ČUDESNA ITALIJA/ ČAROBNA SLOVENIJA 23.-25.10.2020. godine

ČUDESNA ITALIJA/ ČAROBNA SLOVENIJA 23.-25.10.2020. godine

Na zahtev nekolicine drugara i prijatelja, Alfa Activ je osmislio ovu drugarsku akciju. Akcija je originalna pre svega po mestu i mikro lokacijama izvođenja. Ali i zbog predviđanja da se može posetiti Italija-Lagi di Fusine i Rifugio Zacchi. Ukoliko to ne bude moguće, spremili smo atraktivnu treking akciju , kao zamenu i to u Sloveniji. Koliko je meni poznato, do sada iz Srbije niko nije organizovao i vodio ovakvu planinarsku akciju. Ova akcija Alfa Activ Beograd, za svoje članove i prijatelje, je nedobitnog karaktera i podrazumeva podelu troškova. Broj učesnika je ograničen na 9.

Plan i program akcije:
23.10. -petak
Polazak prevozom u 06.00h sa ugla Sarajevske i Drinske (kod Mostarske petlje). Putovanje autoputem Beograd-Zagreb. Pauza na NIS BS „ Adaševci“ neposredno pre graničnog prelaza „ Batrovci“. Prelazak srpsko-hrvatske granice. Putovanje kroz Hrvatsku i Sloveniju. Ulazak u Sloveniju na graničnom prelazu „ Obrežje“. Pauza za toalet na prvoj benzinskoj stanici “ Mokrice”. Za toalet vam je potreban sitan novac – kovanica od 0,50 euro/centi. Na benzinskoj stanici postoji mini pekara sa svežim pecivima. Nastavak putovanja kroz Sloveniju preko Ljubljane, Kranja i Kranjske gore do parking na jezeru Lagi di Fusine.

HIKING TURA – LAGO SUPERIORE – DOM RIFUGIO ZACCHI – 3,0h
Ova tura se realizuje u PARKO NATURALE DI FUSINE.
Opis staze i detalji:
Staza je alpska, u četinarskim šumama ariša, koji je u ovom periodu zlatne boje, na obroncima planinskog venca Ponce, sa stabilnom utabanom zemljano – kamenom podlogom. Sve vreme je u blagom usponu, a u završnom delu je nešto strmija. Usled guste šume, vidici su ograničeni, ali izlaskom u rejon doma zastaje dah od impozantnih litica Mangarta, Vevnice, Struga, Ponci. Dom je kao iz najlepših Grimovih bajki. Svakog trenutka očekujete da se pojavi neki patuljak.
Polazna tačka : Parking na jezeru Lago Superiore 929m.
Pravac kretanja : Polazna tačka – raskrsnica staza 1053m – Dom Rifugio Zacchi 1380m. Povratak obrnutim smerom.
Laka planinarska tura.
Staza je dužine oko 6km sa usponom od 451m i isto toliko spuštanja. Vreme trajanja hikinga, sa dužom pauzom kod doma, je oko 3h.
Ukoliko neko ne želi na opisanu turu može napraviti šetnju oko jezera Lago Superiore od oko 2 sata.
Nakon povratka na parking delimično obilazimo Lago Superiore, a zatim se prevozimo do granice sa Slovenijom i posećujemo free shop Kompas. Prevozimo se do smeštaja u Hostel Lukna u Mojstrani. Razmeštaj u grupnim sobama. Večera u Pizzeriji Kot. Druženje u smeštaju i noćni odmor od 22.00h.
ALTERNATIVA: Ukoliko ne bude moguć ulazak u Italiju idemo na treking turu od Mojstrane do slapa Peričnik uz Triglavsku bistricu.

24.10. – subota

HIKING TURA – KRANJSKA GORA-JEZERO JASNA-MOJČIN DOM-VITRANC-CIPRNIK- PLANICA-PODKOREN-KRANJSKA GORA – 7,0h
Tura se realizuje na samoj granici Triglavskog Narodnog Parka u izuzetno atraktivnom ambijentu visokih pojedinačnih šumovitih vrhova, sa dalekim vidicima na imponzantne reljefne oblike Jaloveca, Ponci, čak do Grosgloknera 3798m u Austriji.
Opis staze i detalji:
Alpska staza je u stalnom usponu a u središnjem delu više eksponirana, ali sa stabilnom šumskom podlogom. Dobrim delom staza vodi kroz četinarsku šumu.
Polazna tačka : Kranjska gora 810m.
Pravac kretanja : Polazna tačka – Jezero Jasna 827m – Mojčin dom 1555m – Vrh Vitranc 1637m – Ciprnik 1747m – Dom Planica 930m – Podkoren 846m – Kranjska gora 810m.
Srednje teška planinarska tura.
Staza je dužine oko 16 km, sa usponom od 930m i isto toliko spuštanja. Vreme trajanja hikinga sa pauzama i boravkom na vrhu je oko 7,0h.
Dolaskom na vrh Ciprnik 1747m sledi geografska i topografska orijentacija. Fotografisanje i pauza za okrepljenje. Zadržavanje na vrhu je u zavisnosti od trenutnih vremenskih uslova. Povratak od Doma Planica je uređenom biciklističkom stazom.
Sastanak oko 20.00h sa analizom i upoznavanjem sa planom za sutrašnji dan. Večera u Pizzeriji Kot. Druženje u smeštaju. Noćni odmor od 22.00h do 07.00h.

