ROMANIJA – CAMP VIA FERRATA 01. -3.5.2021. godine

ROMANIJA – CAMP VIA FERRATA 01. -3.5.2021. godine

Udruženje Alfa Aktiv, za svoje registrovane članove, organizuje savremenu rekreativnu Via ferrata camp akciju, bogatog i raznovrsnog sadržaja. Alfa Aktiv će na trodnevnoj prvomajskoj aktivnosti okupiti zaljubljenike u kretanje stazama Via ferrata iz Slovenije, Republike Srpske i Srbije. Dogovor je da po 16 učesnika iz Srbije, Slovenije i Republike Srpske uzme učešće na ovoj aktivnosti koja se prvi put organizuje. Težišna aktivnost je prelazak Via ferrate “Sokolov put” na Crvenim stijenama na Romaniji. Akcija je predviđena za učesnike sa višegodišnjim iskustvom u kretanju stazama Via ferrata. Aktivnosti su organizovane tako da su bezbednost i zadovoljstvo učesnika dva primarna cilja.

Šta je u ponudi ? Prevoz sa dva udobna kombija visoke turističke klase. Trodnevne aktivnosti. Prvog dana (subota), Via ferrata “Bijele stijene”  na Trebeviću sa koje pucaju pogledi na Sarajevo. Uveče poseta Baščaršije. Idemo na čuvene ćevape kod Ferhatovića. Šetnja Ferhadijom do Vječne vatre i u povratku zaslađivanje u čuvenoj autentičnoj poslastičarnici Ramis. Ćevapi i kolači uračunati u cenu. Prevozimo se do smeštaja. Dva noćenja sa doručkom u kvalitetnom hotelskom smeštaju “Tihe noći”  u mestu Pale.  http://tihenoci.com/   Drugog dana ( nedelja), Via ferrata “Sokolov put” na Romaniji. Edukacija učesnika u tehnikama prelaska Tibetanskog “V” mostića i Himalajskog horizontalnog mostića. Fotkanje i snimanje na samoj Via ferrati i grupna fotka na vrhu Crvene stijene. Zajedničko druženje u planinarskom domu PD “Glasinac” Sokolac, nakon prelaska Via ferrate “Sokolov put”. Doplata za Uskršnji ručak / jagnjeće i praseće pečenje/.Trećeg dana (ponedeljak), rekreativno pešačenje uz obilazak dve čuvene pećine. Pećina Orlovača i Novakova pećina. Zajedničko fotkanje , snimanje i povratak kući.

Informacije o lokalitetima pogledajte na internetu.

1.5.2021. godine – Subota

Polazak iz Beograda je u 06.30h sa parkinga na uglu Drinske i Sarajevske ulice, neposredno do Mostarske petlje. Preporuka za one koji dolaze sopstvenim vozilom je da ostave auto na tom istom parkingu jer se naplata parkiranja ne vrši za vreme praznika. Po unapred utvrđenom rasporedu se smeštamo u prevoz. Dva kombija sa 8+1 mestom. Putovanje je pravcem Beograd – autoputem do Rume – Šabac – Loznica – Granični prelaz Mali Zvornik – Zvornik – Vlasenica – Sokolac –  Pale. Orijentaciono putovanje traje oko 5 sati. Prelazimo oko 320km. Smeštamo se u apartmane i sobe Hotela sa 3 zvezdice “Tihe noći” koji se nalazi sa desne strane puta na samom ulasku u Pale. Pauza za lagani ručak. Oko 13.00h se spajamo sa grupama iz Slovenije i Republike Srpske. Nakon kratkotrajnog upoznavanja i  predstavljanja,  pripremamo se za polazak na Via ferratu “Bijele stijene” na Trebeviću.  Priprema lične opreme, podela Via ferrata kompleta i prevoženje do pogodne polazne tačke za Via ferratu. U posebnoj torbici-rancu poneti presvlaku koja ostaje u kombiju, a koju oblačimo po završetku Via ferrate, radi odlaska u Sarajevo. Na parkingu kod PD “Napredak”, vršimo podelu po grupama za kretanje Via ferratom. Formiraju se tri grupe od 4 člana sa vodičem. Kontrola kompletnosti, opremljenosti i podešenosti opreme za kretanje Via ferratom. Kroz kratko izlaganje o predstojećoj Via ferrati i njenim karakteristikama, ukazujem svim učesnicima na pravila kretanja i naglašavam obavezu pridržavanja svih mera bezbednosti. Via ferrata “Bijele stijene” je kategorisana kao “A/B”- Laka sa delovima srednje težine. Prelazi se za oko 50’. Početak VF je na 1331m, a završetak na 1428m/nv. Pristup Via ferrati je šumskom markiranom stazom i traje oko 40’ dok je za povratak potrebno oko sat vremena. Atraktivnost ove Via ferrate se ogleda najviše u izuzetnim panoramskim doživljajima grada Sarajeva. Na početku same Via ferrate, se vrši partnerska provera i provera od strane vođe grupe svakog učesnika. Redosled kretanja je da prvo penje grupa “Alfa”, zatim grupa “Beta” pa grupa “Gama”. Grupa iz Slovenije po istom principu kreće iza grupe “Gama”. U toku penjanja vođe grupa skreću pažnju na detalje na stazi i bezbedan prelazak težih delova. Izlaskom na vrh, a nakon okupljanja svih grupa, pravimo zajedničke fotografije i objašnjavam šta se vidi u gradu. Radi bezbednog spuštanja po strmoj šumskoj stazi sa dosta pojedinačnog kamenja, smanjićemo odstojanje među učesnicima. Spuštamo se do prevoza. Presvlačenje, preobuvanje, sređivanje i pakovanje opreme. Prevozimo se do Baščaršije. Idemo na ćevape kod Ferhatovića. Prošetaćemo glavnom ulicom Ferhadija do spomenika Vječna vatra, a u povratku svratiti na kolače u Ramis. Prevozimo se do našeg smeštaja. Noćni odmor do 06.30h.

