VIA FERRATA GORNJAK U MAJU 16.5.2021. godine

VIA FERRATA GORNJAK U MAJU 16.5.2021. godine

 

VIA FERRATA GORNJAK 16.maj.2021. godine – NEDELJA
Alfa Aktiv, za svoje registrovane članove, organizuje  rekreativnu Via ferrata akciju na Via Ferratu Gornjak. Na ovoj akciji mogu učestvovati svi koji imaju iskustva i koji su se do sada kretali stazama Via ferrata, kao i oni koji su do sada prošli osnovne pripreme za kretanje Via ferrata stazama u organizaciji Alfa Aktiv, Komisije Via ferrata PSD Kopaonik ili u organizaciji klubova u kojima rade licencirani vodiči za Via ferrate. Preporučuje se svima koji su uspešno završili Osnovne Via ferrata pripreme u martu i aprilu 2021. Godine.

Ova Via ferrata nije za početnike i neiskusne.

Neophodna je dobra psiho-fizička kondicija, disciplinovanost, hrabrost, odgovornost i spremnost za timski pristup akciji. Uslov za realizaciju je 8 učesnika. Via ferrata komplete obezbeđuje organizator.

Nedelja 16.5.2021. godine

Polazak kombijem sa parkinga na uglu Sarajevske i Drinske ulice u 07.00h. Putovanje je autoputem do isključenja za Požarevac, a zatim preko Petrovca na Mlavi do Gornjaka.U  kafani “ Kod Rajka”  popunjavamo prijavu za učešće na stazi i Izjavu o odricanju od odgovornosti PSS. Takođe Izjavu da smo upoznati sa merama bezbednosti i osnovnim pravilima za kretanje Via ferrata stazama. Opremamo se na parkingu opremom za Via ferratu. Izvodimo vežbe dinamičkog iztezanja. Kod info table je brifing o predstojećoj akciji. Podela u dve grupe sa dva vodiča na stazi i nakon duple kontrole opreme je polazak na stazu. Polazak na stazu Via ferrata Gornjak je u 09.30h.

Opis staze i detalji.

Via ferrata Gornjak je sportska grebenska ferrata sa lepim vidicima na Gornjačku klisuru i deo Homolja. Dužina VF je 1.300m od čega je 400m pod sajlom. Nema veštačkih oslonaca izuzev sigurnosne sajle sa klinovima. Na nekim deonicama i sekcijama sajla je čvrsto zategnuta između klinova a na nekima je labavo postavljena.

Visinska razlika je 330m. Prolazi se umerenim tempom za oko 3,0h. Podloga je kamena sa mešavinom zemlje i kamena na lakšim sekcijama. Via ferrata je podeljena  po deonicama od I do XII, i kategorisana težinski od A do D po internacionalnoj klasifikaciji. Evakuacija sa staze je moguća na svim izuzev na IV I XII deonici. O silasku odlučujemo na licu mesta. Silazak može da traje od 1-2,5h. Pre silaska podesiti štapove na potrebnu dužinu i pritegnuti pertle na obući. Šlem i rukavice se ne skidaju do dolaska na izvor četiri lule.

Izražene opasnosti na stazi su:

  • Odron kamena- signal “Kamen”
  • Okliznuće i pad – signal “Pazi”
  • Zmije – signal “Zmija”

Moguće opasnosti su još :

  • Dehidratacija – provera da li svako ima sa sobom 1,5l vode pre polaska
  • Udar groma – u slučaju grmljavine ne kretati na stazu, a ukoliko nas iznenada zadesi grmljavina na stazi, hitno napustiti stazu najbližom stazom za evakuaciju.

Mere bezbednosti i osnovna pravila kretanja na stazama Via ferrata su sastavni deo ove najave.

Ova aktivnost se finansira sredstvima članarine od strane registrovanih članova Udruženja Alfa Aktiv.

Akcija je neprofitnog karaktera i podrazumeva podelu troškova prevoza kombijem visoke turističke klase Beograd- Gornjak–Beograd, putarine, najma kombija i dnevnice vozača, kao i troškove oko organizacije i vođenja akcije. Organizator obezbeđuje kompletnu Via ferrata opremu koja je u važećim standardima UIAA EN 958:2017.

 Oprema:

Na ovu ferratu se ide u dugim pantalonama i sa kamašnama kao preventiva od ujeda zmije. Takođe, zbog visoko odsečenog rastinja, postoji mogućnost povreda nogu usled udara i kačenja na ostatke korenja, šiblja i sl.

Obavezne su duboke Via ferrata patike sa vibram đonom. Planinarske pantalone, aktivna majica dugih rukava i tanja planinarska jakna. U rancu za jednodnevno planinarenje treba spakovati adekvatnu presvlaku, hrana, voda minimum 1,5l, zaštitu od sunca i kiše, i drugo prema ličnim navikama. Planinarski štapovi. Lična apoteka. Lična dokumenta. Kompletan spisak će biti dostavljen učesnicima akcije.

Hrana:

Iz ranca. Prema ličnim potrebama poneti sendviče, sušeno voće, banane, snikers, neki slani i slatki bar za korišćenje pri usponu i silasku. Obavezno poneti minimum 1,5l vode. Preporučujem upotrebu 1 kesice Magnezijum Direkt 300 neposredno pre početka akcije.

Postoji mogućnost individualnog ručka u obližnjem restoranskom objektu ukoliko važeće epidemiološke mere budu odobrile rad restorana.

NAPOMENA:  Obavezno pridržavanje mera zaštite propisanih od strane Vlade RSrbije. Obavezne zaštitne maske u prevozu. Vođa akcije zadržava pravo da u slučaju nepredviđenih okolnosti ili više sile izmeni plan akcije. Plan akcije je okviran i u zavisnosti je od vremenskih uslova na zemljištu u vreme izvođenja. Obavezno podpisivanje Izjave o odricanju od odgovornosti. Svaki učesnik ide na sopstvenu odgovornost.

Organizacija aktivnosti : Alfa Aktiv, Beograd

Vođenje na Via Ferrati:

Duško Popović, Alfa Aktiv, Beograd

Instruktor veranja JNA

Licencirani vodič Via Ferrata 493

Tel./mob: +381 60 684 51 71

e-mail:dusko.popovic060@gmail.com

www.alfaactiv.com

 

Print Friendly, PDF & Email