25.10.- nedelja

Oko 08.00h, nakon doručka, polazak do vidikovca Podkoren. Razgledanje, orijentacija i fotografisanje. Prevozimo se do parkinga u Gozd Martuljak radi pripreme za hiking.

HIKING TURA–GOZD MARTULJEK-BRUNARICA– 2,5h
Ova tura se realizuje na padinama Martuljških Gora i u zahvatu Martuljškog potoka.Na parkingu je grafički info pano gde ćemo pokazati sve što je za našu turu interesantno i značajno.
Opis staze i detalji:
Staza je u početnom delu prilično položena, da bi prelaskom mostića od info panoa počeo blagi uspon. Staza vodi živopisnim kanjonom sa izraženim stenovitim vertikalama. Na delu blizu Donjeg Martuljškog slapa, staza je ojačana metalnim stepeništem i mostićem. U rejonu samog slapa, staza je prilično vlažna i zahteva oprezno hodanje. Pored slapa visine od oko 50m, posebnu atrakciju čini brdo pored slapa iz kojeg teča voda u sitnim mlazevima i stvara vodenu zavesu širine oko 60m. Izlaskom na šumski put iznad slapa dolazimo do jednog lepog vidikovca. Prelazimo mostić i dolazimo do Brunarice pri Ingotu. To je nekadašnja pilana, koja je sada pretvorena u etno restoran. Ambijent kod Brunarice sa vidicima na Špik i Martuljške gore je nestvarno lep. Pripremite se za značajno fotkanje na toj poziciji.
Polazna tačka : Parking u Gozd Martuljek 743m.
Pravac kretanja : Polazna tačka – raskrsnica 760m – Donji slap 900m – Brunarica 930m.
Laka planinarska tura.
Staza je dužine oko 5,0 km, sa usponom od 182m i spuštanjem od 184m. Vreme trajanja hikinga sa pauzama je oko 2h i 30 minuta.
Prevoz do Mojstrane. Ručak u Pizzeriji Kot. Razgledanje ferrate Mojstrana kod info panoa. Putovanje za Beograd. Pauze po potrebi.
Dolazak u Beograd oko 23.30h.

Kotizacija : 135,00 eura /dinarska protivvrednost/.
Akontacija 100,00 eura ( dinarska protivvrednost) pri prijavi za akciju. Cena je projektovana na bazi 8 učesnika. Ostatak od 35,00 eura uplatiti najkasnije do 22.10.2020. godine.
Troškovima je obuhvaćeno:
– vođenje od strane iskusnog licenciranog vodiča,
– organizacioni troškovi ugovaranja smeštaja, prevoza i realizacije akcije,
– prevoz na navedenim relacijama, sa putarinama, dozvolama, parkingom,
taksama.
– dva noćenje u grupnim sobama u Hostelu Lukna.
Troškovima nije obuhvaćeno:
-obavezno međunarodno putno zdravstveno osiguranje (23.-25..10.2020.)
-ishrana i lični troškovi za vreme akcije.

OPREMA: Spisak neophodne lične planinarske opreme će biti dostavljen učesnicima akcije.
Važeća lična dokumenta (pasoš, zdravstvena i overena planinarska kartica).
HRANA: Iz ranca.Mogućnost ishrane u smeštaju. Obavezno poneti minimum 1,5l vode u rancu, čokoladice, manji sendvič. Preporučuje se korišćenje 1 kesice magnezijum direkt u prahu pre započinjanja aktivnosti.

NAPOMENA: Vođa akcije zadržava pravo da u slučaju nepredviđenih okolnosti ili više sile izmeni plan akcije.Plan realizacije je okviran i u zavisnosti je od vremenskih uslova na zemljištu u vreme izvođenja.
Svaki učesnik ide na sopstvenu odgovornost u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije.

Organizacija i vođene na akciji :

Duško Popović, Alfa Activ, Beograd
Licencirani vodič Via Ferrata 493
Planinski vodič Ib kategorije UIAA MB 583
Tel./mob: +381 60 684 51 71
e-mail:dusko.popovic060@gmail.com
www.alfaactiv.com

Print Friendly, PDF & Email