
– Po ličnom planu boraviti u ambijentu Divčibara.
Povratak u Beograd do 21.00h.
Akcija se finansira sredstvima članarine za članove Alfa Aktiv, a za članove PSD Kopaonik troškovi za akciju su 1.350,00 dinara.
Obuhvaćeni su prevoz, vođenje i organizacioni troškovi akcije.

Oprema: Preporuka su duboke planinarske cipele sa vibram đonom. Odevanje u skladu sa vremenskim uslovima-slojevito. Planinarski štapovi. Mali ranac sa neophodnom opremom za jednodnevne akcije. Kapa, rukavice, naočare i zaštita od vremenskih prilika je obavezna. Ishrana individualno iz ranca. Pre polaska na turu preporučujem uzimanje jedne kesice Magnezijum Direct 300 u praškastom stanju. Obavezno poneti minimum 1,5l vode u rancu.
Lična dokumenta neophodna za akciju su:
– lična karta,
– zdravstvena kartica,
-članska kartica Alfa Aktiv za 2021. Godinu,
– overena planinarska kartica PSS za 2021.godinu.
NAPOMENA: Pomoćnik vodiča biće određen na licu mesta. Nakon dolaska do Golubca, postoji mogućnost formiranja brže i sporije grupe učesnika. Obavezno pridržavanje propisanih epidemioloških mera i mera bezbednosti na akciji.

ORGFANIZACIJA: ALFA AKTIV I PSD KOPAONIK
Vođenje na terenu:
Duško Popović, Alfa Aktiv, Beograd
Instruktor veranja JNA
Licencirani vodič Via Ferrata 493
Planinarski vodič MB 583
Ski instruktor JNA
Ski instruktor MB 430
Sportski vodič i operativni trener planinarstva
“C”- Dozvola za rad trenera PSS Br.190042
Tel./mob: +381 60 684 51 71
e-mail:dusko.popovic060@gmail.com
www.alfaactiv.com

Print Friendly, PDF & Email