SLOVENIJA/ CAMP VIA FERRATA 7.-10.7.2022. godine

SLOVENIJA/ CAMP VIA FERRATA 7.-10.7.2022. godine

Alfa Aktiv, na zahtev svojih članova, željnih novih intenzivnih Via ferrata doživljaja, TREĆU GODINU ZA REDOM, organizuje akciju SLOVENIJA/CAMP VIA FERRATA. Idemo na ovu jedinstvenu i originalnu akciju. Akcija je osmišljena tako da svakodnevno penjemo odabranu Via ferratu. Težište aktivnosti je izraženo na raznovrsnosti Via ferrata. Analitički segment je uvršten na kraju dana, kroz sveobuhvatnu analizu pojedinačnih postupaka- dobrih i loših poteza. Pouke i sugestije za staze koje nas očekuju narednog dana. Očekivani rezultat četvorodnevnih Via ferrata aktivnosti jeste sticanje uvećanog stepena sigurnosti u vlastite postupke i samopouzdanja pri kretanju  stazama Via ferrata. Tema ovog Via ferrata campa jeste “Modaliteti korišćenja dopunskog karabinera na VF stazama”.

 

Plan i program akcije:

 

7.7.2022. – četvrtak/ Putovanje do smeštaja

Polazak prevozom u 15.00h sa ugla Sarajevske i Drinske (kod Mostarske petlje). Putovanje autoputem Beograd-Zagreb. Prelazak srpsko-hrvatske granice. Usputne pauze po potrebi. Putovanje kroz Hrvatsku i Sloveniju. Ulazak u Sloveniju na graničnom prelazu Bregana- Obrežje. Pauza za toalet na prvoj benzinskoj pumpi. Potreban vam je sitan novac – kovanica od 0,50 euro/centi. Na benzinskoj pumpi postoji mini pekara sa svežim pecivima. Restoran Marche, u sklopu BP, ima kuvana jela u ponudi. To je prilika za večeru. Nastavak putovanja kroz Sloveniju preko Ljubljane i Kranja do smeštaja u Mojstrani.

Noćni odmor od 22.00h do 07.00h.

 

8.7.2022. godine – petak/Via Ferrata Hanzova pot-Mala Mojstrovka

Polazak na Via ferratu je u 08.00h. Ovo je jedna od mojih omiljenih ferrata. Zastupljena je raznovrsnost vertikalnih, kosih i horizontalnih deonica. Pogledi koji sežu do Grosgloknera su fascinantni. Na prevoju Vršič 1611m podelićemo Via ferrata opremu . Uradićemo vežbe dinamičkog istezanja, a potom idemo do prevoja Vratca i do polazne tačke za stazu Via ferrata Hanzova pot. Pristup do Via ferrate je oko  50’. Postavljanje, podešavanje i kontrola Via ferrata opreme. Polazak na Via ferratu po  unapred određenim grupama.

 

http://www.hribi.net/izlet/vrsic_mala_mojstrovka_hanzova_pot/1/224/1148

Na težim sekvencama izdajem upozorenja o kretanju. Na pogodnim mestima prikaz pravilnog korišćenja dopunskog karabinera. Završetkom ferrate grupno fotografisanje sa pogledima na Grossglokner, Jalovec, Slemenovu špicu, Prisojnik, Triglav. Kretanje stazom Via normale do vrha Mala Mojstrovka 2332m. Penjanje ferratom je u trajanju od 2.30 – 3.00h. Zadržavanje na vrhu do pola sata, radi fotkanja i razgledanja. Spuštanje stazom Via normale do sipara. Prikaz pravilnog kretanja na siparu. Kretanje niz sipar po utvrđenom rasporedu. U Tičarjevom domu je relaksacija. Povratak sa Via ferrate je u trajanju od oko 1.30h. Povratak u smeštaj. Večera. Druženje. Analiza dnevnih aktivnosti i upoznavanje sa aktivnostima za sutrašnji dan.

 

9.7.2022.godine – subota / Via ferrata Mangart

Polazak prevozom u 08.00h preko Italije do Mangartskog sedla.

Penjemo po stazi Slovenska Pot do vrha Mangart, a spuštamo po stazi Italijanska pot do sedla i prevoza.

https://www.bergsteigen.com/touren/klettersteig/ferrata-slovena/

 

Dobar prikaz uspona je na sledećem linku

https://gorja.net/putopisi/330/uspon-na-mangart-ferrata/

 

Povratak prevozom do Kranjske gore. Zadržavanje radi posete prodavnici planinarske opreme. Povratak do smeštaja. Druženje i noćni odmor.

 

10.7.2022. – nedelja / Via Ferrata Hvadnik- Jeram’n

Nakon doručka se prevozimo do parkinga u mestu Gozd Martuljek. Nakon pripreme krećemo peške do info table za Feratu Hvadnik. Brifing uz upoznavanje sa stazom i postupcima na Via Ferrati. Kontrola podešenosti opreme. Kretanje na Via Ferrati. Na zahtevnim sekvencama, biće date adekvatne instrukcije. Na mostićima će se prvo demonstrirati tehnika pravilnog i bezbednog kretanja a zatim svaki učesnik prelazi mostić na jedan od prikazanih načina. Na atrakcijama ćemo se zadržati duže radi fotografisanja. Napravićemo grupne fotke na vrhu ferrate. Razgledanje i orijentacija.

https://www.kranjska-gora.si/en/activities/adrenaline/via-ferrata-hvadnik

Spuštamo do slapa Jeram’n. Nova Via ferrata je kategorizovana kao D- veoma teška ferrata. Ukoliko neko želi i ceni da može uspešno da prođe stazu, na licu mesta ću odlučiti o dozvoli za penjanje. Uključujem se na čelo grupe koja penje ovu ferratu. Silazak planinskom stazom do prevoza.

Razduživanje Via ferrata opreme.

Projektovano vreme dolaska u Beograd je oko 23.45h.

 

Akcija se finansira sredstvima Udruženja Alfa Aktiv.

 

OPREMA: Spisak neophodne lične planinarske i tehničke opreme će biti dostavljen učesnicima akcije.

Važeća lična dokumenta (pasoš,zdravstvena i overena planinarska kartica).

Međunarodno putno zdravstveno osiguranje za period boravka.

 

HRANA: Iz ranca. Mogućnost ishrane po dogovoru u smeštaju. Obavezno poneti minimum 1,5l vode u rancu, neki energetski napitak, čokoladice, manji sendvič. Preporučuje se korišćenje 1 kesice magnezijum direkt u prahu pre započinjanja aktivnosti.

 

NAPOMENA: Vođa akcije zadržava pravo da u slučaju nepredviđenih okolnosti ili više sile izmeni plan akcije. Plan realizacije je okviran i u zavisnosti je od vremenskih uslova na zemljištu u vreme izvođenja. U slučaju jake kiše i grmljavine NE PENJEMO Via ferratu. Svako ko učestvuje na akciji ima obavezu da pročita i potpiše izjavu o svom učešću.

Obaveza pridržavanja mera bezbednosti propisanih od Alfa Aktiv.

 

Organizacija i vođenje na akciji:

Duško Popović, Alfa Aktiv, Beograd

Licencirani vodič Via Ferrata MB 493

Planinski vodič Ib kategorije UIAA MB 583

Sportski vodič i operativni trener planinarstva

Tel./mob: +381 60 684 51 71

e-mail:dusko.popovic060@gmail.com

 

 

Print Friendly, PDF & Email