VIDOVDANSKI USPON NA KABLAR 28.6.2020. godine

VIDOVDANSKI USPON NA KABLAR 28.6.2020. godine

Alfa Activ organizuje privatnu drugarsku akciju na Kablaru – 885 m.
Akcija je nedobitnog karaktera i podrazumeva međusobnu podelu troškova. Grupa je limitirana na 9 učesnik.

Ovčar Banja se nalazi u jednoj od najživopisnijih i najromantičnijih klisura u Srbiji. Smeštena je između planina Ovčar (986m) i Kablar (885m), a vode Zapadne Morave tokom stotina hiljada godina iskopale su strme obale izuzetne lepote. U novije doba, izgrađena su i dva veštačka jezera: Ovčar i Međuvršje. U središnjem delu tog prirodnog ambijenta, u morfotektonskom proširenju na samom ušću banjskog potoka u Zapadnu Moravu, smeštena je Ovčar Banja.

Putopisci 19. veka opisivali su ovaj predeo kao “pukotinu između stena” kroz koju se provlači reka. Kroz nekada potpuno neprohodnu klisuru, danas se provlači magistralni put, povezujući deset manastira: Vavedenje, Preobraženje, Vaznesenje, Sretenje, Sv.Trojica, Jovanje, Uspenje, Nikolje, Blagoveštenje i Ilinje.
U dvorištu manastira Nikolje nalazi se i konak Miloša Obrenovića koji je on lično poklonio manastiru Nikolje u vreme njegove prve vlade. Inače, Miloš Obrenović je bio posebno vezan za ovaj manastir, jer je tu krio svoju porodicu 1813. godine, kada je propao Prvi srpski ustanak.

Ovčarsko-kablarska klisura, duga 20km, na putu koji vodi od Čačka prema Užicu, prepoznatljiva je po strmim, krševitim obroncima planina, meandrama Zapadne Morave i brojnim manastirima velike lepote, nazvanim Nova ili Mala srpska Sveta Gora. Iako se ne zna tačno ni ko su osnivači ovčarsko-kablarskih manastira, niti kada su oni tačno podignuti, sigurno je da je prirodno okruženje klisure poslužilo kao nadahnuće monaškim zajednicama da se smeste u ovim prelepim, ali slabo pristupačnim predelima, najverovatnije već nakon Maričke bitke 1371. godine.

U riznici se čuva i najznačajnija rukopisna knjiga u srpskoj kulturi nastala početkom 17. veka – Karansko jevanđelje.
Isposnica Savine vode nalazi se u nepristupačnoj pećini na strmim obroncima Kablara iznad Ovčarsko Kablarske klisure u neposrednoj blizini Ovčar Banje.

Polazak:
Polazak 28. 06 (nedelja) 2020. godine u 06.30 časova sa ugla Sarajevske i Drinske ulice. Maršruta putovanja: Beograd – Ljig – Preljina – Čačak – Ovčar Banja.

Cena:
Kotizacija je 1950 dinara. Prilikom prijavljivanja uplaćuje se akontacija od 900 dinara. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac ne može biti vraćen.

Ko želi da uplati u pošti ili banci, neka pošalje svoj mejl, kako bi poslao instrukcije za plaćanje.

NAPOMENA: Prilikom uplate akontacije pustite poruku na mobilni ili na mejl sa vašim podacima.

OPREMA I DOKUMENTA:
Polu duboke ili plitke planinarske cipele sa vibram đonom – OBAVEZNE. !
Obući se adekvatno vremenskim uslovima.
U rancu za jednodnevno planinarenje treba spakovati adekvatnu presvlaku, hrana, voda minimum 1,5l, zaštitu od sunca i padavina, i drugo prema ličnim navikama. Planinarski štapovi.
Zdravstvena kartica. Lična karta.
HRANA: Iz ranca. Prema ličnim potrebama poneti sendviče, sušeno voće, banane, snikers/baunti, neki slani i slatki bar za korišćenje pri usponu i silasku. Obavezno poneti minimum 1,5l vode. Preporučujem upotrebu 1 kesice Magnezijum Direkt 300 neposredno pre odpočinjanja uspona
Plan akcije :
06:30 – Polazak sa ugla ulica Sarajevske i Drinske. Usputna pauza samo po potrebi.
09:15 – Dolazak u Ovčar Banju. Pauza od 15 minuta, i priprema za pešačenje.
09:30 – Polazak na pešačku turu.
13:00 – Izlazak na vrh Kablara (885m). Pauza od 30 minuta.
13:30 – Povratak prema Ovčar Banji.
16:30 – Dolazak do Manastira Nikolje. Pauza od 20 minuta.
17:00 – Završetak pešačenja u Ovčar Banji.
18:00 – Polazak za Beograd.
21:00 – Očekivano vreme dolaska u Beograd.

Dužina staze je 13km sa ukupnim usponom/spustom od 800 m. Staza spada u red srednje teških i primerena je svim kategorijama planinara.
Oni koji ne žele da planinare mogu samostalno da šetaju po Ovčar Banji i obilaze manastire, ili da se kupaju u termalnim bazenima banje (oko 38 stepeni).

U Ovčar Banji postoji par restorana u kojima može da se jede nakon završetka akcije. Ili na ulazu u Čačak, gde postoji odlična pečenjara.

Povratak:
Istog dana u 18 časova maršrutom: Ovčar Banja – Preljina – Ljig – Beograd. Dolazak u Beograd se očekuje oko 21 čas.

Rok za prijavu:
Do 22. 06 2020. godine.

Vođa akcije:
Zoran Đukić

Mob: 061/633 9 551

Mejl: zoran.a.dj@hotmail.com

​Napomene:
Vođa akcije zadržava pravo na izmenu plana akcije, ako to konkretna situacija nalaže.

SVAKI PLANINAR UČESTVUJE NA AKCIJI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, PRIHVATA I POTPISUJE IZJAVU O RIZICIMA I PREUZIMANJU ODGOVORNOSTI

Print Friendly, PDF & Email