SRBIJA/ HIKING TARA 12.-14.6.2020. godine

SRBIJA/ HIKING TARA 12.-14.6.2020. godine

SRBIJA/ HIKING TARA
– KOZIJI RID 1.591 m – BILJEŠKE STENE 1.225 m – VIDIKOVAC DRILJE 1.310 m
12.-14.6.2020. godine

Alfa Activ organizuje privatnu drugarsku akciju na Tari – na najviši vrh Koziji Rid 1.591 m, Bilješke stene 1.225 m, i vidikovac Drilje 1.310 m.
Akcija je nedobitnog karaktera i podrazumeva međusobnu podelu troškova prevoza i smeštaja. Grupa je limitirana na 8+1 učesnika.
Tara je predivno planinarsko područje u zapadnoj Srbiji, proglašeno za nacionalni park 1981 god. Tara je zaštićeno područje površine 24.992 hektara. Najvećim deo masiva planine Tare omeđen je tokom Drine između Bajine Bašte i Višegrada (BiH).
Polazna tačka je Predov Krst (tu smo i smešteni u renoviranoj planinskoj kući), možete videti slike (Predov Krst je lokalitet, na 1075 m). Tara ima predivne vidikovce. Evropska pešačka asocijacija, čiji je član i Planinarski Savez Srbije, odobrila je u oktobru 2009 godine da dva Evropska pešačka koridora pređu preko naše zemlje. To su putevi E4 i E7. Na Taru E7 ulazi kod Kremana, i posle 60 km vijuganja silazi sa Tare kod Mokre Gore.
ZAŠTO JE TARA PREDIVNA?
Severozapad masiva Tare predstavlja najočuvanije predele u Srbiji pa i u Evropi. Sa svoja 3 predivna rezervata prirode I kategorije : Zvezda planina, Brusnica i Karaula štula, koja predstavljaju pribežišta i jedna od poslednjih staništa tercijernih biljnih i životinjskih vrsta. Florom dominiraju mešoviti sastojci jela, smreka, bora, bukve, Pančićeve omorike, breze, jasike i jarebike, u rezervatima Crvene stene, Bilo i Ljuti breg sa 24 žbunaste i 33 vrste zeljastih biljaka. Od divljih životinja, srneće i sitne lovne divljači, prisustvo medveda na Tari je dobro poznato.
Akcija se svrstava u tehnički ne zahtevne, a u fizičkom smislu spada u akcije srednje težine. Preporučeno za početnike u planinarenju.

Petak 12.6.2020.godine.
Polazak kombijem (visoke turističke klase) sa parkinga, ugao Sarajevske i Drinske u 17.00 h. Putovanje autoputem pravcem: Beograd – Lajkovac – isključenje Lajkovac – Valjevo – Bajina Bašta -Predov krst.
Pauza na Debelom brdu. Vožnja preko Bajine Bašte i Perućca, kroz uski kanjon rečice Dervente, preko Rastišta. Stižemo na Predov krst oko 21 h.
Razmeštaj po sobama do 21.30 h. Sobe su, dvokrevetne i trokrevetne sa zajedničkim kupatilom i toaletom . Čiste i sa čistom posteljinom i peškirima. Izuzetno ljubazni domaćini upotpuniće naš doživljaj. Nakon razmeštanja, okupljamo se u restoranu radi druženja. Druženje je do 23.h. Noćni odmor do 07.00 h

Subota 13.6.2020.godine.
Doručkujemo u planinskoj kući, pakujemo lične stvari u 07.45 h radi planinarenja.
Na parkingu kod planinarskog doma se pripremamo za pokret.

Polazak na hiking je u 08.00h.
Kod planinarskog doma uradićemo vežbe dinamičkog istezanja.
Planinarska staza je jasno uočljiva na terenu. Staza je obeležena planinarskim markacijama i
natpisima. Crveni krug sa belom tačkom u sredini kruga. Polazna tačka je kod planinarske kuće Predov krst (Nadmorska visina 1.085 m).
Pravac kretanja : polazna tačka Predov krst 1.085 m – Kapetanova voda – Mrka kosa – V.Pivnice – Koziji rid 1.591 m.
Podloga je stabilna. Profil staze je položen sa postepenim povećanjem nagiba. Staza je sa šumovitim delova.
Neophodna je dobra zaštita od sunca i više vode nego što je uobičajeno. Izlazak na vrh Koziji rid 1.591 m predviđeno je između 11.30 do 12.00h. Na samom vrhu zadržaćemo se do pola sata radi orijentacije, fotografisanja i okrepljenja. Povratak je istom stazom.
– Dužina:7,6km
– Kumulativni uspon: 590m
– Kondiciona težina: 3/10
– Tehnička težina: 2/10
– Predviđeno vreme prolaska (u jednom smeru): 3h 30min
Ručak je organizovan u smeštaju Planinarskog doma oko 15 i 30 h.
Druženje je do 23.h. Noćni odmor do 07.00 h

Nedelja 14.06.2020 god.
Doručkujemo u planinskoj kući, pakujemo lične stvari u 07.45 h radi planinarenja. Uzimamo sve lične stvari iz Planinarske kuće i pakujemo u kombi.
Na parkingu kod planinarskog doma se pripremamo za pokret.

