VIA FERRATA BERIM 9.-10.10.2021. godine

VIA FERRATA BERIM 9.-10.10.2021. godine

 

VIA FERRATA BERIM

9.-10.10.2021.

 

Alfa Aktiv za svoje registrovane članove organizuje rekreativnu akciju pod nazivom  “Via ferrata Berim”. Za ljubitelje kretanja stazama Via ferrata, ova akcija predstavlja svojevrsni šlag na torti. Simbolični kraj sezone Via ferrata. Ova Via ferrata nije za početnike i neiskusne. Radi učešća  je neophodna izražena disciplinovanost, odgovornost i spremnost za timski rad. Zahteva se potpuno poštovanje odluka, preporuka, sugestija, informacija i obaveštenja od strane vodiča. Obavezno pridržavanje propisanih mera bezbednosti na akciji. Ovu Via ferratu ne penjemo u slučaju vremenskih nepogoda i grmljavine. Grupa je limitirana na 8 učesnika.

9.10. – SUBOTA :

07.00h-Polazak sa parkinga kod Mostarske petlje sa ugla Drinske i Sarajevske ulice. Na polaznu tačku treba doći desetak minuta ranije.

07.00-10.30h-Putovanje sa usputnim pauzama pravcem:Beograd – Pojate – Kruševac – Brus – Brzeće – Kopaonik.

10.30 – 11.30 – Smeštaj po sobama, okrepljenje i priprema za hiking.

11.30 – 15.30h – Hiking Kopaonik

Polazna tačka : Skijaško Planinarski Dom Kopaonik 1720m.

Pravac kretanja : Polazna tačka – Mali Karaman 1915m – Veliki Karaman 1936m – Pajino preslo 1804m – Suvo rudište 1976m – Krst 1830m – Kopaonik centar 1700m – SPD Kopaonik 1720m.

Staza je klasifikovana kao laka planinarska staza. Prelazi se umerenim hodom uz pauze za oko 4h. Ukupan uspon je oko 400m i spuštanje oko 300m. Karakteriše je zemljano travnata podloga. Vidici sa staze i samog vrha Suvo rudište su fascinantni. Kada je dobra vidljivost moguće je videti Avalu, Musalu, Midžor, Komove, Bobotov kuk, pa čak i Korab u Severnoj Makedoniji.

15.30 – 16.00 Ručak u smeštaju.

16.00 – 19.30 Slobodno vreme za popodnevni odmor i individualne aktivnosti.

19.30-22.00h – Večera. Zaduživanje Via ferrata opreme. Pregled i podešavanje. Zajedničko druženje u restoranu SPD Kopaonik.

22.00-05.00h-Noćni odmor.

 

10.10. – NEDELJA :

 05.00 – 05.30h -Ustajanje, lična higijena, priprema lične opreme.

05.30 – 08.00h -Prevoz pravcem Kopaonik – Rudnica – Raška – Novi Pazar / pauza za doručak/ – Ribariće – Brnjak – Previja.

Napuštamo prevoz i sa ličnom opremom, peške, idemo do kućice Via ferrate Berim. Potpisivanje Izjave o odricanju od odgovornosti. Postavljanje, podešavanje i kontrola Via ferrata opreme. Kratko podsećanje na pravila i tehnike kretanja i upotrebe Via ferrata seta.

09.00 – 15.00h – Kretanje stazom Via ferrata Berim.

