ČUDESNA ITALIJA/MAGIČNA SLOVENIJA 10.-13.11.2022. godine

ČUDESNA ITALIJA/MAGIČNA SLOVENIJA 10.-13.11.2022. godine

 

Alfa Aktiv organizuje rekreativnu akciju za svoje registrovane članove u izuzetnom ambijentu Julijskih Alpa u Italiji i Sloveniji. Akcija je originalna i tako osmišljenja da boravak i kretanje u prirodi ima brojne pozitivne psihosomatske aspekte. Akcija je prihvatljiva za sve koji su u standardnoj fizičkoj kondiciji. Poklonite sebi četiri izuzetna dana putovanja i boravka u posebno lepoj prirodi i sa pozitivnom ekipom. Ova akcija, uz manje korekcije, organizovana je od 2016 godine.

 

Plan i program akcije:

 

10.11. – četvrtak

 

Polazak prevozom u 14.00h sa ugla Sarajevske i Drinske (kod Mostarske petlje). Putovanje autoputem Beograd-Zagreb. Pauza na NIS BS „ Adaševci“ neposredno pre graničnog prelaza „ Batrovci“. Prelazak srpsko-hrvatske granice. Putovanje kroz Hrvatsku i Sloveniju. Ulazak u Sloveniju na graničnom prelazu „ Obrežje“. Pauza za toalet na prvoj benzinskoj stanici “ Mokrice”. Za toalet vam je potreban sitan novac – kovanica od 0,50 euro/centi. Na benzinskoj stanici je restoran lanca Marche gde se zadržavamo do pola sata radi večere i osveženja.Nastavak putovanja kroz Sloveniju preko Ljubljane, Kranja i Kranjske gore do smeštaja u Hostelu Likna i apartmanu Lipa u Mojstrani. Projektovano vreme dolaska u smeštaj je do 22.00h. Smeštaj i noćni odmor do 07.00h narednog dana.

 

11.11. – petak

 

PEŠAČENJE – LAGO SUPERIORE – DOM RIFUGIO ZACCHI – LAGO SUPERIORE 4,0h

 

Ova rekreativna pešačka tura se realizuje u PARKO NATURALE DI FUSINE.

Opis staze i detalji:

Staza je alpska u četinarskim šumama na obroncima planinskog venca Ponce, sa stabilnom utabanom zemljano – kamenom podlogom. Sve vreme je u blagom usponu, a u završnom delu je nešto strmija. Usled guste šume, vidici su ograničeni, ali izlaskom u rejon doma zastaje dah od impozantnih litica Mangarta, Vevnice, Struga, Ponci. Dom je kao iz najlepših Grimovih bajki. Svakog trenutka očekujete da se pojavi neki patuljak.

Polazna tačka : Parking na jezeru Lago Superiore 929m.

Pravac kretanja : Polazna tačka – raskrsnica staza 1053m – Dom Rifugio Zacchi 1380m. Povratak obrnutim smerom.

Laka pešačka tura.

Staza je dužine oko 6km sa usponom od 451m i isto toliko spuštanja. Vreme trajanja hikinga, sa dužom pauzom kod doma, je oko 4h.

Ukoliko neko ne želi na opisanu turu može napraviti šetnju oko jezera Lago Superiore od oko 2 sata.

Nakon povratka na parking delimično obilazimo Lago Superiore, a zatim se prevozimo do granice sa Slovenijom i posećujemo free shop Kompas. Prevozimo se do smeštaja u Mojstrani.  Druženje u smeštaju i noćni odmor od 22.00h.

 

12.11. – subota

 

PEŠAČENJE – NC PLANICA-DOM TAMAR – NC PLANICA 4,0h

 

Ova rekreativna pešačka tura se realizuje u REZERVAT PRIRODE PIŠNICA.

Opis staze i detalji:

U 08.00h polazimo prevozom do Nordijskog Centra Planica. Staza je u ledničkoj dolini Planica oivičena impozantnim planinskim masivima Ponce, Struga, Vevnica, Jalovec, Travnik, Mojstrovke, Slemenove špice, Ciprnika. Staza kojom ćemo se kretati je u neposrednoj blizini kolskog puta kojim se stizalo do Doma v Tamarju pre zabrane auto saobraćaja od 2012.godine. Podloga je stabilna i utabana. Staza u najvećem delu vodi kroz četinarsku šumu.

Polazna tačka : Parking na Planici 934m.

Pravac kretanja : Polazna tačka – kota 1041 – kota 1047 – Dom v Tamarju 1106m.

 

Laka pešačka tura.

Staza je dužine ukupno oko 9 km, sa usponom od 172m. Vreme trajanja hikinga sa pauzama je oko 4h.

Kod doma Tamar je moguće opuštanje i osveženje.

