ČUDESNA ITALIJA/ ČAROBNA SLOVENIJA 30.7.-02.8.2020. godine

ČUDESNA ITALIJA/ ČAROBNA SLOVENIJA 30.7.-02.8.2020. godine

U razmišljanju gde provesti produženi vikend, a da to bude izuzetan prirodni ambijent, sa jedinstvenim lepotama i da obuhvati rekreativno planinarenje, opredelili smo se da se sa nekoliko članova i prijatelja, uputimo na posebno atraktivnu lokaciju Julijskih Alpa. Idemo tamo gde srce kuca brže a život je lepši. Tamo gde su geografske i sve druge prirodne lepote toliko izuzetne da poželite da ostanete tu do kraja života. Akcija  Alfa Activ za prijatelje, je nedobitnog  karaktera i podrazumeva podelu troškova. Broj učesnika je ograničen na 14.

Plan i program akcije:
30. juli -četvrtak
Polazak prevozom u 22.00h sa ugla Sarajevske i Drinske (kod Mostarske petlje). Putovanje autoputem Beograd-Zagreb. Pauza na NIS pumpi „ Adaševci“ neposredno pre GP Batrovci. Prelazak srpsko-hrvatske granice. Putovanje kroz Hrvatsku i Sloveniju. Ulazak u Sloveniju na graničnom prelazu „ Obrežje“. Pauza za kraće osveženje i toalet na prvoj benzinskoj pumpi “ Mokrice”. Za toalet vam je potreban sitan novac – kovanica od 0,50 euro/centi. Na benzinskoj pumpi postoji mini pekara sa svežim pecivima. Nastavak putovanja kroz Sloveniju preko Ljubljane, Kranja, Jesenica i Kranjske Gore. Pre ulaska u Italiju očekuje vas jedno lepo iznenađenje. Kod Rateča ulazimo u Italiju i nakon dvadesetak kilometara stižemo na Lago Superiore-Gornje jezero. Razgledanje uz fotografisanje i jutarnju Italijansku esspreso kafu.

31. juli – petak
HIKING – LAGO SUPERIORE – DOM RIFUGIO ZACCHI – 3,0h

Ova tura se realizuje u PARKO NATURALE DI FUSINE.
Opis staze i detalji:
Staza je alpska u četinarskim šumama na obroncima planinskog venca Ponce, sa stabilnom utabanom zemljano – kamenom podlogom. Sve vreme je u blagom usponu, a u završnom delu je nešto strmija. Usled guste šume, vidici su ograničeni, ali izlaskom u rejon doma zastaje dah od impozantnih litica Mangarta, Vevnice, Struga, Ponci. Dom je kao iz najlepših Grimovih bajki. Svakog trenutka očekujete da se pojavi neki patuljak.
Polazna tačka : Parking na jezeru Lago Superiore 929m.
Pravac kretanja : Polazna tačka – raskrsnica staza 1053m – Dom Rifugio Zacchi 1380m. Povratak obrnutim smerom.
Laka planinarska tura. Staza je dužine oko 6km sa usponom od 451m i isto toliko spuštanja. Vreme trajanja hikinga, sa dužom pauzom kod doma, je oko 3h.
Ukoliko neko ne želi na opisanu turu može napraviti šetnju oko jezera Lago Superiore od oko 2 sata.
Prevozimo se u Sloveniju do skakaonica Planica. Razgledanje Nordijskog Centra Planica i upoznavanje sa karakteristikama i istorijatom. Planica je poznata u svetskim razmerama po skakaonicama nastalim čak davne 1930. godine. Na Planici su postavljena 43 svetska rekorda u ski skokovima. Novoizgrađeni zip line uz najveću skakaonicu je posebna atrakcija.

