ITALIJA/ DOLOMITI – TRE CIME 2.999m 6.-9.8.2020. godine

ITALIJA/ DOLOMITI – TRE CIME 2.999m 6.-9.8.2020. godine

Alfa Activ, pored svih peripetija, uspešno, organizuje visokogorsku planinarsku akciju na svetski atraktivnoj lokaciji u Italiji, Dolomiti/ Tre Cime. Ovaj simbol Dolomita stavljen je pod zaštitu svetske kulturne baštine UNESCO. Jedinstveni, kolosalni, stenoviti oblici sa svoja tri vrha Cima Piccola (2857m), Cima Grande (2999m) i Cima Ovest (2973m) svakom posetiocu ostaju večito u sećanju. Najbliže mesto je čuveno mondensko skijalište Cortina d’Ampezzo. U skladu sa prethodnim višegodišnjim iskustvom boravka na ovoj lokaciji, brižljivo smo analizirali i osavremenili ovogodišnje aktivnosti. Staze Via Normale i Via Ferrata, koje ćemo prolaziti su izuzetno atraktivne.

6.8.2020. godine – četvrtak
U 06.00h polazimo sa ugla Drinske i Sarajevske. Putujemo autoputem pravcem Beograd-Zagreb-Ljubljana-Mojstrana. Cilj je da do 14.00h budemo u Mojstrani na parkingu kod Slovenskog planinskog muzeja. Pripremamo se za predstojeće aktivnosti. Grupa Via normale, sa vodičem, kreće na stazu Pot Triglavske Bistrice do Slapa Peričnik i nazad. Oko 3h pešačenja sa 250m visinske razlike. Grupa Via ferrata, sa vodičima penje stazu Via ferrata Aljaževa “B” na Grančištu. U 17.30h je ručak u Pizzeriji Kot u Mojstrani. Razmeštamo se po unapred utvrđenom planu u grupnim sobama u smeštaju. Rano leganje jer je rano ustajanje.

7.8.2020. godine – petak
U 05.00h polazimo put Dolomita. Očekivano vreme dolaska na Lago di Misurina je oko 08.00h. Nakon doručka i kafice prevozimo se do Lago d’Antorno (1880m) odakle u 09.00h polazimo na trek Via normale stazom 115 do Rifugio Fonda Savio (2367m). Za oko 2h treba da popnemo oko 500m na distanci od oko 4km. Nakon polusatne pauze, fotkanja i okrepljenja, svi zajedno krećemo od sedla stazom 117 sentiero Bonacossa do sedla Forcela di Rinbianco (2170m), a zatim se grupa Via Normale spušta stazom 119 do parkinga i naplatne rampe, a zatim produžava do prevoza na Lago d’Antorno (1880m). OPCIJA 1 za Via normale, prema proceni i odluci glavnog vodiča oformiće se grupa koja se vraća istom stazom od Rif.Fonda Savio do jezera. Grupa Via Ferrata od sedla Forcela di Rinbianco (2170m) nastavlja stazom Bonacossa stazom 117 ferratom do Forcela Longeres (2288m), a zatim spušta stazom Ultra trail La Sportiva maratona do Lago d’Antorno. Prevozimo se do Hotela Belvedere u mestu Pieve di Cadore gde se razmeštamo u črtvorokrevetne sobe. Sve detalje o smeštaju i dvodnevnom boravku u domu dobićete u posebnoj informaciji. Eventualna večera u restoranu i druženje. U 22.00h započinje noćni odmor.

8.8.2020. godine – subota
Doručak u smeštaju je obezbeđen. Nakon doručka prevozimo se do polazne tačke za težišni dan akcije. Od parkinga kod Riffugio Auronzo (2320m), krećemo stazom 101 do Rifugio Lavaredo (2344m) gde je pauza za toalet, a zatim nastavljamo do Forcela Lavaredo (2454m). Pauza za fotkanje i podela grupa. Grupa Via ferrata stavlja šlemove i kreće na gornju stazu ispod masiva Monte Paterno, dok Via normale nastavlja donjom širokom stazom 101 do Rifugio Locatelli (2405m). Pauza kod doma. Pripreme za nastavak kretanja. Grupa Via ferrata se oprema kompletnom opremom za kretanje na Via ferrati De Luca Innerkofler, dok Via normale polazi stazom 105 preko doma Forcellina do Riffugio Auronzo. Grupa Via ferrata penje do vrha Monte Paterno (2744m), stazom Via ferrata De Luca Innerkofler, a potom spušta stazom do Forcela Lavaredo (2454m) i nastavlja do polazne tačke. Prevozimo se do smeštaja za oko 1h. Večera. Druženje i noćni odmor.

