VIA FERRATA GORNJAK 9.4.2022. godine – Subota

VIA FERRATA GORNJAK 9.4.2022. godine – Subota

 

Alfa Aktiv, za svoje registrovane članove, organizuje  rekreativnu Via ferrata akciju na Via Ferratu Gornjak. Na ovoj akciji mogu učestvovati svi koji imaju iskustva i koji su se do sada kretali stazama Via ferrata, kao i oni koji su do sada prošli osnovne pripreme za kretanje Via ferrata stazama u organizaciji Alfa Aktiv, Komisije Via ferrata PSD Kopaonik ili u organizaciji klubova u kojima rade licencirani vodiči za Via ferrate. Preporučuje se svima koji su uspešno završili Osnovne Via ferrata pripreme u martu i aprilu 2022. godine na Ostrvici.

Ova Via ferrata nije za početnike i neiskusne.

Neophodna je dobra psiho-fizička kondicija, disciplinovanost, hrabrost, odgovornost i spremnost za timski pristup akciji. Uslov za realizaciju je 8 učesnika. Kompletnu  Via ferrata opremu za svakog učesnika obezbeđuje organizator.

Subota 9.4.2022. godine

Polazak kombijem sa parkinga na uglu Sarajevske i Drinske ulice u 07.00h. Putovanje je autoputem do isključenja za Požarevac, a zatim preko Petrovca na Mlavi do Gornjaka.

U  kafani “ Kod Rajka”  popunjavamo prijavu za učešće na stazi i Izjavu o odricanju od odgovornosti PSS. Takođe Izjavu da smo upoznati sa merama bezbednosti i osnovnim pravilima za kretanje Via ferrata stazama. Opremamo se na parkingu opremom za Via ferratu. Kod info table je brifing o predstojećoj akciji. Podela u dve grupe sa dva vodiča na stazi i nakon duple kontrole opreme je polazak na stazu. Polazak na stazu Via ferrata Gornjak je u 09.30h.

 

Opis staze i detalji.

Via ferrata Gornjak je sportska grebenska ferrata sa lepim vidicima na Gornjačku klisuru i deo Homolja. Dužina VF pod sigurnosnom sajlom je 400m. Nema nikakvih drugih veštačkih oslonaca izuzev sigurnosne sajle sa klinovima. Na nekim deonicama i sekcijama sajla je čvrsto zategnuta između klinova a na nekima je labavo postavljena.

Visinska razlika je 330m. Prolazi se umerenim tempom za oko 3,0h. Podloga je kamena sa mešavinom zemlje i kamena na lakšim sekcijama. Via ferrata je podeljena  po deonicama od I do XII, i kategorisana težinski od A do D po internacionalnoj klasifikaciji. Evakuacija sa staze je moguća na svim izuzev na IV I XII deonici. O silasku odlučujemo na licu mesta. Silazak može da traje od 1-2,5h. Pre silaska podesiti štapove na potrebnu dužinu i pritegnuti pertle na obući. Šlem i rukavice se ne skidaju do dolaska na izvor četiri lule.

Izražene opasnosti na stazi su:

  • Odron kamena- signal “Kamen”
  • Okliznuće i pad – signal “Pazi”
  • Zmije – signal “Zmija”

Moguće opasnosti su još :

  • Dehidratacija – provera da li svako ima sa sobom 1,5l vode pre polaska
  • Udar groma – u slučaju grmljavine ne kretati na stazu, a ukoliko nas iznenada zadesi grmljavina na stazi, hitno napustiti stazu najbližom stazom za evakuaciju.

Mere bezbednosti i osnovna pravila kretanja na stazama Via ferrata su sastavni deo ove najave.

Ova aktivnost se finansira sredstvima članarine od strane registrovanih članova Udruženja Alfa Aktiv.

Organizator obezbeđuje kompletnu Via ferrata opremu koja je u važećim standardima UIAA EN 958:2017.

 Oprema:

Na ovu ferratu se ide u dugim pantalonama i sa kamašnama kao preventiva od ujeda zmije. Takođe, zbog visoko odsečenog rastinja, postoji mogućnost povreda nogu usled udara i kačenja na ostatke korenja, šiblja i sl.

Obavezne su duboke Via ferrata patike sa vibram đonom. Planinarske pantalone, aktivna majica dugih rukava i tanja planinarska jakna. U rancu za jednodnevno planinarenje treba spakovati adekvatnu presvlaku, hrana, voda minimum 1,5l, zaštitu od sunca i kiše, i drugo prema ličnim navikama. Planinarski štapovi. Lična apoteka. Lična dokumenta. Kompletan spisak će biti dostavljen učesnicima akcije.

Hrana:

Iz ranca. Prema ličnim potrebama poneti sendviče, sušeno voće, banane, snikers, neki slani i slatki bar za korišćenje pri usponu i silasku. Obavezno poneti minimum 1,5l vode. Preporučujem upotrebu 1 kesice Magnezijum Direkt 300 neposredno pre početka akcije.

Postoji mogućnost individualnog ručka u obližnjem restoranskom objektu.

NAPOMENA:  Vođa akcije zadržava pravo da u slučaju nepredviđenih okolnosti ili više sile izmeni plan akcije. Plan akcije je okviran i u zavisnosti je od vremenskih uslova na zemljištu u vreme izvođenja. Svaki učesnik ide na sopstvenu odgovornost.

 

Organizacija aktivnosti : Alfa Aktiv, Beograd

Vođenje na Via Ferrati:

Duško Popović, Alfa Aktiv, Beograd

Instruktor veranja JNA

Licencirani vodič Via Ferrata 493

Tel./mob: +381 60 684 51 71

e-mail:dusko.popovic060@gmail.com

www.alfaactiv.com

Print Friendly, PDF & Email