KLISUROM BUKOVSKE REKE 11.7.2020. godine

KLISUROM BUKOVSKE REKE 11.7.2020. godine

Alfa Activ organizuje, za prijatelje, planinarsku akciju na Maljen. Pravi planinski ambijent klisurom Bukovske reke će vas oduševiti svojom pitomom i divljom stranom. Radi se o jednoj od najlepših i najraznovrsnijih staza na Maljenu. Ograničen broj mesta.

11.7.2020. godine – Subota
Polazak u 07.00h sa parkinga kod Gazele/ ugao Drinske i Sarajevske/. Putovanje Ibarskom magistralom preko Stepojevca i Lazarevca do OMV pumpe kod Lajkovca, gde pravimo 15 minutnu pauzi za toalet i kafu. Nastavljamo preko Valjeva i s.Bukovi do domaćinstva Obradovića u Podbukovima. Nakon kraće pauze i dogovora za kasni ručak sa Miljom, pakujemo rančeve i opremu za trek. Oko 9.30h polazimo stazom koja nas vodi klisurom Bukovske reke. Posle desetak minuta laganog hoda uradićemo vežbe dinamičkog iztezanja. Nastavljamo organizovano kretanje markiranom stazom uz usputnu edukaciju o tehniki kretanja i pravilnom korišćenju planinarskih štapova pri kretanju planinarskim stazama. Na zastancima dajem informacije o dosadašnjem kretanju i šta nam predstoji u nastavku. Upućujem na potrebu hidratacije. Dolaskom na eksponirani deo staze, dajem uputstva za bezbedno kretanje i naglašavam neophodno bezbednosno odstojanje u grupi. Radi se o šumskoj stazi, dobro markiranoj i vidljivoj na terenu. Podloga je stabilna. Od polazne tačke kota 512 do Golubca 1.056m savladaćemo uspon od 544m. Predviđeno vreme kretanja je do 3.0h sa usputnim pauzama. Po dolasku na Divčibare i vrh Golubac 1.056m, napravićemo dužu pauzu za orijentaciju, fotkanje, okrepljenje…Spuštamo se na kratko do vidikovca u borovoj šumi gde imamo mogućnost da vidimo stazu kojom smo došli, kao i sve planine do Cera. U nastavku kretanja, spuštamo se do Malog Golubca 995m i nastavljamo grebenskom stazom preko Sedla na Crveni breg 852m. Tu podešavamo obuću i štapove za strmi spust do polazne tačke. Greben je ustvari vododelnica Bukovske i Crne reke. Očekivano vreme dolaska u domaćinstvo Obradovića je do 16.00h. Ova staza se kategoriše kao umereno teška jer se oko 14km prelazi za oko 6h, uz ukupnu visinsku razliku od oko 1.200m.
17.00-19.00h – Večera i druženje u domaćinstvu Obradovića. U gostoprimstvo i izuzetan ljudski prijem, uverio sam se nekoliko puta do sada. O Miljinim specijalitetima ispod sača zna se i u inostranstvu. Na internetu možete pogledati znatan broj priloga o ovom domaćinstvu. http://www.selo.rs/rs/blog/krenuli-smo-na-divcibare-ali-smo-usput-otkrili-jedno-sjajno-mesto
Planiramo da se vratimo u Beograd do 21.30h.
KOTIZACIJA : 1.500,00 dinara. Obuhvata podelu troškova prevoza, goriva, organizacione i vodičke troškove.
OPREMA : Spisak neophodne opreme biće dostavljen učesnicima akcije.
DOKUMENTA : Lična karta i zdravstvena kartica.
NAPOMENA: Svi učesnici su dužni da se pridržavaju preventivnih zdravstvenih mera lične zaštite propisanih od strane Vlade Republike Srbije.

Duško Popović, Alfa Activ, Beograd
Instruktor veranja JNA
Licencirani vodič Via Ferrata 493
Planinski vodič Ib kategorije UIAA MB 583
Ski instruktor MB 430
Sportski vodič i operativni trener planinarstva
“C”- Dozvola za rad trenera PSS Br.190042
Tel./mob: +381 60 684 51 71
e-mail:dusko.popovic060@gmail.com
www.alfaactiv.com

Print Friendly, PDF & Email