9.8.2020. godine – nedelja
Četvrti dan je predviđen za relaksaciju od aktivnosti prethodnih dana. Nakon doručka, pakujemo se u prevoz. Prevozimo se do parking na Lago di Misurina (1793m). Podela na dve grupe. Grupa “Alfa” i grupa “Beta”. Grupa “ Alfa” sa minimalnom neophodnom opremom u malom rancu, kreće pešačkom stazom do polazne stanice žičare, a zatim penje do Rifugio Col de Varda (2115m), markiranom planinarskom stazom broj 120. Ova staza se prelazi za oko 2h. Oko 350m uspona na dužini od 3,5km. Pauza kod doma. Ko želi može samostalno popeti obližnji vrh Col de Varda (2174m). Povratak istom stazom do parking. Grupa “Beta”, sa vodičem, uz minimalnu opremu, kreće se stazom oko jezera Lago di Misurina (1793m). Na jezeru pravimo pauzu za šoping od oko 60’. Oko 12.00h planiramo polazak za Beograd. Pauzu za ručak pravimo na BP Starine kod Novog Mesta. Očekivano vreme dolaska u Beograd je 23.30h.

KOTIZACIJA: 235,00 eura. Obuhvata podelu troškova angažovanja vozača,najma kombija, utroška goriva, putarina u Srbiji, Hrvatskoj i Italiji, i vinjeta u Sloveniji, parkinga, taksi za ulazak u Nacionalne parkove i taksu za put od naplatne rampe do Rifugio Auronzo. Jedno prenoćište u Sloveniji i dva prenoćišta u Hotelu Belvedere sa doručkom i boravišnim taksama. Organizacione i vodičke troškove akcije. Akcijska majica. Svaki učesnik je dužan da za sebe obezbedi međunarodno zdravstveno osiguranje za Hrvatsku, Sloveniju i Italiju za period od 6.- 9.8.2020. godine. Uplata akontacije od 135,00 eura pri prijavi do 01.7. a ostatak do 15.7.2020.godine.

DOKUMENTA I OPREMA: Važeća dokumenta. Pasoš, zdravstvena kartica. Potpisana Izjava o odricanju od odgovornosti PSS. Međunarodno putno zdravstveno osiguranje. Sva dokumenta upakovana u nepromočivu foliju/kesicu. Spisak neophodne opreme za akciju biće dostavljen učesnicima. Obavezne su duboke planinarske cipele sa vibram đonom. Učesnicima za Via ferratu obezbeđena je kompletna oprema po ceni 10,00 eura za dan korišćenja.

HRANA: Iz ranca. Dobro isplanirati obroke prema ličnim potrebama i u skladu sa predstojećim aktivnostima. Dva doručka u Hotelu Belvedere su uključena u kotizaciji. Postoji mogućnost ishrane u Domovima na pravcu kretanja. Ponesite obavezno 1,5l vode u rancu.

NAPOMENA: Radi se o originalnoj, drugarskoj i prijateljskoj akciji organizovanoj od strane Alfa Activ i vodiča Ib kategorije Duško Popović sa licencom UIAA MB 583. Broj učesnika je limitiran. Na organizaciju i izvođenje akcije su primenjena opšta pravila za visokogorstvo uz pridržavanje propisanih odredbi različitih Pravilnika PSS i određenih Mera bezbednosti na planinarenju. Svaki učesnik ide na sopstvenu odgovornost i dužan je da potpiše Izjavu o rizicima i preuzimanju odgovornosti. Vođa akcije zadržava pravo da u slučaju nepredviđenih okolnosti ili više sile izmeni plan akcije. Plan realizacije je okviran i u zavisnosti je od vremenskih uslova na zemljištu u vreme izvođenja. Na staze Via ferrata se ne ide u slučaju grmljavine.

Duško Popović, Alfa Activ, Beograd
Instruktor veranja JNA
Licencirani vodič Via Ferrata 493
Planinski vodič Ib kategorije UIAA MB 583
Ski instruktor MB 430
Sportski vodič i operativni trener planinarstva
“C”- Dozvola za rad trenera PSS Br.190042
Tel./mob: +381 60 684 51 71
e-mail:dusko.popovic060@gmail.com
www.alfaactiv.com

Print Friendly, PDF & Email