HIKING MIDŽOR 2169m – 21.-22.5.2022. godine

HIKING MIDŽOR 2169m – 21.-22.5.2022. godine

 

Alfa Aktiv, za svoje registrovane članove, organizuje rekreativnu planinarsku hiking akciju na Staroj planini – Vrh Midžor 2169m. Uspon na Midžor predstavlja atraktivan planinarski doživljaj. Karakteriše se izuzetnim vidicima na planine u Srbiji i Bugarskoj.

Akcija se svrstava u tehnički ne zahtevne, a u fizičkom smislu spada u akcije srednje težine. Preporučuje se za održavanje i unapređenje lične psihofizičke kondicije. Zabavni deo akcije biće zastupljen kroz druženje i pesme uz gitaru u smeštaju. Edukativni aspekt o planinarenju, pripremama, tehnikama hodanja, upotrebe planinarskih štapova i orijentaciji na terenu, realizovaće se tokom kretanja na Midžor. Grupa je limitirana na 14 učesnika.

 

Subota 21.5.2022.godine.

Polazak kombijem sa parking na uglu Sarajevske i Drinske ulice u 12.00h. Putovanje autoputem pravcem: Beograd –Niš- isključenje Svrljig – s. Kalna – s. Mezdreja. U Svrljigu pravimo pauzu za ručak u restoranu Kruna. Razmeštaj po sobama. Sobe su dvokrevetne i četvorokrevetne sa zajedničkim kupatilom i toaletom.Na raspolaganju su nam 3 toaleta i 5 tuš kabina. Čiste i sa čistom posteljinom i peškirima. Izuzetno ljubazni domaćini upotpuniće naš doživljaj. Nakon razmeštanja, okupljamo se u restoranu radi  druženja. Druženje je do 22.00h. Noćni odmor do 06.00h.

 

Nedelja 22.5.2022.godine.

Pakujemo lične stvari u prevoz i polazimo iz smeštaja u 06.30h. Preuzimamo lanč paket-doručak / domaća pita sa sirom i jogurt/.

Na parkingu kod planinarskog doma “Babin Zub” se pripremamo za pokret.

Imamo vremena za jutarnju kafu i doručak.

Polazak na hiking je u 08.00h. Nakon pešačenja od oko 15min, uradićemo vežbe dinamičkog istezanja.

Planinarska staza je jasno uočljiva na terenu. Staza je obeležena planinarskim markacijama. Crveni krug sa belom tačkom u sredini kruga. Polazna tačka je parking kod planinarskog doma “BabinZub”.

Pravac kretanja : polazna tačka 1580 – t.t. 1577 – Žarkova čuka 1848 – j/i od Prilepski vrh 1906 i Tupanar 1955 – granični kamen 334 – vrh Midžor 2169m. Podloga je stabilna. Profil staze je položen sa postepenim povećanjem nagiba sve do završnog uspona. U prvom delu završnog uspona od lokacije Tupanar do graničnog kamena 334 staza je eksponirana. Od graničnog kamena 334 do vrha Midžor staza je položena i sa neznatnim nagibom. Staza je bez šumovitih delova  tj. potpuno ogoljenog reljefa te usled eventualnog vetra može predstavljati poteškoće pri kretanju. Neophodna je dobra zaštita od sunca i više vode nego što je uobičajeno. Izlazak na vrh Midžor 2169m predviđen je oko 11.30h. Na samom vrhu zadržaćemo se do pola sata radi orijentacije, fotografisanja i okrepljenja. Povratak je istom stazom obrnutim smerom. Vežbe statičkog iztezanja uradićemo kada stignemo do kafića “Plaža”

 

Ukupno uspona oko 590m i isto toliko spuštanja..…SVEGA = 1180m
PT – Midžor – PT …………..……………. ukupno vreme ———— 5h00’

PT – Midžor – PT ………….. ……………..ukupnodužinski———-17 km

 

Povratak u Beograd do 22.00h.

 

Akcija se finansira sredstvima Alfa Aktiv.

 

OPREMA I DOKUMENTA:

Duboke planinarske cipele sa vibram đonom – OBAVEZNE.

Obući se adekvatno vremenskim uslovima. Sledi naknadna informacija.

U rancu za jednodnevno planinarenje treba spakovati adekvatnu presvlaku, hrana, voda minimum 1,5l, zaštitu od sunca i padavina, i drugo prema ličnim navikama. Planinarski štapovi.

Planinarska i zdravstvena kartica. Lična karta.

 

NAPOMENA: Vođa akcije zadržava pravo da u slučaju nepredviđenih okolnosti ili više sile izmeni plan akcije. Plan akcije je okviran i u zavisnosti je od vremenskih uslova na zemljištu u vreme izvođenja.

Svaki učesnik ide na sopstvenu odgovornost. Obavezno pridržavanje mera bezbednosti.

ORGANIZACIJA AKCIJE :  ALFA AKTIV, BEOGRAD

VOĐENJE NA STAZI :

Duško Popović – Planinarski vodič Ib kategorije PSS MB 583.

 

Print Friendly, PDF & Email