HIKING TAORSKA VRELA 20.6.2020.godine

HIKING TAORSKA VRELA 20.6.2020.godine

HIKING – TAORSKA VRELA
20.6.2020. godine (subota)

Alfa Activ organizuje privatnu drugarsku akciju TAORSKA VRELA .
Akcija je nedobitnog karaktera i podrazumeva međusobnu podelu troškova. Grupa je limitirana na 8+1 učesnika.
Taorska vrela – su jedna od najlepših izvora i slapova u Srbiji. Fotografije Taorskih vrela su nekad ponosito krasile svaku brošuru koja je služila za predstavljanje nekadašnje velike države YU.
U ovom predivnom prirodnom prostoru gde se ona nalaze, nekad je postojalo 12 vodenica, a sada ih je ostalo samo nekoliko. U podnožju krečnjačkog platoa, na jugoistočnom kraju sinklinalne doline, sa severne strane oivičenog okomitom liticom visine 5 m, širine pri dnu 3 m, iz pećinskog otvora izbija vrelo. Na relativno kratkom rastojanju preko nataloženih bigrenih naslaga, stvoreni su brojni slapovi i vodopadi. Vrela se ulivajuu reku Skrapež, kojoj je izvorište ispod planine Povlen.
Područje Taorskih vrela je prepoznatljivo po vrelškoj pećini u podnožju krečnjačkog odseka, odakle izvire glavno vrelo, i široj izvorišnoj zoni sa više malih periodičnih izvora. Nizvodno od glavnog vrela nataložena je najveća akumulacija bigra u ovom delu Srbije. Ona je ispresecana mnoštvom živopisnih kaskada i slapova , sa ostacima nekadašnjih vodenica, koji se završavaju vodopadom na ušću vrelskog potoka u reku Skrapež, visina oko 4.5 m.

Subota: 20.06.2020 god.
Polazak kombijem visoke turističke klase, sa parkinga na uglu Sarajevske i Drinske ulice u 06.00 h.
Dođite deset minuta ranije, da bi krenuli na vreme. Putujemo novim autoputem ,,Miloš Veliki,, do isključivanja za Lajkovac, dalje pravac je prema Valjevu. Pauza u centru Valjeva, za kafu, čaj, doručak, toalet – vreme pauze pola sata. Iz Valjeva krećemo na put za Kosjerić. Iz Kosjerića idemo do sela Radanovci ( zaseok Ćirovina) , gde je naša polazna tačka. Pripreme i polazak oko 09.30 h. Uz naše pešačenje posećujemo spomenik Žikici Jovanoviću Špancu, i preko grebena: Mramor, Laze i Glog izaćićemo podno vrha Taorskih stena, sa prelepim vidikovcima uzput. Pravimo pauze za odmor, slikanje i okrepljenje hranom, pa nastavljamo našu akciju spuštanjem kroz zaseok Milanovići u selu Donji Taor do Taorskih Vrela. Nakon detaljnog obilaska ove predivne prirodne atrakcije – slikanja, vraćamo se na mesto odakle smo i krenuli. Staza je kružnog tipa , srednje je zahtevna, dužina staze je oko 15 km. Prelazi se za oko 6 – 7 sati., sa oko 600 m visinske razlike, a najviša tačka je oko 1000 m.nv. Tehnički nije zahtevna , kombinovana je seoskim putevima i livadsko šumskim stazama. Planirano vreme za kraj akcije je oko 17 h. Nakon uživanja u ovoj akciji vraćamo se istim putem i svraćamo u Podbukove, etno domaćinstvo, kod Milje, na ručak i opuštanje, uz odličnu hranu i piće. Polazak za Beograd je oko 20.00 h. Vreme dolaska u Beograd je oko 22.00 h.

KOTIZACIJA: 1.700 dinara, za 9 učesnika.
Kotizacijom su obuhvaćeni troškovi prevoza kombijem visoke turističke klase, Beograd- Valjevo – Kosjerić – s.Radanovci – Beograd, putarine, parkinga, kao i troškovi oko organizacije i vođenja akcije.
Akontacija u iznosu od 800,00 dinara, obavezna je do 15.06.2020. godine, u gotovini, ili na tekući račun :

Ko želi da uplati u pošti ili banci, neka mi pošalje svoj mejl, kako bi poslao instrukcije za plaćanje.

NAPOMENA: Prilikom uplate akontacije pustite poruku na mobilni ili na mejl sa vašim podacima.

OPREMA I DOKUMENTA:
Polu duboke ili plitke planinarske cipele sa vibram đonom – OBAVEZNE. !
Obući se adekvatno vremenskim uslovima.
U rancu za jednodnevno planinarenje treba spakovati adekvatnu presvlaku, hrana, voda minimum 1,5l, zaštitu od sunca i padavina, i drugo prema ličnim navikama. Planinarski štapovi.
Zdravstvena kartica. Lična karta.
HRANA: Iz ranca. Prema ličnim potrebama poneti sendviče, sušeno voće, banane, snikers/baunti, neki slani i slatki bar za korišćenje pri usponu i silasku. Obavezno poneti minimum 1,5l vode. Preporučujem upotrebu 1 kesice Magnezijum Direkt 300 neposredno pre odpočinjanja uspona.

NAPOMENA: Vođa akcije zadržava pravo da u slučaju nepredviđenih okolnosti ili više sile izmeni plan akcije. Plan akcije je okviran i u zavisnosti je od vremenskih uslova na zemljištu u vreme izvođenja.
Svaki učesnik ide na sopstvenu odgovornost.

Vodič: Zoran A Đukić
Br.mob: 061/633 9 551
mejl:zoran.a.dj@hotmail.com

Print Friendly, PDF & Email