SLOVENIJA/ JEDAN JE TRIGLAV 17.-19.7.2020. godine

SLOVENIJA/ JEDAN JE TRIGLAV 17.-19.7.2020. godine

ALFA ACTIV organizuje prijateljsku visokogorsku planinarsku akciju u Sloveniji. Idemo na Julijske Alpe i njihov najviši vrh Triglav 2864m, ujedno i najviši vrh Slovenije i bivše Jugoslavije. Slovenci ga od milošte nazivaju očak-otac Julijskih alpa. Triglav je jedan od najposećenijih vrhova celog regiona. Na ovoj akciji učešće mogu da uzmu iskusni, obučeni, dobro opremljeni i pripremljeni planinari. Radi se o teškoj akciji u fizičkom, ali i mentalnom smislu. Neophodno je posedovanje osećaja za kolektiv, hrabrost, odgovornost, disciplinovanost, strpljenje, razumevanja kao i spremnosti za eventualnu drugarsku pomoć. Kao pripremne akcije neophodno je učešće na najmanje jednoj visokogorskoj akciji u organizaciji ALFA ACTIV. Možete odabrati Durmitor 18-21.6.2020.,Prokletije 25.-28.6.2020.,Slovenija-Camp Via ferrata 02.-5.7.2020.godine.

Petak 17.7.2020. godine
Polazak sa ugla Drinske i Sarajevske ulice, kod mosta Gazela u Beogradu u 22.00h. Putovanje autoputem preko GP Batrovci – Zagreb- Ljubljana-Bled- Rudno polje na Pokljuki. Zadržavanja do 20′ na NIS BS Adaševci i Petrol po ulasku u Sloveniju. Usputne pauze po potrebi.

Subota 18.7.2020. godine
U rano jutro stižemo na polaznu tačku Rudno polje 1347m. Nakon prepakivanja, pripreme i podešavanja opreme polazimo na markiranu stazu. Cilj je da stignemo do našeg smeštaja Dom Planika 2401m. Krećemo stazom koja je u prvom delu široka šumska staza do lokacije Jezerce 1600m, gde pravimo pauzu za okrepljenje od 10′. Penjemo planinskom serpentinskom stazom na Studorski preval 1892m. Nastavak široke planinske staze sa tvrdom podlogom po izohipsi do Vodnikovog doma 1817m gde pravimo pauzu za užinu i okrepljenje od 25′. Postoji izvor sa vodom neposredno pored Vodnikovog doma. Nastavljamo markiranom stazom do eksponiranog uspona sa stalnim osiguranjem u vidu sajle i stepeništa, a zatim do raskrsnice staza na Konjsko sedlo 2020m. Predstoji nam završni uspon od oko 380m do Dom Planika 2401m. Orijentaciono vreme kretanja je oko 5h, sa visinskom razlikom od oko 1200m uspona i oko 100m spuštanja, na 11,5km dužinski. Razmeštaj u grupnim sobama. U Domu imaju papuče, ali obavezna je upotreba posteljine koju možete kupiti na licu mesta za oko 3,00 eura. Topla voda i kupatilo nisu na raspolaganju kao ni wi-fi. Toalet je poljski pozadi Doma. Sastanak, analiza dosadašnjih aktivnost i dogovor za sutrašnji uspon na Triglav. Večera i druženje u Domu. Rano leganje do 21.00h.

Nedelja 19.7.2020. godine
Ustajanje 04.30h. Uzimanje lične opreme. Postavljanje Via ferrata opreme. Nakon kontrole i pregleda u 05.00h je polazak na uspon. Ukoliko ne bude snega u uvali, penjemo Veliki Triglav 2864m stazom preko Triglavske škrbine 2659m. Visinska razlika je oko 470m uspona, koju prelazimo za oko 2.00h. Zadržavanje na vrhu oko 45′ radi fotkanja, orijentacije i uživanja. Zbog velikih gužvi na stazi ka Malom Triglavu, vraćamo se istom stazom do Doma Planika, a potom preko Konjskog sedla, Vodnikovog doma i Konjšice do polazne tačke. Za spuštanje će nam trebati oko 5h, sa visinskom razlikom od 1520m spuštanja i oko 150m uspona. Usputne pauze za okrepljenje. Prevozimo se do Bleda. Zadržavanje na jezeru i Kavarni sa čuvenim kremšnitama od oko 1h. Polazak za Beograd oko 17.00h. Kasni ručak na BS Petrol kod Novog Mesta u restoranu Marche. Očekivano vreme dolaska u Beograd je oko 23.45h.

KOTIZACIJA: 115,00 eura. Pri prijavi uplatiti akontaciju od 65,00 eura, a ostatak najkasnije do 01.5.2020. godine. Podela troškova goriva, putarina, taksi, parkinga za vozila, kao i amortizacija istih. Troškova organizacije i vođenja na akciji. Korišćenje kompletne opreme Via ferrata. Šlem, Via ferrata set, penjački pojas, dopunski karabiner i rukavice. Troškovi noćenja u Domu. Ukoliko nam ne priznaju člansku karticu PSS moraćemo doplatiti po 15,00 eura. Svako za sebe obezbeđuje međunarodno osiguranje.

DOKUMENTA I OPREMA:  Važeća dokumenta. Pasoš, overena planinarska kartica, zdravstvena kartica. Potpisana Izjava o odricanju od odgovornosti PSS. Međunarodno zdravstveno osiguranje. Sva dokumenta upakovana u nepromočivu foliju/kesicu. Spisak neophodne opreme za akciju biće dostavljen učesnicima. Obavezne su duboke planinarske cipele sa vibram đonom.

HRANA: Iz ranca. Dobro isplanirati obroke prema ličnim potrebama i u skladu sa predstojećim aktivnostima. Postoji mogućnost ishrane u Domovima na pravcu kretanja. Ponesite obavezno 1,5l vode u rancu.

NAPOMENA: Radi se o drugarskoj i prijateljskoj akciji organizovanoj od strane Alfa Activ i vodiča Ib kategorije Duško Popović sa licencom UIAA MB 583. Na organizaciju i izvođenje akcije su primenjena opšta pravila za visokogorstvo uz pridržavanje propisanih odredbi različitih Pravilnika PSS i određenih Mera bezbednosti na planinarenju. Svaki učesnik ide na sopstvenu odgovornost i dužan je da potpiše Izjavu o rizicima i preuzimanju odgovornosti.

Vođenje na stazama: Duško Popović

Print Friendly, PDF & Email