HIKING MIDŽOR 2169m 4.-5.12.2021. godine

HIKING MIDŽOR 2169m 4.-5.12.2021. godine

 

Alfa Aktiv organizuje, za svoje članove, zimsku rekreativnu hiking akciju na Staru planinu – Midžor 2169m. Grupa je limitirana na 14 učesnika. Uspon na najviši vrh Istočne Srbije predstavlja atraktivni rekreativni hiking doživljaj. Karakteriše se izuzetnim vidicima na planine u Srbijii i u Bugarskoj. Akcija se svrstava u tehnički ne zahtevne, a u fizičkom smislu spada u akcije srednje težine. Nije neophodna zimska tehnička oprema.

 

Subota 4.12.2021.godine.

Polazak kombijem sa parkinga na uglu Sarajevske i Drinske ulice u 12.00h. Putovanje autoputem pravcem: Beograd –Niš- isključenje Svrljig – s. Kalna – Smeštaj. Večera u smeštaju. Razmeštaj po sobama. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne sa zajedničkim kupatilom i toaletom. Čiste i sa čistom posteljinom i peškirima.

Priprema za sutrašnje aktivnosti i druženje u zajedničkoj prostoriji do 22.00h

Noćni odmor je do 06.30h

Nedelja 5.12.2021.godine.

Nakon doručka, polazak prevozom iz smeštaja je u 07.30h.

Na parkingu i u bivšem planinarskom domu “BabinZub” se pripremamo za pokret. Imamo vremena za jutarnju kafu.

Polazak na hiking je u 08.30h.

Nakon pešačenja od oko 10min, ( kod kafić Plaža) uradićemo vežbe dinamičkog  istezanja. Planinarska staza je jasno uočljiva na terenu. Staza je obeležena planinarskim markacijama. Crveni krug sa belom tačkom u sredini kruga. Polazna tačka je parking kod planinarskog doma “BabinZub”.

Pravac kretanja : polazna tačka 1580 – t.t. 1577 – Žarkova čuka 1848 – Prilepski vrh 1906 – Tupanar 1955 – granični kamen 334 – vrh Midžor 2169.

Tempo kretanja zavisiće od debljine belog pokrivača. Profil staze je položen sa postepenim povećanjem nagiba sve do završnog uspona. U prvom delu završnog uspona od lokacije Tupanar do graničnog kamena 334 staza je eksponirana. Od graničnog kamena 334 do vrha Midžor staza je položena i sa neznatnim nagibom. Staza je bez šumovitih delova  tj. potpuno ogoljenog reljefa te usled eventualnog vetra može predstavljati poteškoće pri kretanju. Neophodna je dobra zaštita od sunca i više vode nego što je uobičajeno. Na samom vrhu zadržaćemo se do pola sata radi orijentacije, fotografisanja i okrepljenja. Povratak je istom stazom obrnutim smerom sa jednom devijacijom. Zadržavanje u kafiću “Plaža” na ski stazi do 30’ radi okrepljenja.

 

Ukupno uspona oko 590m i isto toliko spuštanja..…SVEGA = 1180m
PT – Midžor – PT …………..……………. ukupno vreme ———— 5h00’

PT – Midžor – PT ………….. …………….ukupno dužinski————16 km

Povratak u Beograd do 21.00h.

Akcija se finansira sredstvima Udruženja Alfa Aktiv.

 OPREMA I DOKUMENTA:

Duboke planinarske cipele sa vibram đonom – OBAVEZNE.

Obući se adekvatno vremenskim uslovima. Sledi naknadna informacija.

U rancu za jednodnevno planinarenje treba spakovati adekvatnu presvlaku, hrana, voda minimum 1,5l, zaštitu od sunca i padavina, i drugo prema ličnim navikama. Planinarski štapovi. Članska i zdravstvena kartica. Lična karta.

 

HRANA: Iz ranca. Prema ličnim potrebama poneti sendviče, sušeno voće, banane, snikers/baunti, neki slani i slatki bar za korišćenje pri usponu i silasku. Obavezno poneti minimum 1,5l vode. Preporučujem upotrebu 1 kesice Magnezijum Direkt 300 neposredno pre odpočinjanja uspona.

 

NAPOMENA : Obavezno pridržavanje mera bezbednosti na planinarskoj turi i mera Vlade RS. Učesnici na akciji učestvuju na sopstvenu odgovornost, kao i uz pridržavanje mera propisanih Pravilnikom o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Alfa Aktiv.

Napominjem da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja.

 

ORGANIZACIJA I VOĐENJE

Duško Popović, Alfa Aktiv, Beograd

Instruktor veranja JNA

Licencirani vodič Via Ferrata 493

Planinarski vodič  MB 583

Tel./mob: +381 60 684 51 71

e-mail:dusko.popovic060@gmail.com

www.alfaactiv.com

Print Friendly, PDF & Email