VIA FERRATE „PET U POLA S’ LUKOM“ 4.-6.12.2020. godine

VIA FERRATE „PET U POLA S’ LUKOM“ 4.-6.12.2020. godine

Udruženje Alfa Aktiv, za svoje članove, organizuje savremenu rekreativnu Via ferrata akciju bogatog sadržaja. Planiramo da popnemo tri različite Via ferrata kategorisane težinski od „A“/”B”-Laka, sa srednje teškim delovima, „B“/”C” – Srednje teška sa teškim delovima i „C“ – Teška.
4.12.2020. godine – Petak
Polazak iz Beograda u 07.00h. Dolaskom u Sarajevo smeštamo se u odabranom objektu. Priprema, podela Via ferrata kompleta i prevoženje do pogodne polazne tačke za Via ferratu Bijele stijene na Trebeviću. Penjanje Via ferrate i povratak u smeštaj. Ova Via ferrata je kategorisana kao “A/B”- Laka sa delovima srednje težine. Atraktivna je zbog izuzetnog panoramskog doživljaja grada Sarajeva. Obilazak Baščaršije. Poseta čuvene ćevabdžinice “Željo”. https://www.tripadvisor.rs/Restaurant_Review-g294450-d817512-Reviews-Cevabdzinica_Zeljo-Sarajevo_Sarajevo_Canton_Federation_of_Bosnia_and_Herzegovina.html
Minimum porudžba 1 x 5 u pola s’ lukom je “A” kategorija – Laka. Porudžba 1 x 10 u pola s’ lukom je “B” kategorija- Srednje teška i 1×15 u pola s’ lukom je “C” kategorija-Teška večera. Preporuka je “A” i/ili “B” večera. Nakon ćevapa šetnja i poseta jednoj od najboljih poslastičarnica na Baščaršiji. Noćni odmor.
5.12.2020. godine – Subota
Nakon doručka se prevozimo do podnožja Crvenih stijena. Priprema, postavljanje, podešavanje i kontrola opreme za kretanje stazom Via ferrata “Sokolov put”. Za oko pola sata laganog pešačenja planinskom markiranom stazom, stižemo do početka Via ferrate “Sokolov put”. Ovo je nova Via ferrata kategorisana kao “B/C”- Srednje teška sa teškim deonicama. Zvanično je otvorena u nedelju 22.11.2020. godine. Prelazi se za oko 2 sata. Na dužini od 350m prelazimo 160m visinske razlike. Po karakteristikama ova staza spade u savremene klasične Via ferrate. Kombinacija vertikalnih, kosih i horizontalnih deonica, opremljena sigurnosnom sajlom, različitim metalnim hvatištima i gazištima, kao i sa jednim “V” Tibetanskim mostićem i jednim klasičnim metalnim horizontalnim mostićem sa metalnim prečkama. Penjemo u formaciji kolone u tri grupe “Alfa”, “Beta” i “Gama” na čelu sa vodičem i 3-4 člana grupe. Na težim delovima vodiči demonstriraju tehniku penjanja, a zatim članovi prolaze na bezbedan način uz stalnu kontrolu od strane vodiča grupe. Na mestima predviđenim za fotkanje i odmor grupe se sakupljaju uz potpuno pridržavanje mera bezbednosti. Završetkom penjanja predviđena je pauza do pola sata na vrhu Crvenih stijena 1231m. Geografska i topografska orjentacija, fotkanje, okrepljenje. Povratak sa Via ferrate je atraktivnom, markiranom planinskom stazom i traje oko sat vremena. Dolaskom do prevoza se raspremamo, presvlačimo i krećemo ka Sarajevu. Za popodne i veče je predviđeno obilazak kulturno- istorijskih znamenitosti i poseta Baščaršiji. Povratak u smeštaj, druženje i noćni odmor.
6.12.2020. godine – Nedelja
Rano ustajanje. Polazak ka Sarajevu i Pazariću. Odlučili smo se za penjanje malo poznate Via ferrate Ormanj kod s.Pazarić koje je od Sarajeva udaljeno 30-ak kilometara. Pristup Via ferrati Ormanj od Planinarskog Doma Ormanj je markiranom planinarskom stazom koja se prelazi za oko pola sata umerenog hoda. Dolaskom do stena se opremamo tehničkom opremom. Sledi partnerska provera i kretanje na Via ferrati. Kretanje je kao i u prethodna dva dana, u formaciji kolone. Via ferrata Ormanj se odlikuje strmom vertikalom od oko 80 m. Opremljena je sigurnosnom sajlom i brojnim veštačkim hvatištima i gazištima. Zbog vertikalnosti je kategorisana kao “C”-Teška Via ferrata. Grupa je prolazi za oko 1h. Povratak sa Via ferrate je takođe markiranom planinarskom stazom u vremenu od oko pola sata.
ODEVANJE I OPREMA :
Za ovu rekreativnu Via ferrata akciju preporučeno je sledeće. Oblačenje treba biti u slojevima koji poseduju karakteristiku odvodnje vlage i znoja sa tela ka spoljnim slojevima. Preporuka, donji deo dugi aktivni veš i tanje planinarske pantalone a gornji deo aktivni veš dugih rukava, tanji polar i goretex planinarska jakna. Na nogama kvalitetne vunene čarape i adekvatna duboka Via ferrata cipela-patika sa Vibram đonom i goretex membranom. U malom planinarskom rancu za Via ferrate neophodno je poneti vodu minimum 1,5l, neki energetski napitak do 0,5l. Manji sendvič, slane i slatke grickalice. Najmanje jednu majicu za presvlaku. Rezervne čarape. Zaštita od kiše i sunca. Znojnice. Bandana. Naočare. Gumice za kosu. Tanje rukavice. Tanja kapa.Lična apoteka. Novac. Dokumenta ( lična karta, članska kartica, zdravstvena kartica). Čeona lampa. Rezervne pertle. Kamašne. Planinarski štapovi.
Tehnička Via ferrata oprema, u važećim standardima, je obezbeđena od strane organizatora i sadrži: Via ferrata pojas, šlem, Via ferrata set, dopunski karabiner i zaštitne rukavice.
ISHRANA :
U sopstvenoj organizaciji. U petak i subotu predviđen je obilazak Baščaršije. Obezbeđen je doručak u smeštaju za dva dana. U rancu je neophodno raspolaganje sa nekoliko sendviča i slanih i slatkih grickalica.
NAPOMENA : Obavezno pridržavanje mera bezbednosti na planinarskoj turi i mera Vlade RS. Učesnici na akciji učestvuju na sopstvenu odgovornost, kao i uz pridržavanje mera propisanih Pravilnikom o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije:
http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf.
Napominjem da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja.
Ova rekreativna akcija se finansira sredstvima članarine Udruženja “Alfa Aktiv”.

ORGANIZACIJA I VOĐENJE
Duško Popović, Alfa Aktiv, Beograd
Licencirani vodič Via Ferrata 493
Planinski vodič Ib kategorije UIAA MB 583
Sportski vodič i operativni trener planinarstva
“C”- Dozvola za rad trenera PSS Br.190042
Tel./mob: +381 60 684 51 71
e-mail:dusko.popovic060@gmail.com
www.alfaactiv.com

Print Friendly, PDF & Email