Polazak na hiking je u 08.00h.
Drugog dana planinarenja po Tari, idemo ka predivnom vidikovcu Bilješke Stene 1.225 m. Predviđeno vreme hikinga je oko 2 h. Odavde se ulazi u rezervat 1. kategorije Zvijezda. Odatle se pružaju predivni pogledi prema Perućačkom jezeru, reki Drini i Bajinoj Bašti.
U blizini se nalazi mala koliba, koju je sagradila filmska ekipa za potrebe snimanja Lalićevog filma “Ptice koje nikad ne polete”, koja se može slobodno koristiti.
Nekoliko stolova i klupa na otvorenom omogućavaju odmor dok se uživa u pogledu. Na ovoj lokaciji može se videti i Pančićeva omorika (relikt i endemit Balkanskog poluostrva). Na vidikovcu zadržaćemo se do pola sata radi orijentacije, fotografisanja i okrepljenja.
– Dužina 6.0 km
– Kumulativni uspon 260 m
– Početna tačka 1085 m
– Krajnja tačka 1225 m
– Kondiciona težina 2/10
– Tehnička težina 1/10
– Predviđeno vreme prolaska je oko 2 h
Put nas vodi ka sledećem vidikovcu Drilje. Predviđeno vreme hikinga je 1 h. Ovo je jedan od adrenalinski najuzbudljivijih načina da doživite divlje lice planine Tare i kanjona Drine (gde je sagrađena nova lovačka kućica), a onda nastupa ono za šta zaista treba da budete spremni – strmoglavi spust grebenom Drilje sve do Drine! Ovog puta nećemo se spustati. . Ako vam kažem da na samo 4 km dužine puta treba da izgubite čak 1000 metara visine, verovatno će vam postati jasno da ovaj spust nije šala i da se može meriti sa ozbiljnim visokogorskim akcijama, iako po nadmorskoj visini ne spada u iste . Uzbrdo bi to bila gotovo nemoguća misija, koja zahteva ekstremno dobru kondicionu spremu; nizbrdo je to poduhvat za koji morate da imate visokokvalitetnu planinarsku obuću (nikave patikice i slične improvizacije ne dolaze u obzir).
Po kiši jednostavno ZABORAVITE na spust ovuda. Na nekim mestima se čak i po suvom vremenu praktično odronjavate, kada bi bilo iole mokro to bi više ličilo na „slobodan pad“.
– Dužina 3.3 km
– Kumulativni uspon 190 m
– Početna tačka 1225 m
– Krajnja tačka 1310 m
– Kondiciona težina 1/10
– Tehnička težina 2/10
– Predviđeno vreme 1 h
Oko 12.30 h vraćamo se istim putem ka polaznom mestu – Predov Krst
Oko 16.00 h je predviđen ručak, u trajanju od 1 h.
Nakon ručka vraćamo se u Beograd
Polazak za Beograd je u 17.00 h. Povrtak je istim putem, kao pri odlasku , sa jednom kraćom pauzom. Predviđeno vreme dolaska u Beograd je od 21.00 h do 21.30 h.

KOTIZACIJA: 5.500 dinara, za 8 učesnika.
Kotizacijom su obuhvaćeni troškovi prevoza kombijem visoke turističke klase, Beograd- Bajina Bašta – Predov krst – Beograd, putarine, parkinga, kao i troškovi oko organizacije i vođenja akcije. Troškovi noćenja, doručak, ručak i večera
Akontacija u iznosu od 2.000,00 dinara, obavezna je do 31.05.2020. godine.

OPREMA I DOKUMENTA:
Polu duboke ili plitke planinarske cipele sa vibram đonom – OBAVEZNE.
Obući se adekvatno vremenskim uslovima. Sledi naknadna informacija.
U rancu za jednodnevno planinarenje treba spakovati adekvatnu presvlaku, hrana, voda minimum 1,5l, zaštitu od sunca i padavina, i drugo prema ličnim navikama. Planinarski štapovi.
Zdravstvena kartica. Lična karta.

HRANA: Iz ranca. Prema ličnim potrebama poneti sendviče, sušeno voće, banane, snikers/baunti, neki slani i slatki bar za korišćenje pri usponu i silasku. Obavezno poneti minimum 1,5l vode. Preporučujem upotrebu 1 kesice Magnezijum Direkt 300 neposredno pre odpočinjanja uspona.

NAPOMENA: Vođa akcije zadržava pravo da u slučaju nepredviđenih okolnosti ili više sile izmeni plan akcije. Plan akcije je okviran i u zavisnosti je od vremenskih uslova na zemljištu u vreme izvođenja.Svaki učesnik ide na sopstvenu odgovornost.

VODIČ: Zoran A Đukić
Br.mob: 061/633 9 551
mejl: zoran.a.dj@hotmail.com

Print Friendly, PDF & Email