SLOVENIJA/ BOHINJ – KOMNA 15.-17.02.2020. godine

SLOVENIJA/ BOHINJ – KOMNA 15.-17.02.2020. godine

Alfa Activ organizuje drugarsku visokogorsku akciju u zimskim uslovima na bajkovitu Komnu kod Bohinja u Sloveniji. Slovenci je nazivaju i rajem za turno skijanje i kretanje na krpljama. Nije ni čudo što smo odabrali baš Komnu za Sretenjske praznike. Limitirana grupa srećnika na 8.

1.Dan – Subota 15.02.2020. godine. Polazak u 7.00h iz Beograda. Polazna tačka je ugao Drinske i Sarajevske ulice kod gazele u Beogradu. Vožnja sa usputnim pauzama prema potrebama pravcem Beograd–Zagreb-Ljubljana-Bled-Bohinj-Koča pri Savici.  Po dolasku na parking kod Koče pri Savici, prepakivanje opreme i polazak na uspon do doma na Komni. Uspon je dužine 7,5km a visinska razlika je 900m. U zavisnosti od funkionalnosti tehničkog lifta-žičare, teške rančeve možda uspemo da pošaljemo liftom do doma. Uspon nije tehnički zahtevan, ali se očekuje sneg na stazi. Očekivano vreme dolaska u dom je oko 19:30 ( pod čeonim lampama se stiže u dom ). Smeštamo se u grupnoj sobi do 12 ležaja u domu. U domu postoji čizmeraj i prostorija za sušenje opreme, gde se mogu uzeti i papuče. U domu takodje postoji tuš kabina ali se topla voda plaća. Restoranske usluge su dostupne, kao i korišćenje svoje hrane. Večera i druženje do 22.00h.

2.Dan – Nedelja 16.02.2020. godine. Ustajanje, lična higijena i doručak završavamo do 8:00 jer je u to vreme predvidjen polazak na turu. Po napuštanju doma, nameštamo opremu i krećemo na uspon na Veliki Bogatin (Mahavšček). Krećemo se pravcem Dom na Komni-Koča pod Bogatinom, Sedlo, Mali Bogatin, Veliki Bogatin (Mahavšček) i prelazimo visinsku razliku od ukupno 520m na dužini od 5km. U zavisnosti od uslova i vrste snega koristimo odgovarajuću opremu ( krplje i štapove ili dereze i cepine). Na kosini iznad koče pod Bogatinom je predvidjena obuka – demonstracija lavinskog testa – stabilnost stubića. Nakon 3 i po sata hoda je planirano da izbijemo na vrh Velikog Bogatina (2005mnv).  Po pauzi za fotografisanje vraćamo se istom trasom. Pri usponu na Mali Bogatin, u slučaju postojanja uslova (tvrdog snega ili leda), vršimo obuku u korišćenju cepina pri zaustavljanju. Planiramo da se vratimo u dom do 15:40 (pre mraka ). U domu je predviđeno druženje, opuštanje i vežbanje čvorova a u slučaju da bude zainteresovanih i izgradnja bivka u okolini doma.

3.Dan – Ponedeljak 17.02.2020. godine. Ustajanje, lična higijena i doručak se moraju završiti do 8:00. Napuštamo dom u 8:00 i sa sobom nosimo otpatke od eventualne ambalaže koju smo koristili. Nakon podešavanja opreme, krećemo u 8:20 stazom do Koče pri Savici. Silazak je u dužini od 7,2km sa visinskom razlikom od 900m a predvijeno je da ga savladamo za 3 sata. Po dolasku do Koče pri Savici, pakujemo opremu i prevozimo se do Bleda. Predvidjeno je da vozilom napustimo parking u 11:40. Na Bledu gde pravimo pauzu od 2 sata za ručak i obilazak jezera. Polazak je u 15.00h, a očekivano vreme dolaska u Beograd je do 22.00h.

KOTIZACIJA: 125,00 eura( dinarska protivvrednost). Učešće u podeli troškova prevoza komfornim kombijem 8+1, kao i troškova goriva, putarina, parkinga i ulaznica u TNP. Troškovi dva noćenja u Domu na Komni u grupnoj sobi do 12 ležaja. Troškovi organizacije i vođenja na aktivnostima. Nisu obuhvaćeni individualni troškovi ishrane i drugi lični troškovi. Doplata za obaveznu posteljinu za jednokratnu upotrebu je 3.00 eura. Za učesnike koji poseduju overenu Slovenačku planinarsku karticu za 2020. Godinu je umanjenje kotizacije na 105,00 eura. Akontacija od 75.00 eura je obavezna pri prijavi, a ostatak se plaća gotovinski pri polasku.

OPREMA: Za ovu akciju pored standardne zimske planinarske odeće i obuće, neophodna je tehnička oprema. Cepin, dereze i krplje. Ukoliko ne raspolažete tehničkom opremom obavezno se javite organizatoru. Spisak opreme biće dostavljen svim učesnicima akcije.

ISHRANA: Iz ranca i u Domu na Komni.

NAPOMENA : Organizator zadržava pravo izmene navedenog plana u slučaju nevremena i nemogućnosti realizacije. Svi učestvuju na sopstvenu odgovornost. Detaljan tabelarni plan akcije će takođe biti dostavljen učesnicima. Obavezno popuniti PRIJAVU za akciju.

VODIČ : Dragana i Saša Stošić

Print Friendly, PDF & Email