HIKING MIDŽOR 12.-13.12.2020. godine

HIKING MIDŽOR 12.-13.12.2020. godine

Alfa Aktiv organizuje, za svoje članove, zimsku rekreativnu planinarsku akciju na Staru planinu – Midžor 2169m. Grupa je limitirana na 14 učesnika. Uspon na najviši vrh Istočne Srbije predstavlja atraktivni planinarski doživljaj. Karakteriše se izuzetnim vidicima na planine u Srbijii i u Bugarskoj. Akcija se svrstava u tehnički ne zahtevne, a u fizičkom smislu spada u akcije srednje težine. Nije neophodna zimska tehnička oprema.

Subota 12.12.2020.godine.
Polazak kombijem sa parkinga na uglu Sarajevske i Drinske ulice u 12.00h. Putovanje autoputem pravcem: Beograd –Niš- isključenje Svrljig – s. Kalna – Smeštaj. Usputne pauze po potrebi. Pauza za ručak predviđena je u restoranu u Svrljigu. Prevozimo se preko Svrljiga i s. Kalna do smeštaja. Razmeštaj po sobama. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne sa zajedničkim kupatilom i toaletom. Čiste i sa čistom posteljinom i peškirima.
Priprema za sutrašnje aktivnosti i druženje u zajedničkoj prostoriji do 22.00h
Noćni odmor do 06.00h

Nedelja 13.12.2020.godine.
Polazak prevozom iz smeštaja je u 06.30h.
Na parkingu i u bivšem planinarskom domu “BabinZub” se pripremamo za pokret. Imamo vremena za jutarnju kafu i doručak.
Polazak na hiking je u 08.30h.
Nakon pešačenja od oko 10min, ( kod kafić Plaža) uradićemo vežbe dinamičkog istezanja. Planinarska staza je jasno uočljiva na terenu. Staza je obeležena planinarskim markacijama. Crveni krug sa belom tačkom u sredini kruga. Polazna tačka je parking kod planinarskog doma “BabinZub”.
Pravac kretanja : polazna tačka 1580 – t.t. 1577 – Žarkova čuka 1848 – Prilepski vrh 1906 – Tupanar 1955 – granični kamen 334 – vrh Midžor 2169.
Tempo kretanja zavisiće od debljine belog pokrivača. Profil staze je položen sa postepenim povećanjem nagiba sve do završnog uspona. U prvom delu završnog uspona od lokacije Tupanar do graničnog kamena 334 staza je eksponirana. Od graničnog kamena 334 do vrhaMidžor staza je položena i sa neznatnim nagibom. Staza je bez šumovitih delova tj. potpuno ogoljenog reljefa te usled eventualnog vetra može predstavljati poteškoće pri kretanju. Neophodna je dobra zaštita od sunca i više vode nego što je uobičajeno. Na samom vrhu zadržaćemo se do pola sata radi orijentacije, fotografisanja i okrepljenja. Povratak je istom stazom obrnutim smerom sa jednom devijacijom. Zadržavanje u kafiću “Plaža” na ski stazi do 30’ radi okrepljenja.

Ukupno uspona oko 590m i isto toliko spuštanja..…SVEGA = 1180m
PT – Midžor – PT …………..……………. ukupno vreme ———— 5h00’
PT – Midžor – PT ………….. …………….ukupno dužinski————16 km

Kasni ručak planiramo u samom smeštaju .
Povratak u Beograd do 22.00h.

OPREMA I DOKUMENTA:
Duboke planinarske cipele sa vibram đonom – OBAVEZNE.
Obući se adekvatno vremenskim uslovima. Sledi naknadna informacija.
U rancu za jednodnevno planinarenje treba spakovati adekvatnu presvlaku, hrana, voda minimum 1,5l, zaštitu od sunca i padavina, i drugo prema ličnim navikama. Planinarski štapovi. Članska i zdravstvena kartica. Lična karta.

HRANA:Iz ranca. Prema ličnim potrebama poneti sendviče, sušeno voće, banane, snikers/baunti, neki slani i slatki bar za korišćenje pri usponu i silasku. Obavezno poneti minimum 1,5l vode. Preporučujem upotrebu 1 kesice Magnezijum Direkt 300 neposredno pre odpočinjanja uspona.

NAPOMENA : Obavezno pridržavanje mera bezbednosti na planinarskoj turi i mera Vlade RS. Učesnici na akciji učestvuju na sopstvenu odgovornost, kao i uz pridržavanje mera propisanih Pravilnikom o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije:
http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf.
Napominjem da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja.

Ova akcija se finansira sredstvima članarine Udruženja “Alfa Aktiv”.

ORGANIZACIJA I VOĐENJE
Duško Popović, Alfa Activ, Beograd
Instruktor veranja JNA
Licencirani vodič Via Ferrata 493
Planinski vodič MB 583
Tel./mob: +381 60 684 51 71
e-mail:dusko.popovic060@gmail.com
www.alfaactiv.com

Print Friendly, PDF & Email