U rejonu doma Tamar imamo dve aktivnosti po želji učesnika-nisu obavezne. Prva aktivnost je pešačenje do slapa Černe vode koji dostižemo za 20-ak minuta. Interesantan slap.

Druga aktivnost je doživljaj izvora Nadidže, njegovim obilaskom. Predstavlja jedan od glavnih izvora Save dolinke. Voda bukvalno kulja iz sredine stena masiva Ponce.  Za ovu aktivnost nam je potrebno oko pola sata.

Prevozimo se do Kranjske Gore. Zadržavanje do 2h. Razgledanja mesta. Posete odlično snabdevenoj prodavnici sportske opreme. Prevozimo se do jezera Jasna u neposrednoj blizini Kranjske Gore. Obilazak i zadržavanje na jezeru do 1h.

Povratak u smeštaj u Mojstrani. Zajednička večera i druženje u pizzeriji Kot u Mojstrani./ svako za sebe plaća večeru/.

Noćni odmor od 22.00h do 07.00h.

 

 

13.11. – nedelja

Oko 08.00h, nakon doručka, napuštamo smeštaj sa svim stvarima i prevozimo se do parkinga u Gozd Martuljak.

 

PEŠAČENJE –GOZD MARTULJEK-BRUNARICA– 3,0h

 

Ova rekreativna pešačka tura se realizuje na padinama Martuljških Gora i u zahvatu Martuljškog potoka. Na parkingu je grafički info pano gde ćemo pokazati sve što je za našu turu interesantno i značajno.

Opis staze i detalji:

Staza je u početnom delu prilično položena, da bi prelaskom mostića od info panoa počeo blagi uspon. Staza vodi živopisnim kanjonom sa izraženim stenovitim vertikalama. Na delu blizu Donjeg Martuljškog slapa, staza je ojačana metalnim stepeništem i mostićem. U rejonu samog slapa, staza je prilično vlažna i zahteva oprezno hodanje. Pored slapa visine od oko 50m, posebnu atrakciju čini brdo pored slapa iz kojeg teča voda u sitnim mlazevima i stvara vodenu zavesu širine oko 60m. Izlaskom na šumski put nailazimo na izvor mladosti. Legenda kaže da umivanje vodom sa ovog izvora podmlađuje. Prelazimo mostić i dolazimo do Brunarice pri Ingotu. To je nekada služilo za čuvanje sena a sada je pretvoreno u etno restoran. Ambijent kod Brunarice sa vidicima na Špik i Martuljške gore je nestvarno lep. Pripremite se za značajno fotkanje na toj poziciji.

Polazna tačka : Parking u Gozd Martuljek 743m.

Pravac kretanja : Polazna tačka – raskrsnica 760m – Donji slap 900m – Brunarica 930m.

Laka planinarska tura.

Staza je dužine oko 5,0 km, sa usponom od 182m i spuštanjem od 184m. Vreme trajanja hikinga sa pauzama je oko 3h.

Prevoz do Mojstrane. Preporučeni ručak u Pizzeriji Kot. Razgledanje ferrate Mojstrana kod Slovenskog planinskog muzeja. Putovanje za Beograd. Pauze po potrebi.
Dolazak u Beograd oko 23.30h.

 

Akcija se finansira sredstvima Alfa Aktiv. Podela troškova putovanja. Individualno se plaća smeštaj na licu mesta.

 

OPREMA: Spisak neophodne lične planinarske opreme će biti dostavljen učesnicima akcije.

Važeća lična dokumenta (pasoš, zdravstvena i članska kartica).

Svaki učesnik obezbeđuje lično međunarodno putno zdravstveno osiguranje za period trajanja akcije.

 

HRANA: Iz ranca. U smeštaju je na raspolaganju kompletna kuhinja za pripremu i konzumiranje obroka. Obavezno poneti minimum 1,5l vode u rancu, čokoladice, manji sendvič. Preporučuje se korišćenje 1 kesice magnezijum direkt u prahu pre započinjanja aktivnosti. U Mojstrani nam je Merkator market u neposrednoj blizini radi snabdevanja.

 

NAPOMENA: Organizator akcije zadržava pravo da u slučaju nepredviđenih okolnosti ili više sile izmeni plan akcije.Plan realizacije je okviran i u zavisnosti je od vremenskih uslova na zemljištu u vreme izvođenja.

Svaki učesnik ide ide po svojoj volji i na sopstvenu odgovornost u skladu sa Pravilnikom o bezbednom izvođenju akcija Alfa Aktiv..

 

Organizacija aktivnosti : Alfa Aktiv Beograd

Duško Popović, Alfa Aktiv, Beograd

Tel./mob: +381 60 684 51 71

e-mail:dusko.popovic060@gmail.com

www.alfaactiv.com

Print Friendly, PDF & Email