VIA FERRATE BOSNA 15.-17.4.2022. godine

VIA FERRATE BOSNA 15.-17.4.2022. godine

 

Udruženje Alfa Aktiv, za svoje registrovane članove, organizuje novu, savremenu rekreativnu Via ferrata akciju. Alfa Aktiv vas bezbedno, stručno i odgovorno vodi na klasične Via ferrate. Na Via ferratu “Ilirski put” , koja je otvorena u junu 2021.godine. Via ferratu “Vulin potok” i na biser, klasičnu Via ferratu   “Sokolov put” na Crvenim stijenama na Romaniji. Akcija je predviđena za učesnike sa iskustvom u kretanju stazama Via ferrata. Limit je 8 učesnika. Aktivnosti su organizovane tako da su bezbednost i zadovoljstvo učesnika dva primarna cilja.

15.4.2022. godine – Petak

Polazak iz Beograda je u 15.00h sa parkinga na uglu Drinske i Sarajevske ulice, neposredno do Mostarske petlje. Preporuka za one koji dolaze sopstvenim vozilom je da ostave auto na parkingu ispod Gazele, jer je bezbedan i ne naplaćuje se. Pakujemo lične stvari u kombi. Putovanje je pravcem Beograd – autoputem do Rume – Šabac – Loznica – Granični prelaz Mali Zvornik – Zvornik – Vlasenica – Pale.

Smeštamo se u hotelu “Tihe noći”. Podela Via ferrata opreme. Kratak dogovor za sutrašnji dan. Noćni odmor.

16.4.2022. godine – Subota

Ustajanje, lična higijena i doručak do 07.15h.

07.15 – 07.30h – Pakovanje lične opreme u prevoz.

07.30 – 10.00h – Prevoz do Mostara/ parkinga i polazne tačke za Via ferratu “Ilirski put”.

Priprema, podešavanje i kontrola lične opreme za bezbedno kretanje VF. Formiraju se dve grupe od 4 člana sa vodičem. Kroz kratko izlaganje o predstojećoj Via ferrati i njenim karakteristikama, ukazujem svim učesnicima na pravila kretanja i naglašavam obavezu pridržavanja svih mera bezbednosti. Via ferrata “ Ilirski put” “  je kategorisana kao “B”- Srednje  teška Via ferrata. Prelazi se za oko 3,00h. Oko 400m visinske razlike. Pristup Via ferrati je šumskom markiranom stazom i traje oko 15’ dok je za povratak potrebno oko 30’. Radi se o Via ferrati koja je projektovana i izgrađena u kanjonu bujičnog potoka. Ima  odlike klasične kanjonske Via ferrate. Pored sigurnosne sajle, obiluje veštačkim hvatištima i gazištima u vidu klinova i prečki raznih oblika. U permanentnom je usponu sa nekoliko izraženih vertikala, ali bez previsnih delova. Ima i veoma atraktivne horizontalne kraće deonice.  Atraktivnost ove Via ferrate se ogleda u kristalno čistim jezercima. Sa ove VF su najlepši vidici na Mostar, Bjelopolsku i Blagajsku  kotlinu, i planinu Velež.Ova Via ferrata služi za sticanje iskustva u kretanju ovom vrstom VF staza i kao priprema za VF staze kategorije “C” – Teška VF.

Kada smo već u Mostarskom region, treba da iskoristimo priliko za još jednu atraktivnu VF, koja je udaljena od prethodne samo 30’.

Planiramo da u 14.30h krenemo na VF “Vulin potok” kod Blagaja. I ovo je kanjonska VF. Kategorisana je kao “B” – Srednje teška VF. Prelazi se za oko 3h uz 370m visinske razlike. Pristup je za oko 15’, a povratak oko 30’. VF je u stalnom usponu sa izraženim vertikalama 3 – 30m. Nema previsnih delova. Nakon penjanja VF se spuštamo do srednjovekovnog grada – tvrđave Herceg Stjepana Kosače, koji je izuzetno očuvan i na vrlo atraktivnoj poziciji. Zadržavamo se radi atraktivnog zalaska sunca. Planiramo večeru, u jednom od restorana,na vrlo atraktivnom vrelu Bune, nadaleko čuvenom po ukusnim pastrmkama.

Na ove dve Via ferrate vodič će nam biti članica Alfa Aktiv, Amna Strujić iz Sarajeva, koja je već nekoliko puta prolazila obe VF staze.

