ITALIJA – DOLOMITI / TRE CIME

ITALIJA – DOLOMITI / TRE CIME

                 !!! HIT AKCIJA SEZONE !!! 

            ITALIJA – DOLOMITI/ TRE CIME

  1. – 29.8.2021. godine

Treći put ove godine Alfa Aktiv, za svoje registrovane članove organizuje rekreativnu planinarsku akciju na svetski atraktivnoj lokaciji u Italiji, Dolomiti/ Tre Cime. Ovaj simbol Dolomita, stavljen je pod zaštitu svetske kulturne baštine UNESCO. Jedinstveni,kolosalni, stenoviti oblici sa svoja tri vrha Cima Piccola 2857m, Cima Grande 2999m i Cima Ovest 2973m, svakom posetiocu ostaju večito u sećanju. U skladu sa prethodnim višegodišnjim iskustvom boravka na ovoj lokaciji, brižljivo smo analizirali i osavremenili ovogodišnje aktivnosti. Staze Via ferrata, koje ćemo prolaziti su izuzetno atraktivne. Akcija je namenjena zaljubljenicima u prirodne lepote i nije za početnike za kretanje stazama Via ferrata. Od prijavljenih ćemo odabrati 8 učesnica/ka za ovu akciju.

Plan i program akcije:

26.8.2021. godine – četvrtak  

U 06.00h polazimo sa ugla Drinske i Sarajevske. Putujemo autoputem pravcem Beograd-Zagreb-Ljubljana-Mojstrana. U Mojstrani pravimo pauzu za kasni ručak u Pizzeriji Kot. Oko 15.00h nastavljamo putovanje. Preko Kranjska gora, Tarvisio,Tolmezo, Ampezo, Auronzo di Cadore i Misurine, prevozimo se do parkinga ispred Rifugio Auronzo 2333m. Očekivano vreme dolaska u dom je do 18.30h. Razmeštaj po sobama. Sobe su 6 krevetne sa krevetima na sprat. Popunjava se 4 kreveta zbog pandemije. Nakon smeštaja je večera (opciono) u restoranu doma. Večera je od 19.00 – 20.30. Restoran je po principu menze. Nakon večere je podela Via ferrata opreme i dogovor za sutrašnji dan. U 22.00 se gasi agregat u domu. Noćni odmor je od 22.00 do 06.30h. Mogućnost ulaska u bar i restoran Doma je od 07.00h.

27.8.2021. godine – petak

Doručak i priprema za aktivnosti je do 08.00h. Krećemo se stazom 101 do Rifugio Lavaredo 2344m gde je pauza za toalet. Nastavljamo do Forcela Lavaredo 2454m. Na ovom delu staze je stanište mrmota pa očekujemo i taj poseban susret. Pauza za fotkanje. Postavljamo šlemove i krećemo stazom ispod stenovitog masiva Monte Paterno do Rifugio Locateli 2405m. Pauza za okrepljenje i toalet. Postavljanje i provera opreme Via ferrata. Polazak na stazu Via ferrata De Luca Innerkofler. Ova Via ferrata staza je kategorisana kao B/C . Umereno teška sa teškim detaljima. Potrebno je oko 2h za penjanje na vrh Monte Paterno 2744m, i oko 1,5h za spuštanje do forcele Lavaredo 2454m.

https://www.bergsteigen.com/touren/klettersteig/via-ferrata-de-luca-innerkofler-und-schartenweg-klettersteige-paternkofel/

Radi se o tunelsko-grebenskoj Via ferrata stazi koja je karakteristična po izuzetnim vidicima na bliži i dalji ambijent Dolomita i Alpa. Pogledi sa vrha su fascinantni. Penjemo po Via ferrata grupama Alfa i Beta. Povratak u smeštaj. Večera. Kratka analiza i priprema za sutrašnji dan. Noćni odmor je od 22.00 – 06.30h.

