ITALIJA – DOLOMITI / TRE CIME 29.7.-01.8.2022. godine

ITALIJA – DOLOMITI / TRE CIME 29.7.-01.8.2022. godine

 

Alfa Aktiv i Komisija Via ferrata PSD Kopaonik Beograd, za svoje registrovane članove, organizuje rekreativnu Via ferrata i Via normale planinarsku akciju na svetski atraktivnoj lokaciji u Italiji, Dolomiti/ Tre Cime. Ovaj simbol Dolomita stavljen je pod zaštitu svetske kulturne baštine UNESCO. Jedinstveni,kolosalni, stenoviti oblici sa svoja tri vrha Cima Piccola (2857m), Cima Grande (2999m) i Cima Ovest (2973m) svakom posetiocu ostaju večito u sećanju. U skladu sa prethodnim višegodišnjim iskustvom boravka na ovoj lokaciji, brižljivo smo analizirali i osavremenili ovogodišnje aktivnosti. Staze Via Normale i Via Ferrata, koje ćemo prolaziti su izuzetno atraktivne.

29.7.2022. godine – Petak                                                                 

U 06.00h polazimo sa ugla Drinske i Sarajevske. Putujemo autoputem pravcem Beograd-Zagreb-Ljubljana-Mojstrana. Pauza do 30’ na NIS BS Adaševci. Nakon prelaska GP Batrovci, vožnja autoputem kroz Hrvatsku do Slovenije. Pauza do 30’ na PETROL BS Obrežje. Vožnja kroz Sloveniju do mesta Mojstrana. Pauza za ručak u Pizzerija Kot u Mojstrani do 2.00h. Eventualna kupovina namirnica u Merkatoru. Nastavak putovanja preko Kranjske gore, a zatim kroz Italiju autostradom do Tolmezo i nastavljamo magistralom do Lago di Misurina i smeštaja u Rifugio Auronzo 2333m. Očekivano vreme dolaska u smeštaj je do 19.00h. Razmeštaj je u grupnim 6 krevetnim sobama sa spratnim kupatilom. U 22.00h se gasi agregat. Noćni odmor je do 7.00h.

30.7.2022. godine – Subota                                                                       

Doručak i priprema za aktivnosti je do 08.00h kada ispred doma polazimo na trek. Krećemo stazom 101 do Rifugio Lavaredo 2344m gde je pauza za toalet. Nastavljamo do Forcela Lavaredo 2454m. Na ovom delu staze je stanište mrmota pa očekujemo i da ih vidimo. Pauza za fotkanje i podela grupa. Grupa Via ferrata stavlja šlemove i kreće na gornju stazu ispod stena Monte Paterno, dok Via normale nastavlja donjom širokom stazom 101 do Rifugio Locatelli 2405m. Pauza kod doma. Pripreme za nastavak kretanja.

Grupa Via ferrata – VIA FERRATA DE LUCA INNERKOFLER

Via ferrata De Luca Innerkofler je kategorisana kao A/B –Laka Via ferrata sa umereno teškim detaljima. Karakteriše se brojnim prirodnim i veštačkim hvatištima i gazištima. Interesantan je početni deo Via ferrate kroz tunel izgrađen u toku I Svetskog rata. Izlaskom iz tunela je blagi vertikalni i grebenski deo sve do prevoja. Sledi kratka vertikalna deonica, a zatim položeniji deo do zaravni gde prestaje sigurnosna sajla. Na vrhu se nalazi posebno izrađen krst. Vidici sa ovog planinskog tornja, Monte Paterno 2744m, na Tre Cime i okolinu su izuzetno upečatljivi. Nakon fotkanja i orjentacije spuštamo se do sedla a zatim stazom ka Forcela Lavaredo 2454m i do smeštaja.

Grupa Via normale – TREKING TRE CIME

Rifugio Locatelli 2405m- stazom 105 kreće se severno od Tre Cime pored jezera 2245m, preko sedla Col de Medo 2315m i dolazi u Rifugio Auronzo 2333m. Atraktivnost ove Via normale staze se ogleda u spektakularnim vidicima na severnu stranu Tre Cime.

Uspona i spuštanja oko 250m.Dužina staze oko 4,0km.Trajanje oko 120’.

Večera. Druženje i noćni odmor.

31.7.2022. godine  – Nedelja

Doručak i priprema za dnevne aktivnosti do 08.00h.

