TREM 1809m VIA MOSOR I SOKOLOV KAMEN. BONUS NIŠEVAČKA KLISURA 24.-26.7.2020. godine

TREM 1809m VIA MOSOR I SOKOLOV KAMEN. BONUS NIŠEVAČKA KLISURA 24.-26.7.2020. godine

Planinarska akcija i pravi planinarski izazov. Na akciji mogu učestvovati optimalno psihofizički pripremljeni učesnici. Vodič zadržava pravo isključenja sa akcije učesnika koji nije u mogućnosti da prati tempo kretanja grupe. Odgovornost, disciplinovanost i spremnost za saradnju su poželjne odlike učesnika. Alfa Activ organizuje ovu posebnu akciju za prijatelje, sa ciljem provere nivoa psihofizičke pripremljenosti i kao pripremnu akciju za Triglav. Ograničen broj učesnika na 10.

24.7.2020. godine – Petak
Polazak je u 16.00h sa parkinga na uglu Drinske i Sarajevske ulice, kod Gazele. Doći malo ranije radi pakovanja opreme u prevoz. Kombi i jedan auto su u planu za prevoz. Putovanje autoputem Beograd-Niš, a potom do smeštaja. Usputne pauze na Eco benzinskoj pumpi kod Jagodine i OMV benzinskoj pumpi pre Aleksinca. Razmeštamo se u smeštaju. Šetnja Niškom banjom. Druženje. Noćni odmor od 22.00-05.00h.

25.7.2020. godine – Subota – Hiking Trem
05.15h Polazak prevozom do Bojaninih voda 860m. Pakovanje i kontrola opreme za uspon. Polazak je u 06.00h. Nakon kratkotrajnog brifinga u koloni po jedan krećemo markiranom šumskom stazom ka Mosoru 960m. Na pogodnom mestu na stazi zaustavljamo se i izvodimo vežbe dinamičkog istezanja. Sam uspon na Mosor podrazumeva elementarno poznavanje tehnike penjanja u suvoj steni. Izlaskom na vrh Mosor, sledi pauza za orijentaciju i fotkanje. Ova deonica je dužine oko 3,0km sa visinskom razlikom od 124m i planiramo da je pređemo za 45′.
Kretanje nastavljamo grebenskom stazom preko trigonometra 1243 i izlazimo na vrh Sokolov kamen 1523m.Oko 4,5km sa visinskom razlikom u usponu od 539m prelazimo za oko 1h i 40′. Pauza od 15′ za okrepljenje i hidrataciju. Sa vrha se otvara pogled na Nišku kotlinu, venac Suve planine, Jelašničku i Sićevačku klisuru…
Sledi spuštanje ka lokaciji Devojački grob 1311m.Oko 2,5km prelazimo za oko 35′ uz spuštanje od 212m.
Pred nama je upečatljivi vrh Trem 1809m, do kojeg vodi utabana zemljano travnata staza sa visokim gazištima. Do samog vrha treba da savladamo oko 500m uspona na dužini od nepuna 3km. Nagib je konstatno umeren do polovine staze, da bi zatim postao nešto strmiji do samog vrha. Na vrhu Trem 1809m zadržavamo se oko pola sata. Orijentacija, fotkanje okrepljenje. Priča o ljubavi dvoje naših planinara Tanje i Nenada koje je Trem spojio. Povratak istom stazom do Devojačkog groba, a zatim stazom Kraljev put kroz bukovu šumu spuštamo do naše polazne tačke Bojanine vode 860m. Ukupno spuštanje od oko 1.050m, na dužini od 6.600m, prelazimo za oko 2,5h. Ukupna dnevna statistika: Kumulativni uspon i spust 2.425m. Dužinski oko nepunih 20km. Vremenski oko 9h sa pauzama. Dolaskom u rejon polazne tačke uradićemo vežbe statičkog istezanja. Pakovanje stvari u prevoz.
Prevozimo se do čuvene kafane Etno podrum „ Brka“ u Jelašnici. Kasni ručak i opuštanje u ambijentu. http://www.kudanaklopu.com/nis/kafane-nis/jelovnik-brka/
Povratak u smeštaj. Slobodno vreme i druženje. Noćni odmor od 22.00h-07.00h.

26.7.2020. godine – Nedelja – Hiking Niševačka klisura
Nakon doručka i pakovanja stvari, napuštamo smeštaj. Prevozimo se do Svrljiga i polazne tačke za planinarenje. Drugi dan je koncipiran kao rekreativna relaksirajuća aktivnost u posebnom geografskom sklopu Niševačke klisure, koja je još uvek skriveni dragi kamen Srbije. Očekuje nas dosta neverovatnih doživljaja i impresija u rejonu Svrljiškog Timoka, Niševačke klisure, meandra Banjica, visa Kula i na kraju kupanja na seoskoj plaži. Pripremite adekvatnu opremu za ove aktivnosti. Ovu našu avanturu završavamo opet u jednoj izuzetnoj kafani „Kruna“ u Svrljigu, koja je nadaleko poznata po specijalitetima sa roštilja. Planirano vreme dolaska u Beograd je oko 21.00h.

KOTIZACIJA : 6.900,00 dinara. Podela troškova najma kombija i auta, goriva, putarina, dnevnica, ishrane i prenoćišta za vozače. Troškovi dva prenoćišta sa jednim doručkom u nedelju (burek i jogurt, ili pecivo i jogurt). Organizacioni i vodički troškovi.
OPREMA : Spisak neophodne opreme biće dostavljen učesnicima akcije.
DOKUMENTA : Lična karta i zdravstvena kartica.
NAPOMENA: Svi učesnici su dužni da se pridržavaju preventivnih zdravstvenih mera lične zaštite propisanih od strane Vlade Republike Srbije.

Vođenje na Hiking Trem : Duško Popović – vodič, Pomoćnik vodiča Dragan Trninić.
Vođenje na Hiking Niševačka klisura : Dragan Trninić – vodič, Pomoćnik vodiča Duško Popović.

Duško Popović, Alfa Activ, Beograd
Instruktor veranja JNA
Licencirani vodič Via Ferrata 493
Planinski vodič Ib kategorije UIAA MB 583
Ski instruktor MB 430
Sportski vodič i operativni trener planinarstva
“C”- Dozvola za rad trenera PSS Br.190042
Tel./mob: +381 60 684 51 71
e-mail:dusko.popovic060@gmail.com
www.alfaactiv.com

Print Friendly, PDF & Email