B i H / VIA FERRATE KOD SARAJEVA 13.-14.8.2022.godine

B i H / VIA FERRATE KOD SARAJEVA 13.-14.8.2022.godine

 

Udruženje Alfa Aktiv, za svoje registrovane članove, organizuje savremenu rekreativnu Via ferrata akciju. Alfa Aktiv vas bezbedno, stručno i odgovorno vodi na klasične Via ferrate. Skoroizgrađene  “Bijele Stijene” na Trebeviću kod Sarajeva  i  “Sokolov put” na Crvenim stijenama na Romaniji. Akcija je projektovana za učesnike koji su uspešno savladali obuku za bezbedno kretanje stazama Via ferrata, kao i penjače sa iskustvom u kretanju stazama Via ferrata. Limit je 9 učesnika. Aktivnosti su organizovane tako da su bezbednost i zadovoljstvo učesnika dva primarna cilja.

13.8.2022. godine – Subota

Polazak iz Beograda je u 06.00h sa parkinga na uglu Drinske i Sarajevske ulice, neposredno kod Mostarske petlje. Preporuka za one koji dolaze sopstvenim vozilom je da parkiraju na parkingu ispod Gazele, jer je bezbedan i ne naplaćuje se. Pakujemo lične stvari u kombi. Putovanje je pravcem Beograd – autoputem do Rume – Šabac – Loznica – Granični prelaz Mali Zvornik – Zvornik – Vlasenica – Pale /zadržavanje radi smeštaja do 1,00h/ – Trebević .

Priprema lične opreme, podela Via ferrata kompleta i priprema za penjanje. U posebnoj torbici-rancu je presvlaka koja ostaje u kombiju, a koju oblačimo po završetku Via ferrate. Formiraju se dve grupe od 4 člana sa vodičem. Kontrola kompletnosti, opremljenosti i podešenosti opreme za kretanje Via ferratom. Kroz kratko izlaganje o predstojećoj Via ferrati i njenim karakteristikama, ukazujem svim učesnicima na pravila kretanja i naglašavam obavezu pridržavanja svih mera bezbednosti. Via ferrata “ Bijele Stijene” je kategorisana kao “B/C”- Srednje  teška Via ferrata sa delovima koji se kategorišu kao teški. Prelazi se za oko 40’ – 60’. Pristup Via ferrati je šumskom markiranom stazom i traje oko 20’ dok je za povratak potrebno oko 45’. Atraktivnost ove Via ferrate se ogleda u izuzetnim panoramskim doživljajima na Sarajevo i okolne pejzaže. Na početku same Via ferrate, se vrši partnerska provera i provera od strane vođe grupe svakog učesnika. Redosled kretanja je da prvo penje grupa “Alfa”, zatim grupa “Beta” . U toku penjanja vođe grupa skreću pažnju na detalje na stazi i bezbedan prelazak težih delova. Izlaskom na vrh, a nakon okupljanja grupa, pravimo zajedničke fotografije . Objašnjavanje i pokazivanje delova grada. Spuštamo se šumskom markiranom stazom do prevoza. Presvlačenje, preobuvanje, sređivanje i pakovanje opreme. Prevozimo se do Sarajeva i Baščaršije. Idemo na ćevape. Prošetaćemo glavnom ulicom Ferhadija. Prevozimo se do našeg smeštaja na Palama. Razmeštaj po sobama. Kratki dogovor za sutrašnje aktivnosti. Druženje u objektu. Noćni odmor je do 06.30h.

14.8.2022. godine – Nedelja

06.30 – 07.00h – Ustajanje, lična higijena pakovanje opreme.

07.00 – 07.45h – Doručak.

07.45 – 08.00h – Pakovanje lične opreme. Napuštanje smeštaja.