Grupa Via ferrata – VIA FERRATA TORE DI TOBLIN

Istom stazom kao i prethodnog dana, dolazi do Rifugio Locatelli 2405m. Nakon pauze kreće stazom ka Via ferrati Tore di Toblin. Dolaskom do prevoja se oprema za bezbedno kretanje. Via ferrata Tore Di Toblin je kategorisana kao C – Teška Via ferrata. Izuzev početnog horizontalnog dela od oko 50m sve ostalo je u vertikali. Dobro je opremljena hvatištima i gazištima. Karakteristična je po brojnim fiksiranim metalnim merdevinama. Na samom vrhu postavljen je krst. Vidici na Tre Cime su impozantni, kao i na okolni reljef. Nakon fotkanja i orjentacije na vrhu spuštamo se Via ferratom Cappellano Hosp. Kategorisana je kao B – umereno teška. Spuštanje po ovoj Via ferrati je preporučeno. Opremljena je sigurnosnom sajlom. Postoje brojna prirodna i veštačka hvatišta i gazišta. Uspon 446m. Spuštanje 196m. Distanca 4,9km. Vrh je na 2617m. Start na 2218m. Trajanje 3.0h.

Grupa Via normale – HIKING MONTE PIANA.

Grupa sa svojim vodičem se prevozi do naplatne rampe. Ulazi u markiranu stazu za Monte Piana.

Polazna tačka: Parking kod naplatne rampe 1851m.

Kretanje je markiranom planinarskom stazom 122 pravcem :

polazna tačka – stazom 122  preko sedla De Medo 1908m i sedla Auta 1984m, do Rifugio Bosi 2205m i piramide cap.Carducci 2323m.Razgledanje muzeja na otvorenom iz WW I 1915-1917.Nakon fotografisanja i razgledanja šireg prostora i položaja zaraćenih strana povratak do Rifugio Bosi. Pauza za osveženje. Spuštanje stazom 122 do parkinga gde je parkiran kombi.

Dužina staze oko 9km. Uspon do piramide cap.Carducci oko  500m.

Vreme trajanja hikinga sa pauzama za razgledanje i osveženje 5h.

Večera. Druženje. Dodela Zahvalnica. Noćni odmor.

01.8.2022. godine – Ponedeljak

Poslednjeg dana predviđeno je napuštanje doma u 08.00h. Stvari se pakuju u prevoz.

Grupa Via ferrata – VIA FERRATA ALBERTO BONACOSSA

Radi se o A – lakoj Via ferrati. Staza je položena sa jednom vertikalkom gde su postavljene metalne merdevine. Opremljena je sigurnosnom sajlom. Atraktivna je zbog ambijenta u kojem se nalazi. Proćićemo deo od Rifugio Auronzo 2333 do Forcela di Rinbianco. Zatim sledi spuštanje markiranom stazom do naplatne rampe.

Grupa Via normale – TREKING LAGO D’ANTORNO

Sa minimalnom neophodnom opremom  spušta stazom 101 do naplatne rampe. Atraktivna staza sa vidikovcima se prolazi za oko 2,5h. Spuštanje oko 500m.

Nakon prepakivanja opreme i pripreme za put, prevozimo se do Lago di Misurina gde pravimo pauzu za šoping od oko 60’. Oko 13.00h planiramo polazak na put ka Sloveniji. Pauzu za ručak pravimo na BP Starine kod Novog Mesta. Očekivano vreme dolaska u Beograd je 23.30h.

Akcija se finansira sredstvima Alfa Aktiv.

DOKUMENTA I OPREMA: Važeća dokumenta. Pasoš, overena planinarska kartica PSS, članska kartica Alfa Aktiv, zdravstvena kartica. Potpisana Izjava o rizicima i preuzimanju odgovornosti Alfa Aktiv. Međunarodno zdravstveno putno osiguranje za period 28. – 31.7.2022. godine. Druga neophodna dokumenta koja budu propisana za ulazak u Sloveniju i Italiju. Sva dokumenta upakovana u nepromočivu foliju/kesicu. Spisak neophodne opreme za akciju biće dostavljen učesnicima. Obavezne su duboke planinarske patike – cipele sa vibram đonom. Učesnicima za Via ferratu obezbeđena je kompletna oprema.

HRANA: Iz ranca. Dobro isplanirati obroke prema ličnim potrebama i u skladu sa predstojećim aktivnostima. Postoji mogućnost ishrane u smeštaju i u Domovima na pravcu kretanja. Ponesite obavezno 1,5l vode u rancu.

NAPOMENA: Akcija će se izvesti ukoliko ne bude ograničenja za putovanje. Vođa akcije zadržava pravo da u slučaju nepredviđenih okolnosti ili više sile izmeni plan akcije. Plan realizacije je okviran i u zavisnosti je od vremenskih uslova na zemljištu u vreme izvođenja. Na staze Via ferrata se ne ide u slučaju grmljavine. Prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja.

ORGANIZACIJA  AKTIVNOSTI : ALFA AKTIV                               

 VOĐENJE NA STAZAMA :                                                                     

GLAVNI VODIČ- Duško Popović                                                             

POMOĆNI VODIČI  – Dragan Pavlović, Marko Marjanović, Dragan Ćirić i Nenad Krstić

 

Print Friendly, PDF & Email