02.5.2021. godine – Nedelja

06.30 – 07.00h – Ustajanje, lična higijena pakovanje opreme.

07.00 – 07.45h – Doručak. Provera opreme i polazak prevozom ka Via ferrati na Romaniji.

Nakon doručka se prevozimo do Planinarskog Doma kod Crvenih stijena. Priprema, postavljanje, podešavanje i kontrola opreme za kretanje stazom Via ferrata “Sokolov put”. Za oko pola sata laganog pešačenja planinskom markiranom stazom, stižemo do početka Via ferrate “Sokolov put”. Ovo je nova Via ferrata kategorisana kao “B/C”- Srednje teška sa teškim deonicama. Zvanično je otvorena u nedelju 22.11.2020. godine. Prelazi se za oko 2 sata. Na dužini od 350m prelazimo 160m visinske razlike. Po karakteristikama ova staza spada u savremene klasične Via ferrate. Kombinacija vertikalnih, kosih i horizontalnih deonica, opremljena sigurnosnom sajlom, različitim metalnim hvatištima i gazištima, kao i sa jednim “V” Tibetanskim mostićem i jednim klasičnim horizontalnim “Himalajskim” mostićem. Penjemo u formaciji kolone u tri grupe “Alfa”, “Beta” i “Gama” na čelu sa vodičem i 4 člana grupe. Na težim delovima vodiči demonstriraju tehniku penjanja, a zatim članovi prolaze na bezbedan način uz stalnu kontrolu od strane vodiča grupe. Na mestima predviđenim za fotkanje i odmor grupe se sakupljaju uz potpuno pridržavanje mera bezbednosti. Završetkom penjanja predviđena je pauza do pola sata na vrhu Crvenih stijena 1231m. Geografska i topografska orjentacija, fotkanje, okrepljenje. Sačekujemo i grupu iz Slovenije radi zajedničkog fotkanja kraj zastave. Povratak sa Via ferrate je atraktivnom, markiranom planinskom stazom i traje oko 45’. Dolaskom do prevoza se raspremamo, presvlačimo i odlažemo opremu u prevoz. Sledi zajednička zabava svih učesnika akcije u Planinarskom Domu “Glasinac” uz Uskršnji ručak i tradicionalno takmičenje u tucanju Uskršnjih jaja. Obraćanje Predsednika TO Istočno Sarajevo. Dodela prigodnih  Zahvalnica učesnicima akcije. Oko 17.00h se rastajemo od učesnika iz Slovenije koji moraju da putuju za Sloveniju, a mi nastavljamo druženje do 20.00h. Povratak u smeštaj. Noćni odmor.

3.5.2021. godine – Ponedeljak

07.00 – 07.30h – Ustajanje, lična higijena i pakovanje lične opreme.