28.8.2021. godine – subota

Posle doručka napuštamo dom. Prtljag pakujemo u prevoz. Polazak na stazu je u 08.30h. Istom planinarskom stazom, kao prethodnog dana se krećemo do doma Locatelli 2405m. Pauza za okrepljenje i toalet. Prilazak do Via ferrate Torre di Toblin 2617m je oko 45’. Na samom početku Via ferrate postavljamo i kontrolišemo Via ferrata opremu. Ova Via ferrata je kategorisana kao C – Teška ferrata. Spada u 50 najlepših Via ferrata na Dolomitima. Karakteristična je po vertikalama i brojnim fiksnim merdevinama. Delimično je kaminska ferrata gde treba očekivati više vlage na stenama. Uspon traje oko 80’ a spuštanje oko 45’. Vidici sa vrha su izuzetni i dosežu do Marmolade i Grossgloknera u Austriji. Dosadašnji učesnici je ocenjuju kao izuzetno atraktivnu. Spuštanje sa vrha je jugozapadnom stranom.

Nakon povratka do doma Auronzo je okrepljenje, a zatim spuštanje prevozom do Lago di Misurina. Pauza za kupovinu planinarske opreme i boravak na jezeru je oko 2h.

Prevozimo se do Mojstrane u Sloveniji i smeštamo u hostel. Očekivano vreme dolaska u Mojstranu je do 21.00h. Noćni odmor je od 22.00 – 07.00h.

29.8.2021. godine – nedelja

Kafica, doručak i priprema za Via ferratu je do 09.00h. Penjemo Via ferratu Mojstrana po ruti koja je nazvana Pot Mojstranških veveric. Ova staza VF je kategorizovana kao C/D – Teška sa veoma teškim detaljima. Atrakcija ove staze VF se ogleda u vidicima na prelepi ambijent doline Vrata, Savu Dolinku, Triglavsku bistricu i mesta Dovje i Mojstrana. Sa vrha se vide vrhovi Cmir, Rjavina pa i sam Triglav. Silazak sa VF je prelepom šumskom stazom. Ova VF se penje bez ranca.

Pakovanje i napuštanje smeštaja je do 12.00h. Kupovina potrepština u Mercatoru i ručak u Pizzeriji Kot je do 15.00h. Prevozimo se do Beograda obrnutim smerom od dolaska do Mojstrane. Očekivano vreme dolaska u Beograd je oko 23.00h.

Akcija se finansira sredstvima Alfa Aktiv.

DOKUMENTA I OPREMA: Važeća dokumenta. Pasoš, članska kartica Alfa Aktiv, zdravstvena kartica-knjižica. Potpisana Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti PSS. Međunarodno zdravstveno putno osiguranje za period 26. -29.8.2021 godine. Druga neophodna dokumenta koja budu neophodna za ulazak u Sloveniju i Italiju. Digitalni zeleni sertifikat o vakcinaciji ili PCR test ili antigenski test. Sva dokumenta upakovana u nepromočivu foliju/kesicu. Spisak neophodne opreme za akciju biće dostavljen učesnicima. Obavezne su duboke planinarske patike – cipele sa vibram đonom. Svin učesnicima za Via ferratu obezbeđena je kompletna savremena i sertifikovana oprema.

HRANA: Iz ranca. Dobro isplanirati obroke prema ličnim potrebama i u skladu sa predstojećim aktivnostima. Postoji mogućnost ishrane u Domovima na pravcu kretanja. Ponesite obavezno 1,5l vode u rancu. U dopunskom mejlu će biti znatno više detalja o ishrani.

NAPOMENE:

Akcija će se izvesti ukoliko ne bude izmena ograničenja za putovanje.

Vođa akcije zadržava pravo da u slučaju nepredviđenih okolnosti ili više sile izmeni plan akcije. Plan realizacije je okviran i u zavisnosti je od vremenskih uslova na zemljištu u vreme izvođenja.

Na staze Via ferrata se ne ide u slučaju grmljavine.

Prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja. Uplaćena akontacija se vraća u celosti u slučaju nemogućnosti putovanja.

 

ORGANIZACIJA  AKTIVNOSTI : ALFA AKTIV

VOĐENJE NA STAZAMA :

Duško Popović, Alfa Aktiv, Beograd

Licencirani vodič Via Ferrata 493

Planinski vodič Ib kategorije UIAA MB 583

Sportski vodič i operativni trener planinarstva

“C”- Dozvola za rad trenera PSS Br.190042

Tel./mob: +381 60 684 51 71

e-mail:dusko.popovic060@gmail.com

www.alfaactiv.com

Print Friendly, PDF & Email