Opis staze: Via ferrata Berim je izgrađena u stenama Berima na Mokroj Gori.Kategorisana je kao C/D teška ferrata sa veoma teškim detaljima. Sastoji se od metalnih hvatišta u vidu pojedinačnih prečki i klinova pobijenih u steni. Duž cele ferrate, od početka do kraja staze, postavljena je sigurnosna sajla po Francuskom modelu gradnje. Na samom početku je postavljena sa leve strane a naknadno je pozicionirana i sa desne strane u odnosu na pravac penjanja. Najvećim delom se radi o vertikalnoj stazi sa nekoliko previsa koji zahtevaju posebnu pažnju radi bezbednog uspona.Položaj tela je izvan ose gravitacije i zahteva kontra pozicioniranje.Ta prva deonica, od polazne tačke do klupe, je vertikala sa dva previsa i zahteva izuzetnu koncentraciju.Slobodno se može reći da je to ujedno i najteži deo duž cele ferrate Berim. Veštački oslonci su kvalitetni i česti, a prirodnih oslonaca je vrlo malo ili ih čak i nema. Na kraju prve vertikale, na samom ulasku u okno, postavljena je klupica kao posebno pogodno mesto za odmor i fotkanje. Samo okno je dužine oko 25m.Vidljivost je nešto umanjena, ali ne postoji potreba za dopunskim osvetljavanjem. Prolaskom okna se izbija na prvi zub Berimskih stena gde je predviđena pauza od 10′ za užinu i okrepljenje. Sa ove pozicije moguće je napuštanje Via ferrate stazom za evakuaciju. U nastavku ferrate se krećemo kratko jednim šumovitim delom, da bi ponovo započeli penjanje u stenama. Uglavnom penjemo vertikalno sa jednom prelepom horizontalnom deonicom. Izlaskom na vrh drugog zuba završava prvi deo ferrate Berim. I sa ove pozicije postoji staza za evakuaciju. Tokom prethodne dve godine staza je dopunjena novim sadržajima koji su znatno uvećali atraktivnost same Via ferrate. Imaćemo priliku da savladamo Tibetanski V mostić sa gazištima u vidu čeličnih stopa. Posebno atraktivan Himalajski kosi mostić. Zatim, Himalajski horizontalni mostić i odmah i Tibetanski V mostić sa jednom gazećom sajlom. Tehnike prelaska i osiguranja pri prelasku ovih atrakcija pokazaćemo na licu mesta. Nakon završetka ferrate očekuje nas desetak minuta pešačenja do vrha Berim 1731m, sa kojeg puca pogled na sve strane. Oko 16.30h smo kod prevoza na Previji.

Pregled čišćenje i razduživanje Via ferrata opreme. Preobuvanje i presvlačenje.

U povratku za Beograd zadržavamo se u čuvenoj kafani „Kod Mira“ u Bogutovcu radi kasnog ručka.

Planirani dolazak u Beograd do 23.00h

 

Ova akcija se finansira sredstvima Alfa Aktiv.

Noćenje i ishrana u SPD Kopaonik se plaćaju na licu mesta.

Obaveze plaćanja Via ferrata opreme, licenciranih vodiča na stazi i korišćenja Via ferrate Berim, takođe, se plaćaju na licu mesta.

 OPREMA: Oprema za ferratu se individualno zadužuje po dolasku u smeštaj. Sastoji se od penjačkog pojasa, Via ferrata seta, šlema, dopunskog karabinera i rukavica za ferratu. Obavezne adekvatne planinarske cipele/patike sa vibram đonom. Spisak neophodne lične planinarske opreme će biti dostavljen učesnicima akcije.

Važeća lična dokumenta (lična karta,zdravstvena i planinarska kartica).

HRANA: Iz ranca. Mogućnost ishrane po dogovoru u smeštaju za subotu. Fakultativno kasni ručak u Bogutovcu pri povratku u nedelju. Obavezno poneti minimum 1,5l vode u rancu, čokoladice, manji sendvič. Preporučuje se korišćenje 1 kesice magnezijum direkt u prahu pre započinjanja aktivnosti.

NAPOMENA :

Vodič može izmeniti plan akcije usled više sile ili vremenskih nepogoda. Svaki učesnik je dužan da se pridržava propisanih mera bezbednosti na planinarskoj turi ( Prilog). Obavezno je pridržavanje mera propisanih Pravilnikom o bezbednom izvođenju planinarskih aktivnosti PSS. Obavezno potpisivanje izjave Alfa Aktiv o odricanju od odgovornosti. Obavezno pridržavanje propisanih mera Vlade Republike Srbije za zaštitu od virusa COVID 19.

ORGANIZACIJA AKCIJE : Alfa Aktiv, Beograd

IZVOĐENJE AKCIJE : Licencirani Via ferrata vodiči

  1. Duško Popović
  2. Miloš Cmiljić – Crni

 

Print Friendly, PDF & Email