SLOVENIJA/ CAMP VIA FERRATA 15. – 18.7.2021. godine

SLOVENIJA/ CAMP VIA FERRATA 15. – 18.7.2021. godine

Alfa Aktiv, na zahtev svojih članova, željnih novih intenzivnih Via ferrata doživljaja, organizuje akciju SLOVENIJA/CAMP VIA FERRATA. Ukoliko bude moguća realizacija idemo na ovu jedinstvenu i originalnu akciju. Akcija je osmišljena tako da svakodnevno penjemo 1-2 staze Via ferrata. Težište aktivnosti je izraženo na raznovrsnosti i brojnosti Via ferrata. Analitički segment je uvršten na kraju dana, kroz sveobuhvatnu analizu pojedinačnih postupaka- dobrih i loših poteza. Pouke i sugestije za staze koje nas očekuju narednog dana. Očekivani rezultat četvorodnevnih Via ferrata aktivnosti jeste sticanje uvećanog stepena sigurnosti u vlastite postupke i samopouzdanja na stazama Via ferrata. Jedan od ciljeva je i usvajanje znanja i veština neophodnih za samostalno kretanje stazama Via ferrata težinski kategorizovanim kao D- veoma teške i E- ekstremno teške.

 

Plan i program akcije:

15.7.2021. – četvrtak/ Via Ferrate Furlanova i Otmarjeva pot

Polazak prevozom u 06.00h sa ugla Sarajevske i Drinske (kod Mostarske petlje). Putovanje autoputem Beograd-Zagreb. Prelazak srpsko-hrvatske granice. Usputne pauze po potrebi. Putovanje kroz Hrvatsku i Sloveniju. Ulazak u Sloveniju na graničnom prelazu Bregana. Pauza za toalet na prvoj benzinskoj pumpi. Potreban vam je sitan novac – kovanica od 0,50 euro/centi. Na benzinskoj pumpi postoji mini pekara sa svežim pecivima. Nastavak putovanja kroz Sloveniju preko Ljubljane i Postojne do Vipave.

Po dolasku do Campa Tura, a nakon pauze za okrepljenje pripremamo se za kretanje na Via Ferrate Furlanova i Otmarjeva pot. Nakon kontrole podešenosti  kompletnosti opreme sledi podela u Via ferrata penjačke grupe.  Za pristup do polazne tačke na ferrati potrebno je dvadesetak minuta markiranom planinskom stazom. Kretanje na stazi Via Ferrata se odvija tempom i sa pauzama koje će biti određene na licu mesta. Više detalja o stazi pogledajte na linkovima.

http://www.hribi.net/izlet/gradisce__gradiska_tura_furlanova_pot/26/863/2017

https://bojanambrozic.com/2019/06/02/otmarjeva-ferata/

https://besthiking.net/gradiska-tura-trail-gps-going-via-ferrata/

Nakon silaska do prevoza sledi pauza za okrepljenje i sređivanje opreme u Campu Tura, a potom se prevozimo do Mojstrane. Smeštaj u hostelu. Snabdevanje u Mercatoru u centru. Večera u  pizzeriji “Kot”. Druženje uz dnevnu analizu i upoznavanje sa sutrašnjim aktivnostima.

Noćni odmor od 22.00h do 07.00h.

16.7.2020. – petak/ Via Ferrata Hvadnik- Jeram’n

Nakon doručka se prevozimo do parkinga u mestu Gozd Martuljek. Nakon pripreme krećemo peške do info table za Feratu Hvadnik. Brifing uz upoznavanje sa stazom i postupcima na Via Ferrati. Kontrola podešenosti opreme. Kretanje na Via Ferrati. Na zahtevnim deonicama dati adekvatne instrukcije. Na mostićima prvo demonstrirati tehniku pravilnog kretanja a zatim provesti grupu. Na atrakcijama se zadržati duže radi fotografisanja. Napraviti grupne fotke na vrhu ferrate. Proveriti stanje Via Ferrata opreme. Razgledanje i orijentacija.

https://www.kranjska-gora.si/en/activities/adrenaline/via-ferrata-hvadnik

Spuštamo do slapa Jeram’n. Nova Via ferrata je kategorizovana kao D- veoma teška ferrata. Ukoliko neko želi i ceni da može uspešno da prođe stazu, na licu mesta ću odlučiti o dozvoli za penjanje. Uključujem se na čelo grupe koja penje ovu ferratu.