Nakon doručka se prevozimo do Planinarskog Doma kod Crvenih Stijena. Priprema, postavljanje, podešavanje i kontrola opreme za kretanje stazom Via ferrata “Sokolov put”. Za oko 30’  pešačenja, umerenim tempom, planinskom markiranom stazom, stižemo do početka Via ferrate “Sokolov put”. Ova Via ferrata kategorisana je kao “B/C”- Srednje teška Via ferrata sa delovima kokoji se kategorišu kao teški. Na dužini od 350m prelazimo 160m visinske razlike. Po karakteristikama ova staza spada u savremene klasične Via ferrate. Kombinacija vertikalnih, kosih i horizontalnih deonica, opremljena je sigurnosnom sajlom, različitim metalnim hvatištima i gazištima, kao i sa jednim “V” Tibetanskim mostićem i jednim klasičnim horizontalnim Nepalskim mostićem. Penjemo u formaciji kolone u dve grupe “Alfa” i “Beta”  na čelu sa vodičem i 3 – 4 člana grupe. Na težim delovima vodiči demonstriraju tehniku penjanja, a zatim članovi prolaze na bezbedan način uz stalnu kontrolu od strane vodiča grupe. Na mestima predviđenim za fotkanje i odmor grupe se sakupljaju uz potpuno pridržavanje mera bezbednosti. Završetkom penjanja predviđena je pauza do pola sata na vrhu Crvenih stijena 1423m. Geografska i topografska orjentacija, fotkanje, okrepljenje. Povratak sa Via ferrate je atraktivnom, markiranom planinskom stazom i traje oko 40’. Usputna zadržavanja na istaknutim vidikovcima. Dolaskom do prevoza se raspremamo, presvlačimo i odlažemo opremu u prevoz. Sledi dodela zahvalnica i simboličnih poklona uz druženje u Domu  Planinarskog društva “Glasinac” Sokolac.

Oko 15.00h planiramo polazak za Beograd. Usputno zadržavanje kod Vlasenice u restoranu “Pogled” radi kraće pauze za ručak.

Očekivani dolazak u Beograd je do 23.00h.

ODEVANJE I OPREMA :

Za ovu rekreativnu Via ferrata akciju preporučeno je sledeće. Oblačenje treba biti u slojevima koji poseduju karakteristiku odvodnje vlage i znoja sa tela ka spoljnim slojevima. Preporuka, donji deo tanje planinarske pantalone, ili helanke, a gornji deo aktivni veš dugih rukava. Na nogama kvalitetne vunene čarape i adekvatne duboke Via ferrata patike sa Vibram đonom i goretex membranom. U malom planinarskom rancu za Via ferrate neophodno je poneti vodu minimum 1,5l, neki energetski napitak do 0,5l. Manji sendvič, slane i slatke grickalice. Najmanje jednu majicu za presvlaku. Rezervne čarape. Zaštita od kiše i sunca.  Bandana. Naočare. Gumice za kosu. Tanje rukavice. Tanja kapa. Lična apoteka. Novac. Dokumenta ( lična karta, članska kartica, zdravstvena kartica). Čeona lampa. Astro folija. Rezervne pertle.

Tehnička Via ferrata oprema, u važećem standardu EN 958:2017, je obezbeđena od strane organizatora i sadrži: Via ferrata pojas, šlem, Via ferrata set, dopunski karabiner i Via ferrata rukavice.

Peškire imamo u smeštaju. Poneti papuče. Preporuka je da se spakuje oprema u ranac i torbu mekih stranica.

Akcija se finansira sredstvima Alfa Aktiv. 

ISHRANA :

U rancu je neophodno raspolaganje sa nekoliko sendviča i slanih i slatkih grickalica.  Obezbeđen je veoma kvalitetan i obilan doručak .

ORGANIZACIJA I VOĐENJE

Duško Popović, Alfa Aktiv, Beograd

Licencirani vodič Via Ferrata 493

Planinarski vodič Ib kategorije UIAA MB 583

Print Friendly, PDF & Email