Do 23.00h planiramo povratak u naš smeštaj.

17.4.2022. godine – Nedelja

07.00 – 07.45h – Doručak.

07.45 – 08.00h – Pakovanje lične opreme. Napuštanje smeštaja.

Nakon doručka se prevozimo do Planinarskog Doma kod Crvenih Stijena. Priprema, postavljanje, podešavanje i kontrola opreme za kretanje stazom Via ferrata “Sokolov put”. Za oko 30’  pešačenja, umerenim tempom, planinskom markiranom stazom, stižemo do početka Via ferrate “Sokolov put”. Ova Via ferrata kategorisana je kao “B/C”- Srednje teška sa teškim sekvencama. Na dužini od 350m prelazimo 160m visinske razlike. Po karakteristikama ova staza spada u savremene klasične Via ferrate. Kombinacija vertikalnih, kosih i horizontalnih deonica, opremljena sigurnosnom sajlom, različitim metalnim hvatištima i gazištima, kao i sa jednim “V” Tibetanskim mostićem i jednim klasičnim horizontalnim Himalajskim mostićem. Penjemo u formaciji kolone u dve grupe “Alfa” i “Beta”  na čelu sa vodičem i 3 – 4 člana grupe. Na težim delovima vodiči demonstriraju tehniku penjanja, a zatim članovi prolaze na bezbedan način uz stalnu kontrolu od strane vodiča grupe. Na mestima predviđenim za fotkanje i odmor grupe se sakupljaju uz potpuno pridržavanje mera bezbednosti. Završetkom penjanja predviđena je pauza do pola sata na vrhu Crvenih stijena 1423m. Geografska i topografska orjentacija, fotkanje, okrepljenje. Povratak sa Via ferrate je atraktivnom, markiranom planinskom stazom i traje oko 40’. Dolaskom do prevoza se raspremamo, presvlačimo i odlažemo opremu u prevoz. Sledi dodela zahvalnica i poklona uz druženje u Domu  Planinarskog društva “Glasinac” Sokolac.

Oko 15.00h planiramo polazak za Beograd. Usputno zadržavanje  u restoranu Pogled radi pauze za ručak.

Očekivani dolazak u Beograd je do 23.00h.

ODEVANJE I OPREMA :

Za ovu rekreativnu Via ferrata akciju preporučeno je sledeće. Oblačenje treba biti u slojevima koji poseduju karakteristiku odvodnje vlage i znoja sa tela ka spoljnim slojevima. Preporuka, donji deo tanje planinarske pantalone a gornji deo aktivni veš dugih rukava  i goretex planinarska jakna ( u zavisnosti od spoljne temperature). Na nogama kvalitetne vunene čarape i adekvatne duboke Via ferrata patike sa Vibram đonom i goretex membranom. U malom planinarskom rancu za Via ferrate neophodno je poneti vodu minimum 1,5l, neki energetski napitak do 0,5l. Manji sendvič, slane i slatke grickalice. Najmanje jednu majicu za presvlaku. Rezervne čarape. Zaštita od kiše i sunca.  Bandana. Naočare. Gumice za kosu. Tanje rukavice. Tanja kapa. Lična apoteka. Novac. Dokumenta ( lična karta, članska kartica, zdravstvena kartica). Čeona lampa. Rezervne pertle.

Tehnička Via ferrata oprema, u važećem standardu EN 958:2017, je obezbeđena od strane organizatora i sadrži: Via ferrata pojas, šlem, Via ferrata set, dopunski karabiner i Via ferrata rukavice.

Peškire imamo u smeštaju. Poneti papuče. Preporuka je da se spakuje oprema u ranac i torbu mekih stranica.

Akcija se finansira sredstvima Alfa Aktiv.

NAPOMENA : Obavezno pridržavanje mera bezbednosti propisanih od strane Alfa Aktiv. Svako učestvuje na vlastitu odgovornost. Obaveza podpisivanja Izjave o odricanju od odgovornosti.

ORGANIZACIJA : Alfa Aktiv – Beograd

Vođenje na terenu:

Duško Popović, Alfa Aktiv, Beograd

Licencirani vodič Via Ferrata 493

Planinarski vodič Ib kategorije UIAA MB 583

 

Amna Strujić, Alfa Aktiv, Beograd

Print Friendly, PDF & Email