Prevoz do Kranjske gore i snabdevanje u Mercatoru. Zadržavanje na jezeru Jasna. Druženje. Analiza dnevnih aktivnosti i upoznavanje sa aktivnostima za sutrašnji dan.

17.7.2021. godine – subota/Via Ferrata Hanzova pot-Mala Mojstrovka

Polazak na Via ferratu je u 08.00h. Ovo je jedna od mojih omiljenih ferrata. Zastupljena je raznovrsnost vertikalnih, kosih i horizontalnih deonica. Pogledi koji sežu do Grosgloknera su fascinantni. Na prevoju Vršič 1611m uradićemo zagrevanje, a potom idemo do prevoja Vratca i do polazne tačke za stazu Via ferrata Hanzova pot. Nakon poslednje kontrole opreme, po unapred određenim grupama krećemo na stazu.

http://www.hribi.net/izlet/vrsic_mala_mojstrovka_hanzova_pot/1/224/1148

Na težim sekvencama izdajem upozorenja o kretanju. Završetkom ferrate grupno fotografisanje sa pogledima na Grossglokner, Jalovec, Slemenovu špicu, Prisojnik, Triglav. Kretanje stazom Via normale do vrha Mala Mojstrovka 2332m. Zadržavanje na vrhu do pola sata, radi fotkanja i razgledanja. Spuštanje stazom Via normale do sipara. Prikaz pravilnog kretanja na siparu. Kretanje niz sipar po utvrđenom rasporedu. U Tičarjevom domu je relaksacija. Povratak u smeštaj. Večera. Druženje. Analiza dnevnih aktivnosti i upoznavanje sa aktivnostima za sutrašnji dan.

18.7.2021. – nedelja/ Via Ferrate Mojstrana

Do 09.00h, lična higijena, kafa, doručak, lični jutarnji trening.

9.00-12.00h – Kod info table za ferratu sledi podela po grupama. Jedna grupa penje plavu ferratu Aljaževu, dok druga grupa penje crvenu ferratu  Pot mojstranških veverica.

https://www.exploringslovenia.com/tours/mojstrana-via-ferrata/

Kratak brifing uz isticanje mera bezbednosti i pravila kretanja na stazama Via Ferrata. Pokazivanje na zemljištu. Penjanje po utvrđenom redosledu. Fotkanje na ferrati. Upis u knjigu po dolasku na vrh. Fotkanje na vrhu. Spuštanje šumskom stazom do Mojstrane. Presvlačenje, kontrola i pakovanje lične opreme u prevoz. Polazak za Beograd je oko 15.00h. Očekivano vreme dolaska u Beograd je oko 23.00h.

Akcija se finansira sredstvima Udruženja Alfa Aktiv.

OPREMA: Spisak neophodne lične planinarske i tehničke opreme će biti dostavljen učesnicima akcije.

Važeća lična dokumenta (pasoš,zdravstvena i overena planinarska kartica, potvrda o vakcinaciji ili drugi dokument koji je propisan).

HRANA: Iz ranca. Mogućnost ishrane po dogovoru u smeštaju. Obavezno poneti minimum 1,5l vode u rancu, čokoladice, manji sendvič. Preporučuje se korišćenje 1 kesice magnezijum direkt u prahu pre započinjanja aktivnosti.

NAPOMENA: Vođa akcije zadržava pravo da u slučaju nepredviđenih okolnosti ili više sile izmeni plan akcije. Plan realizacije je okviran i u zavisnosti je od vremenskih uslova na zemljištu u vreme izvođenja. Svako ko učestvuje na akciji ima obavezu da pročita i potpiše izjavu o svom učešću.Obaveza pridržavanja mera bezbednosti propisanih od Alfa Aktiv. Obaveza pridržavanja propisanih epidemioloških mera.

 

Organizacija i vođenje na akciji:

Duško Popović, Alfa Aktiv, Beograd

Licencirani vodič Via Ferrata MB 493

Planinski vodič Ib kategorije UIAA MB 583

Sportski vodič i operativni trener planinarstva

Tel./mob: +381 60 684 51 71

e-mail:dusko.popovic060@gmail.com

 

Print Friendly, PDF & Email