SLOVENIJA/ VIA FERRATE 9.-11.10.2020. godine

SLOVENIJA/ VIA FERRATE 9.-11.10.2020. godine

Alfa Activ, na zahtev drugara i prijatelja, željnih novih intenzivnih Via ferrata doživljaja, organizuje akciju SLOVENIJA/ VIA FERRATE. Ova akcija osmišljena je tako da prvog dana popnemo dve staze Via ferrate u nizu, uz poštovanje principa postupnosti od lakšeg ka težem, a drugog dana takođe dve odvojene staze Via ferrate, od kojih je prva za zagrevanje na otvorenim stenama, a druga kanjonska Via ferrata uz obilje novih detalja i nekoliko tibetanskih mostića. Analitički segment je uvršten na kraju dana, kroz sveobuhvatnu analizu pojedinačnih postupaka- dobrih i loših poteza. Pouke i sugestije za staze koje nas očekuju narednog dana. Očekivani rezultat dvodnevnih Via ferrata aktivnosti jeste sticanje uvećanog stepena sigurnosti u vlastite postupke i samopouzdanja na stazama Via ferrata. Jedan od ciljeva je i usvajanje znanja i veština neophodnih za samostalno kretanje stazama Via ferrata. Broj učesnika je limitiran na 8.

Plan i program akcije:

09.10.2020. – Petak
Polazak prevozom u 22.00h sa ugla Sarajevske i Drinske (kod Mostarske petlje). Putovanje autoputem Beograd-Zagreb-Ljubljana. Prelazak srpsko-hrvatske granice. Usputne pauze po potrebi. Putovanje kroz Hrvatsku i Sloveniju. Ulazak u Sloveniju na graničnom prelazu Bregana. Pauza za toalet na prvoj benzinskoj pumpi. Potreban vam je sitan novac – kovanica od 0,50 euro/centi. Na benzinskoj pumpi postoji mini pekara sa svežim pecivima. Nastavak putovanja kroz Sloveniju preko Ljubljane i Postojne do Vipave.

10.10.2020. – Subota/ Via Ferrate Furlanova i Otmarjeva pot
Po dolasku do Campa Tura, a nakon pauze za okrepljenje pripremamo se za kretanje na Via Ferrate Furlanova i Otmarjeva pot. Nakon kontrole podešenosti kompletnosti opreme sledi podela u Via ferrata penjačke grupe. Određujem mesto svakog penjača u grupi. Za pristup do polazne tačke na ferrati potrebno je dvadesetak minuta markiranom planinskom stazom. Kretanje na stazi Via Ferrata se odvija tempom i sa pauzama koje ću odrediti na licu mesta. Više detalja o stazi pogledajte na linkovima.

Nakon silaska do prevoza sledi pauza za okrepljenje i sređivanje opreme u Campu Tura, a potom se prevozimo do Mojstrane. Smeštaj u hostelu “Lukna”. Snabdevanje u Mercatoru u centru. Večera u pizzeriji “Kot”. Druženje uz dnevnu analizu i upoznavanje sa sutrašnjim aktivnostima.
Noćni odmor od 22.00h do 07.00h.

11.10.2020. – Nedelja/ Via Ferrate Mojstrana
Do 09.00h, lična higijena, kafa, doručak, lični jutarnji trening.
9.00-12.00h – Kod info table za ferratu sledi podela po grupama. Jedna grupa penje “B” – srednje tešku, plavu ferratu Aljaževu, dok druga grupa penje “C” tešku sa “D” – veoma teškim elementima, crvenu ferratu Pot mojstranških veverica.
Kratak brifing uz isticanje mera bezbednosti i pravila kretanja na stazama Via Ferrata. Pokazivanje na zemljištu. Penjanje po utvrđenom redosledu. Fotkanje na ferrati. Upis u knjigu po dolasku na vrh. Fotkanje na vrhu. Spuštanje šumskom stazom do Mojstrane. Presvlačenje, kontrola i pakovanje lične opreme u prevoz.

Via ferrata Hvadnik
Prevozimo se do parkinga u mestu Gozd Martuljek. Nakon pripreme krećemo peške do info table za Feratu Hvadnik. Brifing uz upoznavanje sa stazom i postupcima na Via Ferrati. Kontrola podešenosti opreme. Kretanje na Via Ferrati. Na zahtevnim deonicama dati adekvatne instrukcije. Na mostićima prvo demonstrirati tehniku pravilnog kretanja a zatim provesti grupu. Na atrakcijama se zadržati duže radi fotografisanja. Napraviti grupne fotke na vrhu ferrate. Proveriti stanje Via Ferrata opreme. Razgledanje i orijentacija.
https://www.kranjska-gora.si/en/activities/adrenaline/via-ferrata-hvadnik
Spuštamo do slapa Jeram’n. Razgledanje početnog dela nove Via ferrate kategorizovana kao D- veoma teška ferrata.

Prevoz do Kranjske gore. Pauza za kafu I kupovinu potrepština u Mercatoru. Poseta radnje Intersport. Prevoz do jezera Jasna. Povratak do Mojstrane. Ručak u pizzeriji “KOT”. Polazak za Beograd oko 16.00h.

KOTIZACIJA : 125,00 eura
Troškovi obuhvataju :
-organizacioni troškovi pripreme i izviđanja staza, ugovaranja smeštaja, prevoza i realizacije akcije, troškove vozača i ishrane.
– stručno vođenje od strane licenciranog vodiča za Via ferrate,
– 1 noćenje u hostelu “Lukna”u Mojstrani,
– prevoz, putarine,parking,
– rentiranje Via ferrata kompleta za dva dana.
Nije obuhvaćeno:
– međunarodno zdravstveno osiguranje,
– ishrana i drugi lični troškovi za vreme akcije.

OPREMA: Spisak neophodne lične planinarske i tehničke opreme će biti dostavljen učesnicima akcije.
Važeća lična dokumenta (pasoš,zdravstvena i overena planinarska kartica).

HRANA: Iz ranca. Mogućnost ishrane po dogovoru u smeštaju. Obavezno poneti minimum 1,5l vode u rancu, čokoladice, manji sendvič. Preporučuje se korišćenje 1 kesice magnezijum direkt u prahu pre započinjanja aktivnosti.

NAPOMENA: Vođa akcije zadržava pravo da u slučaju nepredviđenih okolnosti ili više sile izmeni plan akcije. Plan realizacije je okviran i u zavisnosti je od vremenskih uslova na zemljištu u vreme izvođenja. Svako ko učestvuje na akciji ima obavezu da pročita i potpiše izjavu o svom učešću.
Svaki učesnik ide na sopstvenu odgovornost u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije.

Organizacija i vođenje na akciji:
Duško Popović, Alfa Activ, Beograd
Licencirani vodič Via Ferrata 493
Planinski vodič Ib kategorije UIAA MB 583
Sportski vodič i operativni trener planinarstva
Tel./mob: +381 60 684 51 71
e-mail:dusko.popovic060@gmail.com

Print Friendly, PDF & Email