ČUDESNA ITALIJA/ČAROBNA SLOVENIJA 8.-11.7.2021. godine

ČUDESNA ITALIJA/ČAROBNA SLOVENIJA 8.-11.7.2021. godine

U razmišljanju gde provesti produženi vikend, u julu – a da to bude izuzetan prirodni ambijent, sa jedinstvenim lepotama i da obuhvati rekreativno planinarenje, opredelili smo se da se sa nekoliko članova , uputimo na posebno atraktivnu lokaciju Julijskih Alpa. Idemo tamo gde srce kuca brže a život je lepši. Tamo gde su geografske i sve druge prirodne lepote toliko izuzetne da poželite da ostanete tu do kraja života. Akcija Alfa Aktiv Beograd je organizovana za svoje registrovane članove. Samo 14 srećnika će imati priliku da uživa na ovoj akciji. Ova akcija finansira se sredstvima Alfa Aktiv.

 

Plan i program akcije:

 8.7. -Četvrtak

Polazak prevozom u 22.00h sa ugla Sarajevske i Drinske (kod Mostarske petlje). Putovanje autoputem Beograd-Zagreb. Pauza na NIS pumpi „ Adaševci“ neposredno pre graničnog prelaza „ Batrovci“. Prelazak srpsko-hrvatske granice.

9.7. – Petak

Putovanje kroz Hrvatsku i Sloveniju. Ulazak u Sloveniju na graničnom prelazu „ Obrežje“. Pauza za toalet na prvoj benzinskoj pumpi “ Mokrice”.

Za toalet vam je potreban sitan novac – kovanica od 0,50 euro/centi. Na benzinskoj pumpi postoji mini pekara sa svežim pecivima. Nastavak putovanja kroz Sloveniju preko Ljubljane, Kranja, Jesenica i Kranjske Gore. Kod Rateča ulazimo u Italiju i nakon dvadesetak kilometara stižemo na Lago Superiore-Gornje jezero. Razgledanje uz fotografisanje i jutarnju Italijansku esspreso kafu.

HIKING  – LAGO SUPERIORE – DOM RIFUGIO ZACCHI – 3,0h

Ovaj hiking se realizuje u PARKO NATURALE DI FUSINE.

Opis staze i detalji:

Staza je alpska u četinarskim šumama na obroncima planinskog venca Ponce, sa stabilnom utabanom zemljano – kamenom podlogom. Sve vreme je u blagom usponu, a u završnom delu oko 350m je nešto strmija. Usled guste šume, vidici su ograničeni, ali izlaskom u rejon doma zastaje dah od impozantnih litica Mangarta, Vevnice, Struga, Ponci. Dom je kao iz najlepših Grimovih bajki. Svakog trenutka očekujete da se pojavi neki patuljak.

Polazna tačka : Parking na jezeru Lago Superiore 929m.

Pravac kretanja : Polazna tačka – raskrsnica staza 1053m – Dom Rifugio Zacchi 1380m. Povratak obrnutim smerom.

Laka planinarska tura.

Staza je dužine oko 6km sa usponom od 451m i isto toliko spuštanja. Vreme trajanja hikinga, sa dužom pauzom kod doma, je oko 3h.

TREKING – LAGI DI FUSSINE  – 2,5h

Napravićemo laki treking oko jezera Lago Superiore i Lago Inferiore. Radi se o relax  pešačenju u prelepom ambijentu jezera okruženim visokim stenovitim planinama. Prvo obilazimo pun krug oko Lago Superiore, a zatim se prevozimo do Lago Inferiore, gde takođe pešačimo pun krug stazom oko jezera. Nesvakidašnji foto doživljaji. U restoranu Edelwise, na obali Lago Inferiore, se zadržavamo na eventualnom ručku i kafi.

Prevozimo se u Sloveniju. Usputno zadržavanje u Free shopu Kompas na bivšoj granici Slovenije i Italije.

Zaustavljamo se u Kranjskoj gori. Snabdevanje u Mercatoru. Poseta prodavnice planinarske opreme.

Prevozimo se do smeštaja u Mojstrani.

Slobodno vreme za večeru i druženje.

Noćni odmor od 22.00h do 07.00h.

10.7. – Subota

Nakon ustajanja, doručka i kafice, sa pogledom na Via ferrate na Mojstrani, pakujemo ličnu opremu za trekking u prevoz.

OPCIJA 1: Ukoliko bude zainteresovanih za penjanje Via ferrate Aljaževa na Mojstrani, polazak je u 05.00h. Završavamo za oko 2,5h penjanje i spuštanje stazom Via normale do smeštaja.

Prevozimo se preko Kranjske Gore do lokacije Zelenci. Posećujemo izvor Save Dolinke. Zadržavanje uz fotkanje. Prevozimo se do NC Planica.

TREKING – NORDIJSKI CENTAR PLANICA-DOM TAMAR – 1,5h

Ovaj treking se realizuje u Triglavskom Narodnom Parku i rezervatu prirode „Pišnica“ .

Opis staze i detalji:

Staza je u ledničkoj dolini Planica oivičena impozantnim planinskim masivima Ponce, Struga, Vevnica, Jalovec, Travnik, Mojstrovke, Slemenove špice, Ciprnika. Staza kojom ćemo se kretati je u neposrednoj blizini kolskog puta kojim se stizalo do Doma v Tamarju pre zabrane auto saobraćaja od 2012.godine. Podloga je stabilna i utabana. Dobrim delom staza vodi kroz četinarsku šumu.

