ALFA – VIA NORMALE

PLANINARENJE VIA NORMALE

Radi se o fizičkoj aktivnosti ljudi na otvorenom prostoru u prirodnom ambijentu. Najčešće je to pešačenje od nekoliko časova planinskim putevima i planinarskim stazama. Uobičajeno je da cilj bude neki planinski vrh, ali može biti i dolazak do nekog posebno lepog mesta kao što je planinsko sedlo, kanjon, izvor, vodeni slap, vidikovac, planinarski dom, prevoj….
One planinarske staze koje prolazimo hodanjem uspravno bez potrebe da koristimo i ruke za pridržavanje i ravnotežu nazivamo „Via Normale“. Radi se o stazama koje imaju položeniji poprečni presek. Kategorišu se kao lake, umereno teške, teške i vrlo teške. U tehničkom smislu se dele na obične i zahtevne staze.
Planinarske staze mogu biti označene-markirane. Uobičajena standardna planinarska oznaka je crveni krug R=10cm i unutrašnjost je beli krug R=5cm. Markacije nam pomažu u orijentaciji na planini.
Planinari su najčešće adekvatno obuveni i obučeni za planinarske aktivnosti. Kvalitetna namenska oprema, omogućava pre svega visok stepen individualne zaštite, bezbedno i ugodno bavljenje aktivnostima u prirodi. Kod organizovanog planinarenja neophodna su stručna znanja iskusnih planinara i vodiča. Na planinarenje na visinama preko 1.000m i visokogorskim akcijama preko 2.000m obavezno idite u grupi i sa vodičem. Bavljenje planinarenjem je višestruko korisno.
ALFA ACTIVE vas bezbedno vodi na odabrane aktivnosti.