HIKING – NORDIJSKI CENTAR PLANICA-DOM TAMAR – 1,5h

Ova tura se realizuje u rezervatu prirode „Pišnica“ poznatom po retkim vrstama divljači.
Opis staze i detalji:
Staza je u ledničkoj dolini Planica oivičena impozantnim planinskim masivima Ponce, Struga, Vevnica, Jalovec, Travnik, Mojstrovke, Slemenove špice, Ciprnika. Staza kojom ćemo se kretati je u neposrednoj blizini kolskog puta kojim se stizalo do Doma v Tamarju pre zabrane auto saobraćaja od 2012.godine. Podloga je stabilna i utabana. Dobrim delom staza vodi kroz četinarsku šumu.
Polazna tačka : Parking na Planici 934m.
Pravac kretanja : Polazna tačka – kota 1041 – kota 1047 – Dom v Tamarju 1106m.
Laka planinarska tura. Staza je dužine oko 4,5 km, sa usponom od 172m. Vreme trajanja hikinga sa pauzama je oko 1h i 30 minuta.
Po dolasku u Dom Tamar, osveženje i smeštaj u grupnim sobama. Papuče se uzimaju u hodniku i obavezne su za upotrebu u domu.
Posteljina je obavezna i doplaćuje se 3.00 eura. Savremeno kupatilo je spratno.
Sastanak oko 20.00h i predstavljanje plana za sutrašnji dan.
Večera i druženje u domu. U domu se može naručiti hrana.
Noćni odmor od 22.00h do 06.00h.

01. avgust – subota

HIKING – DOM TAMAR – SLEMENOVA ŠPICA – 6,0h

Tura se realizuje u Triglavskom Narodnom Parku u izuzetno atraktivnom ambijentu visokih litica, sa dalekim vidicima na imponzantne reljefne oblike čak do Grosgloknera 3798m u Austriji.
Opis staze i detalji:
Alpska staza je u stalnom usponu a u završnom delu više eksponirana, ali sa stabilnom kamenom podlogom. Dobrim delom staza vodi kroz četinarsku šumu.
Polazna tačka : Dom Tamar 1108m.
Pravac kretanja : Polazna tačka – Črne vode 1243m– Slatnica 1814m – Slemenova špica 1911m.
Srednje teška planinarska tura.
Staza je dužine oko 3,5 km, sa usponom od 803m i isto toliko spuštanja. Vreme trajanja hikinga sa pauzama i boravkom na vrhu je oko 6,0h. Zbog vlažne podloge, u rejonu slapa Černe vode, postavićemo gelender u vidu planinskog užeta, čijim korišćenjem omogućavamo uvećanu bezbednost kretanja.
Dolaskom na vrh Slemenove špice sledi geografska i topografska orijentacija. Fotografisanje i pauza za okrepljenje. Zadržavanje na vrhu je u zavisnosti od trenutnih vremenskih uslova. Povratak u Dom Tamar obrnutim smerom.
Ukoliko neko želi da ostane kod doma i ne ide na planiranu turu, dobiće instrukcije o boravku i stazama koje može koristiti u toku dana.
Sastanak oko 20.00h sa analizom i upoznavanjem sa planom za sutrašnji dan. Večera i druženje u domu. Noćni odmor od 22.00h do 07.00h.

02. avgust – nedelja

OBILAZAK ATRAKCIJA
Oko 08.00h, nakon doručka, polazak ka Planici obrnutim smerom u odnosu na dolazak. Obilazak izvora Save Dolinke Zelenci. Fotografisanje.
Prevoz do vidikovca Podkoren. Razgledanje, orijentacija i fotografisanje.
Poseta Kranjskoj Gori. Poseta prodavnica i eventualna nabavka planinarske opreme. Zadržavanje oko 1h. Obilazak jezera Jasna u neposrednoj blizini Kranjske Gore. Razgledanje i fotorafisanje. Zadržavanje do pola sata.
Prevoz do parkinga u mestu Gozd Martuljak. Priprema za hiking i informisanje kod info tabli.

