SRBIJA/ HIKING DELI JOVAN, RAJAČKE PIMNICE I VRATNA 10.-12.7.2020.godine

SRBIJA/ HIKING DELI JOVAN, RAJAČKE PIMNICE I VRATNA 10.-12.7.2020.godine

Alfa Activ organizuje privatnu drugarsku rekreativnu planinarsku akciju HIKING – DELI JOVAN , RAJAČKE PIMNICE I VRATNA. Akcija je nedobitnog karaktera i podrazumeva međusobnu podelu troškova. Grupa je limitirana na 9 učesnika.

A) DELI JOVAN
Deli Jovan je planina u jugoistočnoj Srbiji koja se pruža u pravcu sever-jug. Venac planine Deli Jovan je uzan i njeni vrhovi su zaobljeni i daju utisak upletenih venaca. Granice planine Deli Jovan se pružaju od Plavne na severu do Tilve na jugu. Prema istoku planina Deli Jovan ide duž linije Sikola-Popovica-Plavna, a na zapadu od velikog Golog Krša /1037/ metara / do Crnog vrha /1136 metara, što je najviši vrh planine Deli Jovan.
U podnožju Deli Jovana, na nadmorskoj visini od 480 metara, nalaze se Stevanske livade – tu je i polazna tačka HIKINGA- , po prirodnim i klimatskim uslovima u ravni najpoznatijih vazdušnih banja u Srbiji.
Ljubiteljima prirode i zdravog načina života nudi se prelepa planinarska staza na planini Deli Jovan koja vode do vrha na visini od 1.137 metara, gde je lociran i repetitor RTS. Staza vijuga živopisnim terenima šumovitog Deli Jovana i omogućava šetačima prekrasan pogled na negotinsku niziju sa jedne i borsku kotlinu sa druge strane.
Posebnu atrakciju predstavlja ograđeno lovište sa jelenima lopatarima i drugom atraktivnom divljači kraj čije ograde najvećim delom staza i vodi. 67 vrsta leptira je pronađeno na planini Deli Jovan . Med je posebnog ukusa i vrhunskog kvaliteta kakav nismo nikada probali i koji izuzetno volimo. A to je zbog toga što na planini Deli Jovan nema značajnih poljoprivrednih aktivnosti, niti intezivnog đubrenja zemljišta , što omogućava izvanredne uslove za aktivnosti ljubitelja očuvane prirode i daje viskokokvalitetan med.
Deli Jovan je planina skoro u potpunosti obrasla stoletnom bukovom i hrastovom šumom, uz nešto malo četinara na krajnjem severu i jugu. Starošću svojih stabala , stabla na Deli Jovanu podsećaju na neke drevne šume iz bajke ili romana epske fantastike .

B) VRATNJANSKE KAPIJE – KANJON VRATNE
Vratna je reka u istočnoj Srbiji, a naziv je dobila po istoimenom selu, nalazi se nedaleko od Brze Palanke i desna je pritoka Dunava. Vratna je najpoznatija po svoja tri prirodna kamena mosta , tkz. prerastima, koja podsećaju na vrata , po čemu je reka i dobila ime. Izvire na Velikom Grebenu i ima dužinu toka od 26 km. Tokom letnjeg dela godine nema stalan tok već na nekoliko mesta ponire i ponovo izbija na površinu.
Prve dve kapije su lako dostupne. Stići ćete do njih nakon desetak minuta pešačenja od manastira Vratna. Treća kapija je avantura za sebe jer podrazumeva hodanje 3km dugom obeleženom stazom kroz bujnu vegetaciju uz samu reku. Samo avanturistima sa oštrim vidom neće promaći pećina spremna da je posetite i istražite. A na putu nazad možete da se popnete na vrh druge kapije i da uživate u pogledu koji vam se odatle pruža.
Putujući nizvodno stižete do prvog svoda koji se zove Mala prerast i nalazi se samo 200 m od manastira Vratna. Ova prerast je sve samo ne mala. Visoka je 34 m, dugačka 30 m i široka 15 m. Potom sledi Velika prerast visine 45 m, dužine 23 m i širine 30 m. Poslednja i najlepša je Suva prerast koja je visoka 34 m, dugačka 15m i visoka 10 m. Način na koji su Vratnjanske prerasti formirane nije precizno utvrdjen. Čuveni srpski geograf Jovan Cvijić je proučavao ovaj fenomen i došao do zaključka da su prerasti nekada bile deo ogromne pećine koju je oblikovala podzemna reka. Delovi tavanice su se vremenom urušili, a njeni ostaci su formirali tri prekrasna kamena svoda.
Blizu poslednje kapije pronaći ćete tri pećine. Iako ih speleolozi nisu detaljno proučili, kažu da je ona najbliža Suvoj prerasti čak 400 m dugačka; sledeća krije u svojoj unutrašnjosti jedno malo jezero; a najudaljenija predstavlja dom za složeni sistem tunela i prolaza.

Plan I program akcije :

10.07.2020. godine / Petak – 17.00h Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske. Usputna pauza samo po potrebi. Pauza u Donjem Milanovcu u restoranu ,,POREČ,,
21:00 -21:30 – Dolazak u Negotin. Razmeštaj u hotelu po sobama. Sobe su jednokrevetne, dvokrevetne, trokrevetne i četvorokrevetne. Sobe su čiste sa čistom posteljinom, peškirima, toalet papirom, sapunom.

