VRŠAČKE PLANINE/ GUDURIČKI VRH 641m

VRŠAČKE PLANINE/ GUDURIČKI VRH 641m

 

3.4.2021. godine – subota

 Alfa Aktiv vas vodi na drugarsku rekreativnu planinarsku akciju na najviši vrh Vojvodine. Idemo na Gudurički vrh 641m na Vršačkim planinama.

Na ovu akciju su dobrodošli svi članovi Udruženja Alfa Aktiv, kao i simpatizeri koji žele da postanu naši članovi. Radi učešća je neophodno dobro zdravstveno stanje kao i standardna psihofizička kondicija. Nakon akcije Divčibare u proleće, ovo je akcija za “zagrevanje” za naredno planinarenje radi unapređenja lične fizičke pripreme za više vrhove. Simbolika je u vrhu regiona. Ograničen broj učesnika na 9.

Program aktivnosti:

Polazak je u 07.00h sa parking na uglu Drinske i Sarajevske ulice kod Mostarske petlje.

Prevozimo se od Beograda, magistralnim putem preko Pančeva do Vršca. Pauzu pravimo na BS NIS na ulazu u Vršac. Naše odredište je parking kod Manastira Središte.

Oko 09.00h polazimo na uspon. Staza je označena. Radi se o šumskoj stazi sa dobro utabanom zemljanom podlogom. U završnom delu uspona na Gudurički vrh staza je nešto strmija pa su planinarski štapovi dobro došli.

Sa Guduričkog vrha 641m-najviši vrh Vojvodine, pružaju se vidici na Vršačke planine sa vrhovima Lisičija glava 590m, Đakov vrh 449m i Vršačka kula 399m.  Zadržavanje na vrhu radi fotkanja, razgledanja, užine i okrepljenja oko pola sata.

Spuštamo se stazom broj 2 do raskrsnice puteva, a potom penjemo do Lisičije glave 590m, gde se takođe zadržavamo oko pola sata radi razgledanja, okrepljenja, fotkanja. Povratak na polaznu tačku stazom broj 2.

Ukupna dužina staze je oko 13km. Ukupno uspona oko 850m i isto toliko spuštanja. Vreme trajanja pešačenja oko 5,5h.

Prevozimo se kroz Vršac do parkinga na Vršačkoj kuli i posećujemo sam vrh.

Od 16.30h je fakultativni ručak u restoranu odmarališta “Crveni krst”.

Oko 18.30h je polazak za Beograd, gde planiramo da stignemo do 20.00h.

Vremena su orijentaciono data i zavisiće od vremenskih uslova na terenu u vreme realizacije akcije.

Aktivnost se finansira sredstvima članarine, dobrovoljnih priloga, donacija…

 OPREMA ZA AKCIJU:

Standardna planinarska odeća i obuća u skladu sa meteo situacijom u ovo doba godine. Preporučene su planinarske pantalone ili helanke a gore aktivna majica dugih rukava, tanji polar i planinarska jakna. Preporuka su duboke planinarske patike sa vibram đonom. Zaštita od kiše i sunca. Ranac sa presvlakom, sedvičima, grickalicima i vodom. Lična apoteka. Novac. Dokumenta ( lična karta, članska i zdravstvena kartica).Planinarski štapovi.

ISHRANA : Svaki učesnik snosi troškove lične ishrane. U rancu poneti hranu za jednodnevni boravak u prirodi. Postoji mogućnost ručka u restoranu odmarališta “Crveni krst” na Vršačkom bregu.

NAPOMENA :

 Obavezno pridržavanje mera zaštite propisanih odlukama Vlade Republike Srbije.

 Vodič može izmeniti plan akcije usled više sile. Svaki učesnik je dužan da se pridržava propisanih mera bezbednosti na planinarskoj turi ( Prilog). Obavezno je pridržavanje mera propisanih Pravilnikom o bezbednom izvođenju planinarskih aktivnosti PSS.

ORGANIZACIJA I VOĐENJE

Duško Popović, Alfa Aktiv, Beograd

Instruktor veranja JNA

Licencirani vodič Via Ferrata 493

Planinski vodič Ib kategorije UIAA MB 583

Ski instruktor JNA

Ski instruktor MB 430

Sportski vodič i operativni trener planinarstva

“C”- Dozvola za rad trenera PSS Br.190042

Tel./mob: +381 60 684 51 71

e-mail:dusko.popovic060@gmail.com

www.alfaactiv.com

 

Print Friendly, PDF & Email