Planinarenje

Radi se o fizičkoj aktivnosti ljudi na otvorenom prostoru u prirodnom ambijentu. Najčešće je to pešačenje od nekoliko časova planinskim putevima i planinarskim stazama. Uobičajeno je da cilj bude neki planinski vrh, ali može biti i dolazak do nekog posebno lepog mesta kao što je planinsko sedlo, kanjon, izvor, vodeni slap, vidikovac, prevoj….

Planinarske staze mogu biti označene-markirane. Uobičajena standardna planinarska oznaka je crveni krug R=10cm i unutrašnjost je beli krug R=5cm. Markacije nam pomažu u orijentaciji na planini.

One planinarske staze koje prolazimo hodanjem uspravno bez potrebe da koristimo i ruke za pridržavanje i oslonce nazivamo „Via Normale“. Radi se o stazama koje imaju položeniji poprečni presek. Staze koje su obično u strmim stenama sa mnoštvom veštačkih čeličnih oslonaca, sajli, lestvi, rukohvata, prečki i sl. nazivamo „Via ferrata“. Za kretanje po ovim stazama je neophodna posebna planinarska oprema i posebna obuka i priprema radi bezbednog kretanja.
Planinarenje uz pomoć posebne alpinističke tehničke opreme u suvoj steni naziva se alpinizam.

Postoji i niz drugih planinarskih aktivnosti koje najčešće imaju takmičarske odlike kao što su sportsko penjanje, penjanje u ledu, treking liga, orjentiring, planinsko trčanje, kanjoning, planinarski biciklizam…

Planinari su najčešće adekvatno obuveni i obučeni za planinarske aktivnosti. Kvalitetna namenska oprema, omogućava pre svega visok stepen individualne zaštite, bezbedno i ugodno bavljenje aktivnostima u prirodi. Kod organizovanog planinarenja neophodna su stručna znanja iskusnih planinara i vodiča. Na planinarenje na visinama preko 1.000m i visokogorskim akcijama preko 2.000m obavezno idite u grupi i sa vodičem. Bavljenje planinarenjem je višestruko korisno.

Ne oklevajte već se uključite u rad i aktivnosti našeg sportskog udruženja ALFA-Beograd, kao redovan član. Članstvo u SU ALFA – Beograd, ostvaruje se popunjavanjem Pristupnice- Evidencionog kartona i uplatom članarine koja na godišnjem nivou iznosi 500,00 dinara. Član dobija člansku karticu SU ALFA – Beograd.