07.30 – 08.45h – Kafica. Doručak. Pakovanje lične opreme u prevoz.

Polazak prevozom ka lokalitetu Crvene vode. Nakon 20-ak minuta vožnje, na polaznoj tački je kratak brifing i polazak strmom šumskom stazom do pećine epskog Srpskog junaka Starine Novaka. U završnom delu je postavljeno stalno osiguranje u vidu čelične sajle. Dolaskom do ulaza u pećinu, domaćin će nam pokazati impozantne planinske masive. Nakon obilaska Novakove pećine uz kraći čas istorije Romanijskog kraja, vraćamo se istom stazom do polazne tačke. Prevozimo se do pećine Orlovača. Uz stručno vođstvo Mladena Samardžića- predsednika SED “Orlovača” imaćemo priliku da na najbolji način doživimo lepote ove jedinstvene pećine.

Oko 15.00h planiramo polazak za Beograd. Usputno zadržavanje na Sokocu radi kraće pauze za ručak u etno restoranu “Kum”. https://www.sokolacturizam.net/konoba-kum/

Očekivani dolazak u Beograd je oko 23.00h.

ODEVANJE I OPREMA :

Za ovu rekreativnu Via ferrata akciju preporučeno je sledeće. Oblačenje treba biti u slojevima koji poseduju karakteristiku odvodnje vlage i znoja sa tela ka spoljnim slojevima. Preporuka, donji deo dugi aktivni veš i tanje planinarske pantalone a gornji deo aktivni veš dugih rukava, tanji polar i goretex planinarska jakna. Na nogama kvalitetne vunene čarape i adekvatna duboka Via ferrata cipela-patika sa Vibram đonom i goretex membranom. U malom planinarskom rancu za Via ferrate neophodno je poneti vodu minimum 1,5l, neki energetski napitak do 0,5l. Manji sendvič, slane i slatke grickalice. Najmanje jednu majicu za presvlaku. Rezervne čarape. Zaštita od kiše i sunca.  Bandana. Naočare. Gumice za kosu. Tanje rukavice. Tanja kapa. Lična apoteka. Novac. Dokumenta ( lična karta, članska kartica, zdravstvena kartica). Čeona lampa. Rezervne pertle. Kamašne. Planinarski štapovi.

Tehnička Via ferrata oprema, u važećim standardima,  je obezbeđena od strane organizatora i sadrži: Via ferrata pojas, šlem, Via ferrata set, dopunski karabiner i zaštitne rukavice.

Radi trodnevnog boravka ponesite rezervnu garderobu i obuću. Peškire imamo u smeštaju. Preporuka je da se spakuje oprema u ranac i torbu mekih stranica.

ISHRANA :

U rancu je neophodno raspolaganje sa nekoliko sendviča i slanih i slatkih grickalica.  Obezbeđen je veoma kvalitetan i obilan doručak u smeštaju za nedelju i ponedeljak. Ćevapi i kolači na Baščaršiji su planirani u subotu 01.5.2021. godine u večernjim satima. Uskršnji ručak je obezbeđen u nedelju uz doplatu i nije obavezan kao ni ručak u ponedeljak pri povratku za Beograd. Neophodno je izjašnjavanje za Uskršnji ručak, radi organizacije i pripreme jagnjećeg i prasećeg pečenja. Takođe je neophodno izjašnjavanje osoba sa specifičnom ishranom.

NAPOMENA : Obavezno pridržavanje mera bezbednosti na planinarskoj turi i mera Vlade RS. Obavezno podpisivanje Izjave o odricanju i preuzimanju odgovornosti. Učesnici na akciji učestvuju na sopstvenu odgovornost, kao i uz pridržavanje mera propisanih Pravilnikom o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije:

http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf.

Napominjem da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja.

Ova rekreativna akcija se finansira sredstvima članarine Udruženja “Alfa Aktiv”.

ORGANIZACIJA I VOĐENJE

Duško Popović, Alfa Activ, Beograd

Licencirani vodič Via Ferrata 493

Planinski vodič Ib kategorije UIAA MB 583

Sportski vodič i operativni trener planinarstva

“C”- Dozvola za rad trenera PSS Br.190042

Tel./mob: +381 60 684 51 71

e-mail:dusko.popovic060@gmail.com

www.alfaactiv.com

Print Friendly, PDF & Email