Polazna tačka : Parking na NC Planica 934m.

Pravac kretanja : Polazna tačka – kota 1041 – kota 1047 – Dom v Tamarju 1106m.

Laka planinarska tura.

Staza je dužine oko 4,5 km, sa usponom od 172m. Vreme trajanja hikinga sa pauzama je oko 1h i 30 minuta.

Na terasi Doma je duža pauza za uživanje u ambijentu. Fotkanje.

Ko je raspoložen za šetnju uključuje se u grupu za obilazak slapa Černe vode. Pešačenje do slapa i povratak do Doma u trajanju od oko 1h.

Zainteresovani za obilazak slapa Nadidže, koji je jedan od izvora Save Dolinke, na organizovani način penju do samog izvora. Trajanje aktivnosti je oko 1h.

Povratak drugom stazom od Doma v Tamarju do NC Planica.

Prevozimo se do vidikovca u mestu Podkoren. Zadržavanje na vidikovcu radi fotkanja i orjentacije do pola sata.

Prevozimo se do jezera Jasna kod Kranjske Gore. Šetnja oko jezera.

Povratak u smeštaj u Mojstrani.

Zajednička večera i druženje u Pizzeriji Kot.

Noćni odmor 22.00 – 07.00h

11.7. – Nedelja/ obilazak atrakcija

Oko 08.00h, nakon doručka polazimo prevozom do parkinga u mestu Gozd Martuljak. Pripremamo se za hiking.

HIKING – GOZD MARTULJEK-BRUNARICA– 2,5h

Ovaj hiking se realizuje na padinama Martuljških Gora i u zahvatu Martuljškog potoka.Na parkingu je grafički info pano gde ćemo pokazati sve što je za našu turu interesantno i značajno.

Opis staze i detalji:

Staza je u početnom delu prilično položena, da bi prelaskom mostića od info panoa počeo blagi uspon. Staza vodi živopisnim kanjonom sa izraženim stenovitim vertikalama. Na delu blizu Donjeg Martuljškog slapa, staza je ojačana metalnim stepeništem i mostićem. U rejonu samog slapa, staza je prilično vlažna i zahteva oprezno hodanje. Pored slapa visine od oko 50m, posebnu atrakciju čini brdo pored slapa iz kojeg teča voda u sitnim mlazevima i stvara vodenu zavesu širine oko 60m. Izlaskom na šumski put iznad slapa dolazimo do jednog lepog vidikovca. Prelazimo mostić i dolazimo do Brunarice pri Ingotu. To je nekadašnja pilana, koja je sada pretvorena u etno restoran. Ambijent kod Brunarice sa vidicima na Špik i Martuljške gore je nestvarno lep. Pripremite se za značajno fotkanje na toj poziciji.

Polazna tačka : Parking u Gozd Martuljek 743m.

Pravac kretanja : Polazna tačka – raskrsnica 760m – Donji slap 900m – Brunarica 930m.

Laka planinarska tura.

Staza je dužine oko 5,0 km, sa usponom od 182m i spuštanjem od 184m. Vreme trajanja hikinga sa pauzama je oko 2h i 30 minuta.

Prevoz do Mojstrane. Ručak u Pizzeriji Kot.

Putovanje za Beograd. Pauze po potrebi.
Dolazak u Beograd oko 23.30h.

 

OPREMA: Spisak neophodne lične planinarske opreme će biti dostavljen učesnicima akcije.

Važeća lična dokumenta (pasoš, zdravstvena i overena članska kartica).

VAŽNO !!! Neophodna je potvrda o vakcinaciji u papirnom obliku i na telefonu u digitalnom formatu ili PCR test za one koji nisu vakcinisani. Organizator ne snosi odgovornost za tačnost i verodostojnost ličnih dokumenata. U slučaju nemogućnosti ulaska na planiranu lokaciju, smatraće se da je pojedinac odustao od aktivnosti i organizator ne snosi bilo kakvu odgovornost, niti je u obavezi da rešava nastalu situaciju.

HRANA: Iz ranca. Obavezno poneti minimum 1,5l vode u rancu, čokoladice, manji sendvič. Preporučuje se korišćenje 1 kesice magnezijum direkt u prahu pre započinjanja aktivnosti.

NAPOMENA: Vođa akcije zadržava pravo da u slučaju nepredviđenih okolnosti ili više sile izmeni plan akcije. Plan realizacije je okviran i u zavisnosti je od vremenskih uslova na zemljištu u vreme izvođenja aktivnosti.

Svaki učesnik ide na sopstvenu odgovornost u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije. Obavezno pridržavanje propisanih Mera bezbednosti od strane Alfa Aktiv.

Obavezno pridržavanje epidemioloških mera.

 

ORGANIZACIJA AKTIVNOSTI : Alfa Aktiv

 

REALIZACIJA NA TERENU :

Duško Popović, Alfa Aktiv, Beograd

Licencirani vodič Via Ferrata 493

Planinarski vodič  MB 583

Ski instruktor MB 430

Sportski vodič i operativni trener planinarstva

Tel./mob: +381 60 684 51 71

e-mail:dusko.popovic060@gmail.com

www.alfaactiv.com

Print Friendly, PDF & Email