HIKING PROKLETIJE 21.-24.7.2022. godine

HIKING PROKLETIJE 21.-24.7.2022. godine

 

Alfa Aktiv, za svoje registrovane članove, organizuje izuzetnu planinarsku rekreativnu akciju na Crnogorske Alpe-Prokletije. Ova visokogorska akcija orjentisana je ka planinarima koji ne „trče“ po planini nego uživaju u njenim čarima na svakom koraku. Za učešće na akciji neophodna je dobra psihofizička pripremljenost, odgovornost, disciplina i spremnost za druženje i timsku saradnju.

 

21.7.2022. godine. – ČETVRTAK

15.00h- Polazak sa parkinga kod Mostarske petlje sa ugla Drinske i Sarajevske ulice. Na polaznu tačku treba doći desetak minuta ranije radi ukrcavanja i smeštaja prtljaga.

Do 23.00h- Putovanje autoputem Beograd – Čačak – Kraljevo- Raška-Novi Pazar oko 20.30h ( pauza u restoranu Sidro) – Ribariće – Rožaje – Berane – Andrijevica  – Gusinje – Dolina Grbaje – Eko Katuni Deljanin. Oko 450km.

Smeštaj i noćni odmor.

 

22.7.2022. godine-PETAK – PRVI DAN/HIKING POPADIJA

Do 08.00h – Lična higijena. Jutarnje vežbanje. Kafica. Doručak. Priprema za hiking.

Polazna tačka: Katun Deljanin 1150m.

Pravac kretanja:Polazna tačka–Dom Branko Kotlajić – raskrsnica staza – Volušnica 1876m – Talijanka 2057m – Popadija 2058m – izvor – polazna tačka.

Ova staza spada u jednu od najatraktivnijih staza na Prokletijama. Vidici sa ove staze na Karanfile, Severni vrh, Očnjak…su najupečatljiviji.

Dolaskom na vrhove pauza za osveženje, fotografisanje, razgledanje i geografsku i topografsku orjentaciju.

Oko 900m uspona i oko 11,0km dužinski se prelazi umerenim tempom, sa pauzama, za oko 7.00h. Staza se kategoriše kao umereno teška.

16.00-17.00h – Kasni ručak u sopstvenoj organizaciji.

17.00-21.00h – Slobodne aktivnosti. Druženje uz logorsku vatru.

21.00-07.00h – Noćni odmor.

 

23.7.2022. godine. – SUBOTA

07.00 – 08.00h – Lična higijena. Doručak. Priprema lične opreme za uspon.

DRUGI DAN – HIKING OČNJAK / MAJA PODGOJS

Polazna tačka: Katun Deljanin 1150m.

Pravac kretanja:Polazna tačka – sipar – kroz šumu – polica – Očnjak vrh 2185m – polazna tačka. Radi se o prilično strmoj stazi i zbog toga ćemo se kretati umerenim tempom. U završnom delu uspona postoji stalno osiguranje u vidu fiksirane sigurnosne sajle duž staze. Neophodna je upotreba Via ferrata kompleta. Jedan od najatraktivnijih uspona na Prokletijama jeste upravo uspon na Očnjak. Očnjak se nametnuo kao zaštitni znak Prokletija.

Dolaskom na vrh pauza za osveženje, fotografisanje, razgledanje i geografsku i topografsku orjentaciju.

Oko 1.000m uspona i oko 7,0km dužinski se prelazi za oko 5.30h.

Staza se kategoriše kao teška.

Na Očnjak penje izabrana grupa od strane vodiča. Potrebno je iskustvo u planinarenju i poznavanje postupaka na stazama Via ferrata. Opremu obezbeđuje organizator.

Grupa koja ne penje Očnjak, sa vodičem ide na Maja Podgojs.

16.00 – 22.00h – Kasni ručak i druženje uz logorsku vatru.

22.00-07.00h- Noćni odmor.

 

24.7.2022. godine. – NEDELJA

07.00-08.00h-Ustajanje. Lična higijena. Provera opreme. Napuštanje smeštaja.

TREĆI DAN-HIKING IZVORI

Prevozimo se preko Gusinja do Alipašinih izvora.

Obilazak i razgledanje. Fotografisanje na lokalitetu. Zadržavanje oko sat vremena. Prevozimo se do Vusanja i karaule. Pešačenje od karaule do izvora Savino oko. U povratku posećujemo slap Grlja. Kod slapa je restoran gde možemo organizovati doručak sa lokalnim specijalitetima.

14.00h-Polazak za Beograd.Putovanje preko Berane – Rožaje – Ribariće do Novog Pazara gde pravimo pauzu za ručak. Raška – Kraljevo – Čačak-  Beograd. Očekivano vreme dolaska u Beograd je oko 23.00h.

 

Akcija se finansira sredstvima Udruženja Alfa Aktiv.

 

Smeštaj se plaća individualno na licu mesta. Bungalovi su 2, 3 i 4 krevetni. Dve zajedničke prostorije sa opremljenom kuhinjom. Nadstrešnica za druženje na otvorenom. Izvorska voda na otvorenom. U smeštaju imamo posteljinu sa ćebadima i peškire. Topla voda je na raspolaganju u PET kupatila. Obavezno poneti papuče.

 

OPREMA: Spisak neophodne lične planinarske opreme će biti dostavljen učesnicima akcije. Za učesnike koji penju Očnjak neophodna je Via ferrata oprema. Šlem, Via ferrata pojas, Via ferrata set, dopunski karabiner i rukavice.

Važeća lična dokumenta (pasoš, lična karta, zdravstvena i članska kartica).

U Crnu Goru se može putovati uz važeću ličnu kartu.

 

HRANA: Iz ranca. U opticaju je valuta euro. Obezbedite se hranom za petak i doručak za subotu. Za kasni ručak u subotu smo dogovorili jagnjetinu i teletinu ispod sača. Doplata je 7,00-10,00 eura. Anketom ćemo videti koliko ima zainteresovanih i za koju opciju. U obližnjem katunu se može kupiti sir i naručiti lepinja/pogača. Vodu imamo na raspolaganju u smeštaju. U rancu je obavezno 1,5l vode.

 

NAPOMENA: Vođa akcije zadržava pravo da u slučaju nepredviđenih okolnosti ili više sile izmeni plan akcije. Plan realizacije je okviran i u zavisnosti je od vremenskih uslova na zemljištu u vreme izvođenja.

Svaki učesnik ide na sopstvenu odgovornost. Obaveza pridržavanja mera bezbednosti propisanih od strane Alfa Aktiv. Izjavu o odricanju od odgovornosti ima obavezu da potpiše svaki učesnik koji ide na Očnjak.

 

ORGANIZACIJA AKCIJE : Alfa Aktiv, Beograd

Vođenje na terenu :

Duško Popović, Alfa Aktiv, Beograd

Instruktor veranja JNA

Licencirani vodič Via Ferrata 493

Planinarski vodič  MB 583

Sportski vodič i operativni trener planinarstva

“C”- Dozvola za rad trenera PSS Br.190042

Tel./mob: +381 60 684 51 71

e-mail:dusko.popovic060@gmail.com

www.alfaactiv.com

 

Print Friendly, PDF & Email