11.07.2020. godine / Subota – 06.30h. Ustajanje, doručak i priprema za pešačku turu.
07:30 – Prevoz do početne tačke za pešačku turu.
08:00 – Dolazak u Stevanske livade gde nam je i polazna tačka za pešačku turu. Tu se možemo snabdeti i vodom – to je i preporuka ! Uz put obilazimo i zološki vrt u selu Sikole – tkz. drveni zološki vrt. Cena ulaznice nije uračunata u kotizaciju.
Staza srednje tezine. Visinska razlika 661 m pri usponu, i isto pri spustu. Uspon ide grebenom koji vodi do vrha Deli Jovana a potom do repetitora. Po izlasku na greben ide se uz ogradu lovista do repetitora. Od repetitora se silazi putem do Stevanskih livada.Duzina staze oko 17 km.
16:00 – Završetek pešačke ture i polazak za Rajačke pimnice.
16:30 – Dolazak u Rajačke pimnice, gde će nas domaćin dočekati na tradicionalan način. Domaćin će nas detaljno informisati o Rajačkim pimnicama i o svemu ostalom interesantno za Negotinsku krajinu, kao i o proizvodnji čuvenih Krajinskih vina.
20:00 – 20:30 – Polazak za Negotin, gde se održava nadaleko čuveni Negotinski vašar- Petrovdan.
NAPOMENA: Preporučujem da probate u restoranu ,,HAJDUK VELJKOV RAJ,, – AMBASADOR PALAČINKE.

12.07.2020. godine / Nedelja – 06:30h. Ustajanje, doručak i vršimo pripreme za pešačku turu po kanjonu Vratne. Lične stvari pakujemo u prevoz.
07:30 – Polazak do kanjona Vratne.
08:20 – stižemo u selo Vratna posle kog se nalazi istoimeni manastir iz 14 veka, kao i čuvene Vratanjske kapije ili kamene preprasti (prirodni mostovi).
Jedan za drugim duž reke Vratne nanizana su tri kamena mosta nad istim rečnim tokom, na samo 3 km i predstavljaju jedinstvenu pojavu u svetu. Prerasti su relativno retka i uvek atraktivna pojava, a njihovo postojanje na reci Vratni, je fenomen gde se na malom prostoru mogu pratiti vrlo različite pojave i oblici reljefa, ali i druge prirodne vrednosti, pre svega retke biljne i životinjske vrste, koje su u ovako specifičnim staništima našle uslove za opstanak.
Treći most je najudaljeniji, ali u njegovoj blizini otkrivene su tri do sada neistražene pećine, a reč je o „pravim draguljima prirode“, dok detaljna istraživanja ovih pećina tek predstoje. U rezervatu Vratne nalaze se i retka stada muflona i krda jelena lopatara.
Ukupna dužina staze je oko 15 kilometara i 350 metara visinske razlike.
NAPOMENA: Našu rutu po kanjonu Vratne prilagođavaćemo vremenu i vremenskim prilikama.
14:00 Završetak pešačke rute i polazak u Donji Milanovac.
15:15 Obilazak Donjeg Milanovca i ko želi da ruča, može ručati u restoranu Poreč – koji je na dobrom glasu. Ručak nije obuhvaćen kotizacijom.
17:00 Povratak za Beograd istim putem.
Ukoliko budemo imali vremena obićemo uz put Kapetan Mišin breg – etno-eko kompleks, koji je ispred Donjeg Milanovca.

KOTIZACIJA: 9.600,00 dinara. Kotizacija obuhvata troškove prevoza, dnevnice i troškove vozača. Organizacione troškove. Troškove dva noćenja u hotelu sa doručkom. Ručak u Rajačkim pimnicama, po povratku sa Deli Jovana. Ručak obuhvata: degustaciju 5 vina, hladno predjelo, toplo predjelo (sarmica od vinovog lista), krajinska mućkalica i prasetina na ražnju.
Ko želi da kupi vino cene su od 500 do 800 din/0,7 lit. Vino iz berbe 2017 god.
Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 3.000 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac ne može biti vraćen.
Ko želi da uplati u pošti ili banci, neka mi pošalje svoj mejl, kako bi poslao instrukcije za plaćanje.
NAPOMENA: Prilikom uplate akontacije pustite poruku na mobilni ili na mejl sa vašim podacima.

OPREMA I DOKUMENTA: Duboke ili plitke planinarske cipele sa vibram đonom – OBAVEZNE. !
Obući se adekvatno vremenskim uslovima. U rancu za jednodnevno planinarenje treba spakovati adekvatnu presvlaku, hrana, voda minimum 1,5l, zaštitu od sunca i padavina, i drugo prema ličnim navikama. Planinarski štapovi.
Zdravstvena kartica. Lična karta.

HRANA: Prema ličnim potrebama poneti sendviče, sušeno voće, banane, snikers/baunti, neki slani i slatki bar za korišćenje pri usponu i silasku. Obavezno poneti minimum 1,5l vode. Preporučujem upotrebu 1 kesice Magnezijum Direkt 300 neposredno pre odpočinjanja uspona.

Vođa akcije:
Zoran Đukić
Mob: 061/633 9 551
Mail: zoran.a.dj@hotmail.com

Napomene: Rok za prijavu 03.07. 2020. godine.
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.
SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST.

Print Friendly, PDF & Email