VRHOVIMA DIVČIBARA 29.11.2020. godine

VRHOVIMA DIVČIBARA 29.11.2020. godine

Alfa Aktiv organizuje, za svoje članove, rekreativnu akciju na lokalitetu vazdušne banje Divčibare. Na ovu akciju su dobrodošli svi rekreativci standardne psihofizičke kondicije. Akcija je projektovana kao zabavna i rekreativna aktivnost sa dalekim vidicima sa vrhova koje penjemo. Planina Maljen, sa najvišim vrhom Kraljev sto 1104m, je naš primarni cilj. Ovom akcijom, tradicionalno zadnjih desetak godina, završavamo jesenju sezonu planinarenja. Simbolika ove akcije se nalazi u datumu 29.Novembar, kada se slavio Dan Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Uobičajeno je tog dana, pored svečanog obeležavanja praznika, bio u narodu zastupljen i svinjokolj. U tom smislu ćemo se potruditi da makar simbolično obeležimo te aktivnosti posetom jednom etno domaćinstvu u Mionici koje se dugo godina uspešno bavi proizvodnjom domaćih mesnih prerađevina. Poseta će obuhvatiti degustaciju i kupovinu domaćih mesnih proizvoda po povlašćenim cenama.

29.11.2020. godine – Nedelja
Polazak je u 07.00h sa parkinga na uglu Drinske i Sarajevske ulice kod Mostarske petlje.
Putujemo Ibarskom magistralom do BS OMV u mestu Ćelije, gde pravimo pauzu, a zatim nastavljamo ka Valjevu i skrećeno u mestu Divci za Mionicu.
Oko 09.00h stižemo na Divčibare. Parkiramo se preko puta crkve Sveti Pantelejmon. Obilazak užeg centra, pijace i lokala. Priprema za pešačku turu.
Od centra 950m, krećemo označenom stazom na vrh Golubac 1056m, pa do Stražare 1061m. Pauza na vidikovcu. Nastavljamo preko Pitomina 1050m na Kraljev sto 1104m. Duža pauza za okrepljenje. Nastavljamo preko Paljevina 1068m na sastav Čalačkog potoka i Crne kamenice 887m, a potom penjemo do vrha Velika pleća 1037m. Razgledanje i fotkanje uz kraću pauzu. Krećemo se dalje stazom do Crnog vrha 1096m. Dolazimo do drveta ljubavi gde je predviđeno fotkanje. Spuštamo se preko ski staze Centar do polazne tačke. Alternativno je moguće napustiti stazu sa bilo koje tačke i vratiti se u centar uz pokazivanje pravca kretanja na terenu.
Pešačke staze su dobro označene, sa dobro utabanom podlogom. Ukupna dužina staze je oko 15km sa ukupnom visinskom razlikom od oko 650m. Vreme trajanja pešačenja umerenim hodom i sa pauzama je oko 6h.
Od 16.30h je fakultativni ručak u jednom od restorana. Predviđena je dodela zahvalnica za učešće na ovoj akciji kao i nagradna igra sa simboličnim nagradama. Oko 18.30h je polazak za Beograd, gde planiramo da stignemo do 20.00h.
Vremena su orijentaciono data i zavisiće od vremenskih uslova na terenu u vreme realizacije akcije.

KOTIZACIJA : – 1.600,00 dinara
Obuhvata troškove angažovanja adekvatnog kombi prevoza, dnevnica i troškova vozača. Organizacione i troškove vođenja na stazi. Plaćanje je gotovinski uz priznanicu.

OPREMA ZA AKCIJU:
Standardna planinarska odeća i obuća u skladu sa vremenskim prilikama. Slojevito oblačenje. Aktivni veš, polar i jakna. Debljina će zavisiti od spoljašne temperature i vremenskih uslova na dan izvođenja. Zaštita od kiše i sunca. Ranac sa presvlakom, sendvičima, grickalicima i vodom. Lična apoteka. Novac. Dokumenta ( lična karta, članska kartica, zdravstvena kartica).Planinarski štapovi.

ISHRANA :
Svaki učesnik snosi troškove lične ishrane. U rancu poneti hranu za jednodnevni boravak u prirodi. Postoji mogućnost ručka u nekom od restorana na Divčibarima.

NAPOMENA : Obavezno pridržavanje mera bezbednosti na planinarskoj turi i mera Vlade RS. Učesnici na akciji učestvuju na sopstvenu odgovornost, kao i uz pridržavanje mera propisanih Pravilnikom o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije:
http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf.
Napominjem da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja.

ORGANIZACIJA I VOĐENJE
Duško Popović, Alfa Activ, Beograd
Instruktor veranja JNA
Licencirani vodič Via Ferrata 493
Planinski vodič UIAA MB 583
Tel./mob: +381 60 684 51 71
e-mail:dusko.popovic060@gmail.com
www.alfaactiv.com

Print Friendly, PDF & Email