HIKING–GOZD MARTULJEK-BRUNARICA– 2,5h
Ova tura se realizuje na padinama Martuljških Gora i u zahvatu Martuljškog potoka.Na parkingu je grafički info pano gde ćemo pokazati sve što je za našu turu interesantno i značajno.
Opis staze i detalji:
Staza je u početnom delu prilično položena, da bi prelaskom mostića od info panoa počeo blagi uspon. Staza vodi živopisnim kanjonom sa izraženim stenovitim vertikalama. Na delu blizu Donjeg Martuljškog slapa, staza je ojačana metalnim stepeništem i mostićem. U rejonu samog slapa, staza je prilično vlažna i zahteva oprezno hodanje. Pored slapa visine od oko 50m, posebnu atrakciju čini brdo pored slapa iz kojeg teča voda u sitnim mlazevima i stvara vodenu zavesu širine oko 60m. Izlaskom na šumski put iznad slapa dolazimo do jednog lepog vidikovca. Prelazimo mostić i dolazimo do Brunarice pri Ingotu. To je nekadašnja pilana, koja je sada pretvorena u etno restoran. Ambijent kod Brunarice sa vidicima na Špik i Martuljške gore je nestvarno lep. Pripremite se za značajno fotkanje na toj poziciji.
Polazna tačka : Parking u Gozd Martuljek 743m.
Pravac kretanja : Polazna tačka – raskrsnica 760m – Donji slap 900m – Brunarica 930m.
Laka planinarska tura. Staza je dužine oko 5,0 km, sa usponom od 182m i spuštanjem od 184m. Vreme trajanja hikinga sa pauzama je oko 2h i 30 minuta.
Prevoz do Mojstrane. Ručak u Pizzeriji Kot. Razgledanje ferrate Mojstrana kod info panoa. Putovanje za Beograd. Pauze po potrebi.
Dolazak u Beograd oko 23.30h.

KOTIZACIJA: 145,00 eura /dinarska protivvrednost/. Akontacija 100,00 eura ( dinarska protivvrednost) pri prijavi za akciju. Cena je projektovana na bazi 14 učesnika. Ostatak od 45,00 eura uplatiti najkasnije do 15.7.2020. godine.
Troškovima je obuhvaćeno:
– organizacioni troškovi ugovaranja smeštaja, prevoza i realizacije akcije,
– prevoz na navedenim relacijama, sa putarinama, dozvolama, parkingom,taksama.
– dva noćenje u grupnim sobama u Domu Tamar.
– 1 večera ( Kranjske kobasice) 01.08.2020. godine.
Troškovima nije obuhvaćeno:
-obavezno međunarodno putno zdravstveno osiguranje (31.7.-3.8.2019.)
-ishrana i drugi lični troškovi za vreme akcije.

OPREMA: Spisak neophodne lične planinarske opreme će biti dostavljen učesnicima akcije.
Važeća lična dokumenta (pasoš, zdravstvena i overena planinarska kartica).
ISHRANA: Iz ranca.Mogućnost ishrane u smeštaju.Obavezno poneti minimum 1,5l vode u rancu, čokoladice, manji sendvič. Preporučuje se korišćenje 1 kesice magnezijum direkt u prahu pre započinjanja aktivnosti.
NAPOMENA: Vođa akcije zadržava pravo da u slučaju nepredviđenih okolnosti ili više sile izmeni plan akcije.Plan realizacije je okviran i u zavisnosti je od vremenskih uslova na zemljištu u vreme izvođenja. Svaki učesnik ide na sopstvenu odgovornost u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije.

VODIČ:
Duško Popović, Alfa Activ, Beograd
Instruktor veranja JNA
Licencirani vodič Via Ferrata 493
Planinski vodič Ib kategorije UIAA MB 583
Ski instruktor MB 430
Sportski vodič i operativni trener planinarstva
Tel./mob: +381 60 684 51 71
e-mail:dusko.popovic060@gmail.com
www.alfaactiv.com

Print Friendly, PDF & Email